x

Месец на Франкофонията 2024

23.02.2024

През март празнуваме френския език и френскоезичните култури както в България, така и на петте континента. Тази 2024 година е белязана от две големи международни събития, които ще предоставят много възможности за честване на френския език: Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж, както и XIX Среща на върха на Франкофонията във Вилер-Котре и Париж на 4-5 октомври на тема „да създаваме, внедряваме и предприемаме на френски език“.

През целия месец март Френският институт в България предлага богата и разнообразна програма в партньорство с Министерството на външните работи на България и всички франкофонски участници: Френски лицей „Виктор Юго“ София, Международен френски лицей „Шарл Перо“ Варна, Френските Алианси във Варна, Бургас, Пловдив и Велико Търново, Посолството на Кралство Мароко в София, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, Националното бюро на Франкофонската Университетска Агенция-България, Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа (CREFECO-OIF), CinEd, театрална къща „Мариета и Марионета“, ESFAM, Групата на франкофонските посланици в България, Нов български университет и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и неговия франкофонски център.

Френският институт в България обединява усилията си с учителите по и на френски език, които допринасят за жизнеността на Франкофонията чрез творчески и празнични дейности, представящи богатството и разнообразието на френския език, провеждани с техните ученици и студенти в цялата страна.

Културни и музикални събития, прожекции на филми на френски език и специална поредица „Кино за ученици“, творчески ателиета, конкурси, изложби, караоке, литература, четене, творческо писане, театър на френски език, „Grand Quiz de la francophonie“, Европейска асамблея на гимназистите франкофони, събития в рамките на Олимпийската и Параолимпийската седмица, дебати за спорта, срещи със спортисти, ателиета по хип-хоп и съвременни танци.

Целият екип на Френския институт в България ви пожелава прекрасен месец на Франкофонията!

Научете повече за програмата 2024 на нашия уебсайт и в социалните мрежи

ПРОГРАМА

Кино прожекция за ученици – „Un vrai bonhomme“

1 март 2024 г., 10:00ч., зала „Славейков“

 Том, срамежлив и чувствителен тийнейджър, започва учебната година в ново училище. За да се адаптира, той може да разчита на съветите на Лео, неговия по-голям брат и наставник. Лео си поставя за цел да превърне Том в истински мъж, но неговото вездесъщо присъствие бързо се превръща в токсично влияние. Том ще трябва да се бори, за да се освободи от хватката на Лео и да намери своя собствен път…

Филм на френски език за ученици от 6 до 12 клас.

Онлайн ателие „Роза на една кука за подарък за 8 март“, Международен ден на правата на жените

4 март 2024 г., онлайн, Алианс Франсез Варна

Онлайн работилница „плетена роза“:
Видео, публикувано на 4 март в социалните мрежи на Алианс Франсез Варна, ще позволи на нашата публика да се научи да плете на една кука, като направи роза за подарък по случай на Международния ден за правата на жените.

Концерт за флейта и пиано „Почит към Филип Гобер“

6 март 2024 г., 18:30 ч., зала „Славейков“

Концертът се провежда в рамките на месеца на Франкофонията, в памет на великия флейтист, диригент и композитор, значим за Париж през първата половина на 20 век.

Концерт за флейта и пиано „Почит към Филип Гобер“ – в зала „Славейков“ на 6 март от 18:30 ч. (institutfrancais.bg)

„Пепеляшка“ детско представление с театър „Мариета и Марионета“

7 март 2024 г., 16:30 ч., зала „Славейков“

Френският институт в България и театрална къща „Мариета и Марионета“ организират поредица театрални ателиета с маски и марионетки на френски език за деца от 6 до 10 години.
5 ателиета ще се проведат от 6 февруари до 7 март и ще завършат с представление на пиесата „Пепеляшка“ на 7 март в зала „Славейков“ на Френския институт за родителите на учениците, участвали в театралните ателиета.
Аниматор : Мариета Ангелова, режисьор, актриса и марионетист

Кино прожекция – „Гневът на Ани“

7 март 2024 г., 18:30 ч., зала „Славейков“

Февруари 1974 г. Ани, майка на две деца от работническата класа, забременява случайно, поради което се свързва с Движението за свобода на абортите и предпазването от бременност, неприкрито извършващо незаконни аборти. С подкрепата на това единствено по рода си движение, което се гради на конкретна помощ за жените и споделяне на знания, Ани се включва в битката за приемане на закона за абортите и така придава нов смисъл на живота си.

