x

Често задавани въпроси

01.08.2021

Въпроси, свързани със санитарните мерки, наложени от кризата с Ковид 19

Понастоящем предлагаме курсове за възрастни в дистанционна и присъствена форма съобразно някои условия. За да се запознаете с условията, може да видите нашия санитарен протокол.

Относно курсовете за деца, единствено групи, чиито брой не надвишава 5 деца, могат да се провеждат присъствено. Всички останали детски курсове се провеждат дистанционно.
В тази ситуация обучението преминава автоматично в дистанционна форма без да се прекъсва обучителния процес.
Ще намерите отговор на този въпрос в нашия санитарен протокол.

Въпроси, свързани с провеждането на курсовете

За да се запознаете със следващите ни курсове за възрастни и деца, както и със сроковете за записвания, може да видите нашия раздел: Информация и записване.
Ако не сте напълно начинаещ, трябва да преминете тест за определяне на нивото. Този тест е безплатен. След като тестът бъде проверен и нивото Ви определено, може да се запишете в избраната от вас група, съответстваща на Вашето ниво. За повече подробности вижте нашия раздел Информация и записване: Как да се запиша за курс?
Да, ние предлагаме дистанционно обучение. Тези курсове се провеждат на живо с учител в платформата Zoom. Учебната програма на курсовете в дистанционна форма е същата като тази на присъствените курсове. За да научите повече за нашите курсове, вижте раздела Общ френски език за възрастни.
В петъка, предхождащ началната дата на Вашия курс, ще получите съобщение от Вашия учител с информация за провеждане на дистанционното обучение (връзка към платформата).
Да, ние предлагаме интензивни курсове за възрастни (от понеделник до петък от 9 до 13 часа) и за деца (от понеделник до петък от 9 до 12 часа), но само през лятото (юли и август). Възможна е и индивидуална заявка за частна група или интензивен частен курс.
По принцип това не е възможно, защото не всички групи напредват с еднакво темпо. Въпреки това, изключенията могат да се разглеждат за всеки отделен случай при условие, че има свободно място в друга група на същото ниво.
Отговорът на този въпрос може да бъде намерен в нашите вътрешни правила / условия за продажба, в секцията „финансови условия“.
За да се запишете за индивидуален курс, трябва да се свържете с нас на имейл: ifb-cours@institutfrancais.bg или на телефон:  02 937 79 61/56  и да ни кажете своя профил:  възрастен, юноша, дете; вашето ниво по френски език; вашите данни за контакт, вашите нужди: какъв тип курс искате да вземете: общ френски или български, специализиран, директно, онлайн и т.н., както и времето, което искате да посветите: ден(и), часови диапазон, честота.
Въз основа на тази информация търсим наличен учител и ще се свържем с вас веднага щом го намерим. След като сте се уговорили с учителя за датата на първия час, трябва да се запишете и да заплатите таксата, съответстваща на определения брой часове. След като сумата бъде платена, можете да започнете своя курс.
Зависи кога сте уведомили учителя за отсъствието си. За повече подробности се запознайте с нашия модел на договор за индивидуални курсове.
По принцип това не е възможно, тъй като курсът в група се състои от 54 часа или 72 урока по 45 минути. От друга страна, по време на индивидуален курс, учителят организира своя урок според вашите умения и конкретни нужди. Така че някои курсисти получават ниво по-бързо, отколкото ако участват в групови уроци, а на други пък може да им отнеме повече време, за да придобият същите тези умения.
Не всички преподаватели в Института са с роден език френски. Някои учители са французи или идват от френско-говорящи страни, но по-голямата част от учителите са българи и са учили френска филология. Можете да прегледате профила на учителите по френски език в секцията „Нашият екип“.
Нивата на курсовете са в съответствие с Европейската езикова рамка. За повече подробности се запознайте с езиковите нива в нашата секция „Общ френски език за възрастни“.
Като цяло всички курсове се преподават на френски език. Въпреки това, учителите понякога използват български или английски, за да обяснят, например, граматически или лексикални затруднения, особено на по-начални нива.
Да, предлагаме курсове по български език за франкофони. За повече информация, погледнете нашата рубрика „Уроци по български“.

Въпроси относно тестове, сертификати, атестации и дипломи

Изпитите DELF и DALF се провеждат два пъти годишно във Френския институт. Проверете датите за записване и датите на изпитите в нашия раздел „DELF / DALF“.
Да, в края на всяка курсова сесия (ниво) всички учащи се явяват на изходящ тест. Този тест се провежда в учебните часове и е включен в таксата на курса. Само учащи, които са получили поне 50% верни отговори на теста, могат да се запишат за следващото ниво.
След като тестовете бъдат проверени, учителят на всяка група издава сертификатите за всеки курсист и ги изпраща по имейл.
В края на всяко ниво курсистите полагат тест и ако го издържат, получават сертификат за край на ниво с печата на Френския институт в България. Този сертификат може да бъде признат от някои предприятия, но не от всички.Ако желаете да получите официални дипломи, погледнете нашите рубрики за DELF и DALF , за DFP или нашия раздел за официални тестове (имиграция в Канада, френска националност и т.н.)
Френският институт е официален изпитен център за провеждане на изпити TEF, чиито сертификат е признат в Канада и Франция. Френският институт в България е сключил споразумение с катедрата по чужди езици на Софийския университет (ИЧС) за провеждане на изпити TEF. Ако искате да вземете TCF, моля, вижте уебсайта на ICHESE.

