x

Кои сме ние?

История на сградата


Историята на Френския институт в България започва в началото на ХХ век. През 1904 г. е основан първият Алианс Франсез в България, чиято цел е да разпространява френския език, литература и култура, а също и да стимулира културния обмен между България и Франция. Много скоро след това се оформя местна франкофонска общност и Алианс Франсез отваря свои представителства в други български градове: Варна (1907), Велико Търново (1910), Бургас (1920) и Русе (1926).

Повече информация

Мисии


Френският институт в България е част от културната мрежа на Министерството на Европа и на външните работи, съставена от 98 френски института в целия свят. При създаването си през 1991 г. Френският институт в България работи главно в областите на културното сътрудничество и преподаването на френски език. През 1997 г. той се слива със Службата за сътрудничество и културна дейност и разширява полето си на дейност.
 
Днес основната мисия на Френския институт в България е да изгражда мостове на европейско ниво между България и Франция в няколко основни направления.

Повече Информация

Зала Славейков

Зала „Славейков“ бе обновена през месец август 2021 г. Известна като една от най-добрите концертни зали в София, тя е запазила своята автентичност и е обявена за паметник на културата от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Тъй като амбицията на Френския институт в България е да предложи уникално пространство за културни събития в сърцето на София, залата е замислена така, че да бъде домакин на различни видове събития: конференции, дискусии, обучения, концерти, кинопрожекции, театрални и танцови спектакли.

Контакти и екип


Запознайте се с екипа на Френския институт в България и се свържете с нас.

Френски институт в България френско представителство в българия

Обяви за работа и стаж

Следете всички нови обяви за работа и стаж на Френския институт в България и неговите партньори.

Повече информация

Нашите контакти

Френски институт в България
Адрес: площад Славейков № 3, п.к. 673, 1000 София
Телефон: +359 2 937 79 22

Partenaires

Институции
Организации
Компании