Творческо ателие „Празник на майката“ на български и френски

7 март 2024 г., 17:00 ч., Алианс Франсез Варна

Присъствена работилничка – изработка на бижу за подарък за мама по случай 8-ми март

Кино прожекция за ученици – Rentrée des classes / Petite lumière

8 март 2024 г., 14:00ч., зала „Славейков“

Рене в провансалско село през 50-те години на миналия век и Фатима в съвременен Дакар. Филмите „Petite lumière“ и „Rentrée des classes“ може на пръв поглед да изглеждат отдалечени във времето и пространството, но една от особените сили на киното е да може да развълнува зрителя, като същевременно премахва другостта. По време на тази прожекция зрителят ще бъде първо Рене, а след това Фатима; той ще се пренесе в малко градче в Южна Франция, сред пищна природа, а след това ще се озове в столицата на Сенегал, където се говори на езика Уолоф.

Филм на френски език за ученици от 1 до 5 клас.

„От Киото до Париж“ – концерт

9 март 2024 г., 19:00 ч., Камерна зала „България“

Струнен квартет и ансамбъл “КласикАрт” заедно с Николай Стойков – флейта, Весела Тричкова – арфа, Маргарита Илиева – пиано и Мартина Митева – вибрафон, ви канят да се потопите в богата и завладяваща емоционална вселена с програма, посветена на японската композиторка Юко Уебаяши. Родена в Киото и живееща от много години във Франция, тя вплита в музиката си нишки от Изтока и Запада. Това музикално пътешествие обещава да пренесе публиката от Киото до Париж чрез моменти на мечтателност, нежност, хумор, меланхолия и виртуозност.

Час на приказката – четене на приказки на френски език и творчески занимания

9 март 2024 г., 10:30ч., медиатека на ФИБ

Час на приказката в медиатеката – четене на приказки от франкофонските страни и творчески занимания
Аниматор: Леа Зервини
за деца над 6-годишна възраст
Вход свободен с предварително записване

Маратон по креативно писане

11 март 2024 г., 9:00-14:00ч., зала „Славейков“

„Dis-moi dix mots sur le podium“ – конкурс за творческо писане с десетте думи на Франкофонията 2024, в който могат да участват български гимназисти франкофони от 8 до 12 клас.
Конкурсът се организира от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България в сътрудничество с Френския институт в България и Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа (CREFECO-OIF).
https://apfb-bg.org/index.php/2024/02/14/marathon-decriture-2024/

Прожекция на филма „ЧОВЕК“

12 март 2024 г., 18:00ч., зала „Славейков“

Филмът „Човек” (2015, Франция, 190мин.) представя колекция от истории и снимки на света, в който живеем. Той е едновременно пътешествие и потапяне в сърцевината на това, какво е да бъдеш човек. Чрез образите, пълни с любов и щастие, както и с омраза и насилие, филмът ни изправя лице в лице с Другия и ни кара да размишляваме за собствения ни живот. От разкази за всекидневието до най-невероятни случки от живота, тези трогателни срещи, споделени с рядко срещана искреност, чертаят големия портрет на съвременния човек – неговата тъмна страна, но и неговото благородство и универсалност. Нашата Земя е показана по един изумителен начин, чрез невиждани до сега кадри от въздуха, съпроводени от впечатляваща музика, които ни предоставят мигове, в които можем да дишаме и да се вглъбим в себе си.

