x

Общ френски

26.11.2021

Курсове за възрастни (+16г.)

Календар на учебната година 2023/2024 – Курсове за възрастни

Организация на курсовете по групи

НивоA1 до C2
Възрастнад 16 год.
Форма на обучениеприсъствена* и дистанционна**/ peдовна и интензивна***
УчебнициAlter Ego +
Брой курсисти в една група10-18
Продължителностна сесията9 седмици (редовна сесия) / 3 седмици (интензивна сесия)
Честота на провеждане2 пъти/3 часа (45 мин.)/седмица
ЧасовеОт пон. до пет.: 8:00-11:00/09:00-12:00 или 09.00-13.00/14:30-17:30/18:00-21:00/18:30-21:30. Cъбота и неделя: 09:00-12/13:00-16:00
ОценяванеТест на края на всяко ниво****
СертификатАтестация с 50/100 точки на теста.

*Присъствените курсове се провеждат в сградата на Френския институт на площад Славейков №3.

**По-голямата част от дистанционните курсове се провеждат чрез платформата ZOOM и тяхната продължителност е същата като на присъствените.

***Предлагаме интензивни курсове само през летния период.

****В края на всяка сесия курсистите държат тест за край на ниво и не могат да се запишат в следващото ниво при условие, че са изкарали по малко от 50 точки от 100 възможни.

Веднага щом се запишете за курс, ние Ви предоставяме платформа, на която е качен материал, съответстващ на Вашето ниво: уроци, упражнения за  слушане с разбиране, четене с разбиране, граматика, лексика, спрежения на глаголите, песни, игри и др. Благодарение на тази платформа се упражнявате сами! 

Със записването си на курс по френски език, всички курсисти могат да се възползват от безплатен абонамент за нашата Медиатека и за Culturethèque, онлайн библиотека, също така получават безплатен вход за киното, провеждащо се петък и събота в зала Славейков.

Разпределение на нивата според Общата европейската езикова рамка и според системата за обучение « Alter Ego + »

Ниво според ОЕЕРНиво във Френския ИнститутРазпределение на нивата по системата « Alter Ego + »  Общи езикови умения според ОЕЕР
A1-11AE+1/ Уроци от 0 до 3A1/ Може да разбира и използва познати и всекидневни изрази, както и много прости изречения, които имат за цел да отговорят на конкретни нужди. Може да се представя или да представя някого и да задава въпроси на друг човек, напр. за мястото, където той живее, хората, които познава, нещата, които притежава и т.н., и може да отговоря на подобни въпроси. Може да общува по елементарен начин, ако събеседникът му говори бавно и отчетливо и му помага в общуването
A1-2 2AE+1 / Уроци 4 до 6
A2-13AE+1 / Уроци от 7 до 9A2/ Може да разбира отделни изречения и често употребявани изрази, свързани с непосредственото обкръжение и всекидневие (напр. елементарна лична и семейна информация, покупки, близко обкръжение, работа). Може да общува по време на несложни и обичайни дейности, които изискват обмен на несложна и пряка информация по познати и всекидневни теми. Може да описва с несложни езикови средства своето образование, непосредственото си обкръжение и да говори по теми според преките си потребности.

A2-24AE+2/ Уроци 1 до 4         
B1-15AE+2/ Уроци от 5 до 8B1/ Може да разбира основни моменти, когато се използва ясен и стандартен език, от познати теми, свързани с работата, училището, свободното време и др. Може да се справя в повечето ситуации по време на пътуване в страна, където се говори изучаваният език. Може да се изразява просто и смислено по познати теми и по теми от своя кръг от интереси. Може да разказва събитие, случка или мечта, да опише очакване или цел и да изложи накратко причини или обяснения за проект или идея..
B1-26AE+3/ Уроци от 1 до 4
B1-37AE+3/ Уроци от 5 до 8
B2-18AE+3/Урок 9 AE-4/ Уроци 1 и 2B2/ Може да разбира основното съдържание на конкретни или абстрактни теми в сложен текст, както и в дискусия на професионални теми по своята специалност. Може да общува в известна степен спонтанно и непринудено при разговор с носител на езика, без напрежение за двете страни. Може да се изразява ясно и подробно по широк кръг от теми, да изказва мнение по актуални теми и да излага предимствата и недостатъците при различни възможности.

B2-29AE+4/Уроци от 3 до 5
B2-310AE+4/ Уроци от 6 до 8
C1-111AE+5 и множество други допълнителни материалиC1/ Може да разбира широк кръг от дълги и сложни текстове, както и да долавя имплицитни идеи. Може да се изразява спонтанно и свободно, без явно затруднение при намирането на необходимите думи. Може да използва ефикасно и гъвкаво езика в своя социален, професионален или академичен живот. Може да се изказва ясно и добре структурирано по сложни теми и да владее добре средствата за организация, артикулация и свързаност на речта.
C1-212C2/ Може да разбира без усилие практически всичко, което чете или чува. Може да възстановява факти и аргументи от различни писмени и устни източници, като ги резюмира взаимосвързано. Може да се изразява спонтанно, много свободно и точно. Може да отличава фини смислови нюанси, дори в по-сложни ситуации.
C1-313
C2-114
C2-215

Системата за обучение « Alter Ego + »

Обучението се извършва по учебник, чрез който се постигат комуникативните, езикови и културни цели, определени от педагогическия екип на ФИБ.

В момента във ФИБ се преподава по методиката “Alter Ego”, изд. Hachette.
Методиката „Alter Ego” е подходяща както за юноши от 16 до 18-годишна възраст, така и за възрастни. Тя е изготвена съгласно препоръките на Общата европейска езикова рамка, като се набляга на дейностно-ориентирания подход, на взаимното оценяване и на самостоятелната работа.

Учащият е насърчаван да придобива реални компетенции в областта на общуването, да изпълнява задачи от реалния живот, да реагира и взаимодейства в различни ситуации, благодарение на практически насочената методика, обхващаща разнообразна тематика.

Към днешна дата, работим по учебници “Alter Ego +” 1, 2, 3, 4 и 5  които съответстват на нива A1, A2, B1, B2, C1 и C2 от ОЕЕР.

Освен учебника, преподавателите ни използват всякакви допълнителни материали – статии и репортажи, граматики и др.

Цени (в лева) на курсовете по общ френски в присъствена и дистанционна форма

Тип КурсБрой часове  (по 45 мин.)Цени на курсовете в присъствена формаЦени в дистанционна формаЦени на курсовете при директно презаписване в следващата сесия.
Общ френски през деня и през седмицата72330330315
Общ френски вечер след 18:00 и съботно-неделни курсове72370370355

Намаления :

Всеки записан допълнителен член на семейството получава 10% отстъпка от цената на курса.

Всички записани на курс получават право на:

  • безплатен едногодишен абонамент за нашата медиатека ( на площад Славейков и Culturethèque, онлайн библотека);
  • свободен достъп до киното, което се провежда петък и събота;
  • редовна информация за културните и научни събития, организирани от Френския Институт: изложби, театър, танци, концерти, кино, конференции и т.н.
Назад