Въпроси свързани с детските курсове

Предлагаме дневна занималня на френски език за деца на възраст от 1 до 3 години, както и езикови курсове, адаптирани за всяка възраст от 3 до 15 години. За повече информация вижте нашите раздели „Дневна занималня“ (за деца на възраст от 1 до 3 години), „Пиленца и Жабки“ (за деца от 3 до 6 години), „Патета“ (за деца от 7 до 11 години), „Жирафи“ (за юноши) и „Лъвове“ (за деца или юноши на ниво B1 + или B2 според Общата европейска езикова рамка).
За да запишете Вашето дете на възраст от 1 до 3 години в Дневната занималня, вижте рубриката „1-3 години или се свържете с нас по имейл: ifb-cours@institutfrancais.bg или на телефон: 02 937 79 61/56
Можете да запишете детето си по време на периодите за записване, вижте в раздел: График и записвания или се свържете с нас по имейл: ifb-cours@institutfrançais.bg или на телефон: 02 937 79 61/56. Ако детето Ви вече има известни познания по френски език, то трябва да премине тест за определяне на ниво, който ще ни позволи да му предложим групата, която му подхожда най-добре. Запазете час за тест за ниво, като ни пишете на: ifb-cours@institutfrançais.bg

Други въпроси

Да, можем да изготвим подарък ваучер за курс по френски по ваш избор, валиден за записвания за текущата календарна година. Не се колебайте да се свържете с нас по имейл: ifb-cours@institutfrançais.bg или на телефон: 02 937 79 61/ 56.
Всяка година в началото на септември предлагаме групови уроци за граматичен преговор. Ако се интересувате извън този период от курсове за преговор или коригиране, не се колебайте да се свържете с нас по имейл на ifb-cours@institutfrançais.bg и ние ще намерим правилната формула за вас: индивидуален курс, разговорен курс, включване във вече сформирана група.
Можете да ни пишете на имейл: ifb-cours@institutfrançais.bg или да се свържете с нас по телефон: 02 937 79 61/56. Можете да дойдете и на място: пл. Славейков 3, София 1000 от понеделник до петък от 09:00 до 18:30 часа и събота от 09:30 до 15:00 часа.
Нямаме запазено място за паркиране за нашите посетители или курсисти. Площад Славейков, където се намираме е лесно достъпен. Метростанция „Сердика“ е на 8-10 минути пеша от Института, трамваи № 10, № 12 и № 18 спират точно на площад Славейков. Тролейбус № 9 е на 2 минути пеша по булевард Раковски.

Въпроси относно финансовите условия

Не, но предлагаме 10% намаление от цената на курса за всички допълнителни членове на същото семейство, както и намаление за всяко следващо записване за курс. За повече подробности относно нашите финансови условия вижте нашите Вътрешни правила / Условия за продажба.
Не, учебниците не са включени в цената на курса. Курсовият отдел разполага с достатъчен запас от учебници, за да ги продаде на всички свои курсисти, но всеки е свободен да си купи учебника, където пожелае. Въпреки това, в съответствие с действащото законодателство за авторското право, Ви напомняме, че използването на фотокопирани учебници е забранено. За повече подробности относно цените на курсовете и учебните материали вижте раздел „Цени.
Можем да Ви изпратим учебниците (за Ваша сметка) или можете да ги поръчате сами отвсякъде.
Нашите банкови данни не се виждат на нашия сайт. За да платите курса си, първо трябва да се запишете. След като регистрацията Ви бъде потвърдена от нашия административен отдел, Вие ще получите автоматичен имейл, който ще включва нашите банкови данни, както и номера на курсиста, който трябва да бъде споменат като предмет на Вашето плащане.
В момента Вие можете да заплатите Вашите уроци по банков път, или в брой, както и с банкова карта на място в Института. В момента проучваме възможността да Ви предложим и дистанционно плащане с карта.
Не, предлаганите от нас учебници се използват за 2 или 3 нива курсове при възрастни и поне за една учебна година при детските курсове. За повече подробности вижте нашия раздел „Общ френски“.
Не е възможно възстановяване на сумата по „лични“ причини. Повече подробности ще намерите в нашия раздел „Вътрешни разпоредби / Общи условия за продажба“.
Ако желаете да кандидатствате като учител по френски език, изпратете вашата автобиография и мотивационно писмо на френски език до ръководството на Отдел курсове на следния имейл: ifb-cours@institutfrançais.bg

Назад