Прожекция на филма „ЧОВЕК“ (institutfrancais.bg)

Ден на отворените врати

12 март 2024 г., 15:00ч., Алианс Франсез Варна

Ден на отворените врати
На 12 март от 15:00 до 17:00 часа Алианс Франсез Варна ще отвори врати за публиката и ще я покани да открие френския език и култура чрез различни забавления.

Езикова среща

13 март 2024г., 18:30 ч., Retro Bar Bonjour, Алианс Франсез Варна

Лингвистична вечер за културен обмен, организирана в Retro Bar Bonjour,, Каним варненската публиката на това първо издание за 2024 г.  на 13 март от 18:30 ч.

София Филм Фест

13-31 март 2024г., зала Славейков

28-ото издание на Международния филмов фестивал София Филм Фест (СФФ) ще се проведе от 13 до 31 март 2024.
Зала „Славейков“ е домакин на международния документален конкурс със специална пожекция на филма На борда на „Адаман” на Никола Филибер (Златна мечка 2023), 25 март, 18:00 ч..

Щафетна обиколка на света

14 март 2024г., 9:00-10:00 ч.

Щафетната обиколка на света ще премине през България на 14 март от 9 до 10 ч.! Участващите средни и висши училища ще организират щафетно бягане в рамките на един час и заедно ще се опитаме да изминем разстоянието между България и Франция – 1878,89 км! В 10:00 ч. щафетата ще бъде предадена „виртуално“ на държава в следващия часови пояс, за да продължи състезанието чак до Лос Анджелис!

.

Еко ателие в градинката

15 март 2024 г., 16:00-17:30 ч., Алианс Франсез Варна

Еко ателие в градинката на Алианс Франсез Варна
На 15 март организираме зелена работилничка, за да разкрасим градинката и да поканим нашите съмишленици да разсъждават на зелена тематика.

Игра-конкурс „Познавате ли CULTURETHEQUE?“

15 март 2024г.

По случай месеца на франкофонията ви каним да вземете участие в нашата игра-конкурс „Познавате ли CULTURETHEQUE?“. Отговорете на въпросите до 31 март включително и можете да спечелите безплатен абонамент за нашата медиатека и две книги от френски автори. Печелившите ще бъдат определени чрез жребий на 2 април 2024

Кино прожекция за ученици – „Rien à foutre“

15 март 2024 г., 10:00ч., зала „Славейков“

26-годишната Касандра е стюардеса в нискотарифна авиокомпания. Живеейки ден за ден, тя редува полет след полет и парти след парти, вярна на прякора си в Tinder „Carpe Diem“. Това съществуване, без обвързване привидно я удовлетворява. До един пътен инцидент, когато тя трябва да се свърже отново със света. Ще успее ли Касандра да се изправи срещу заровената болка и да се върне при онези, които е оставила зад гърба си?

Филм на френски език за ученици от 10 до 12 клас.

Празник на Франкофонията в Международен френски лицей Шарл Перо“ Варна

15-22 март 2024 г., МФЛ „Шарл Перо“ Варна

Учениците празнуват Франкофонията от 15 до 22 март, като демонстрират своя талант и творчество. В програмата са включени песни, музика, театър, кино и гастрономия.

Кино прожекция за деца – „Фараонът, Дивакът и Принцесата“

16 март 2024 г., 10:30ч., зала „Славейков“

Прожекция за деца на филма „Фараонът, Дивакът и Принцесата“ от Мишел Осело.

Вход свободен с предварително записване

Един ден – един куиз

18-22 март 2024г., онлайн, Алианс Франсез Бургас

Един ден – един куиз за седмицата на франкофонията на теми като Париж, Франция и франкофонията. Куизите ще бъдат на сайта https://quizizz.com/, достъпни чрез връзки на уебсайта на Алианса, социалните мрежи на Алианса и партньорите, училищата, където се учи френски.

Мултикултурна трапеза във Франкофонския център на Софийския университет

18 март 2024 г., 17:00ч., Франкофонски център на СУ „Св. Климент Охридски“

Второто издание на мултикултурната трапеза е тук!

