x

Кои сме ние?

История на сградата


Историята на Френския институт в България започва в началото на ХХ век. През 1904 г. е основан първият Алианс Франсез в България, чиято цел е да разпространява френския език, литература и култура, а също и да стимулира културния обмен между България и Франция. Много скоро след това се оформя местна франкофонска общност и Алианс Франсез отваря свои представителства в други български градове: Варна (1907), Велико Търново (1910), Бургас (1920) и Русе (1926).

Повече информация

Мисии


Френският институт в България е част от културната мрежа на Министерството на Европа и на външните работи, съставена от 98 френски института в целия свят. При създаването си през 1991 г. Френският институт в България работи главно в областите на културното сътрудничество и преподаването на френски език. През 1997 г. той се слива със Службата за сътрудничество и културна дейност и разширява полето си на дейност.
 
Днес основната мисия на Френския институт в България е да изгражда мостове на европейско ниво между България и Франция в няколко основни направления.

Повече Информация

Годишни отчети

Годишните отчети се публикуват ежегодно и отразяват проектите и дейностите, осъществени от Френския институт в България и неговите партньори. Създадени с цел да бъдат ясни и прозрачни, годишните отчети дават възможност на всеки да се запознае с мисиите на Института и ценностите, които го ръководят, чрез конкретни примери: културно, университетско и институционално сътрудничество, образователно сътрудничество, курсове по френски език, медиатека, комуникации и партньорства.

Годишен отчет 2022 Всички отчети

Екологичен подход

През 2022 г. Френският институт в България започна прилагането на екологичен подход. За тази цел през 2023 г. беше извършена оценка на емисиите му на парникови газове за 2022 г. Тази оценка, известна като „Въглероден отпечатък“, ще бъде последвана от План за действие за ниски въглеродни емисии, насочен към намаляване на емисиите, както и от Зелена харта.

Повече информация

Зала Славейков

Зала „Славейков“ бе обновена през месец август 2021 г. Известна като една от най-добрите концертни зали в София, тя е запазила своята автентичност и е обявена за паметник на културата от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Тъй като амбицията на Френския институт в България е да предложи уникално пространство за културни събития в сърцето на София, залата е замислена така, че да бъде домакин на различни видове събития: конференции, дискусии, обучения, концерти, кинопрожекции, театрални и танцови спектакли.

Контакти и екип


Запознайте се с екипа на Френския институт в България и се свържете с нас.

Френски институт в България френско представителство в българия

Обяви за работа и стаж

Следете всички нови обяви за работа и стаж на Френския институт в България и неговите партньори.

Повече информация

Нашите контакти

Френски институт в България
Адрес: площад Славейков № 3, п.к. 673, 1000 София
Телефон: +359 2 937 79 22

Partenaires

Институции
Организации
Компании