Както и миналата година, по случай Месеца на франкофонията, ви каним да споделите приятни моменти с други франкофони и да се насладите на храна от цял свят.

Каним ви да донесете кулинарен специалитет, свързан с франкофонския свят, било предястие, основно ястие, десерт или напитка, и да го споделите с другите!

Ето формуляра за записване: Repas multiculturel – Lundi 18 mars 2024 (google.com)

Празник на Франкофонията 2024

18 март 2024 г., 12:30ч., Алианс Франсез Велико Търново

Алианс Франсез Велико Търново в партньорство с Великотърновския университет отбелязва празника на франкофонията в КСУ. Поканени са студенти, преподаватели по френски език и франкофони.
Програмата включва игри на тема Олимпийските игри, викторина за Франция и франкофонския свят и кратко видео на френски език.

Флашмоб на Франкофонията

21 март 2024г., 17:00ч., метростанция „Вардар“

Приятна изненада за пътниците в софийското метро: ученици от софийските училища 17 „Дамян Груев“, 18 „Уилям Гладстон“ и 20 „Тодор Минков“ ще пеят на френски език и ще танцуват на метростанция „Вардар“ на 21 март в 17:00 ч. Събитието е част от събитието „Dis-moi dix mots sur le podium“ и се организира с подкрепата на Френския институт в България и Столичната компания за градски транспорт Метрополитен ЕАД.

Европейска асамблея на гимназистите франкофони

19 март 2024 г., 13:00-16:30ч., зала „Славейков“

По повод на Месеца на франкофонията и предстоящите избори за Европейски парламент (6-9 юни 2024 г.) ще бъде организирано първото издание на Европейската асамблея на гимназистите франкофони (Assemblée européenne des lycéens francophones). То е насочено към учениците от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас от гимназиите и паралелките с преподаване на френски език в столицата и страната.
Събитието се организира от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, департамент „“Политически науки““ на Нов български университет, Френския институт в България и Франкофонската Университетска Агенция.

Вечер с четене поезията на Франсис Понж

19 март 2024 г., 19:00ч., галерия „Орфей“, бул. „Пейо К. Яворов“ 18

Не познавате Франсис Понж???? Моля? Поет? Не е много сигурно!
Доброволците от Première A и B се редуват от седмици в студиото на уеб радиото на Lycée Victor Hugo, за да четат и коментират текстове на Франсис Понж. Вечерта на 19 март 2024 г. те ще бъдат в галерия „“Орфей““ и ще четат същите текстове на живо, за да запознаят любопитните посетители с тази „особена поезия“. Наред с четенията, вечерта ще включва и музикални интермедии от виолончелистката Калина Розенблат, която специално е композирала няколко пиеси, вдъхновени от творчеството на Франсис Понж.

Турнир по писане на кратки разкази с неочакван край

20-23 март 2024г., 18:00ч., Алианс Франсез Пловдив

Турнир по писане на кратки разкази с неочакван край на 20 и 23 март за ученици и студенти с квалификации DELF и DALF, както и за учащи на ниво B2.

Конкурс „ПРОВАНС” за млади български поети 2024 – 18-то издание

20 март 2024г., Асоциация „ПРОВАНС – БЪЛГАРИЯ”

Конкурс, организиран от Асоциация „ПРОВАНС – БЪЛГАРИЯ” за ученици от всички български средни училища (9 – 12 клас) в партньорство с Френския институт в България. Тази година темата е „Свобода“. Първите две награди са пътуване и едноседмичен престой в Прованс, предложени и организирани от асоциацията. Краен срок за участие: 20 март 2024 г.
Правила: https://institutfrancais.bg/fr/18eme-edition-du-concours-provence-du-jeune-poete-bulgare-2024-2/

Конкурс четене с разбиране

20 март 2024г., 13:00ч.

Петнадесет отбора от училища с преподаване на френски като първи чужд език ще се състезават в четене с разбиране на криминалния роман „Алиса“ на Давид Моате. Предизвикателството ще бъде под формата на викторина, в която ще бъде награден най-бързият отбор с най-добро разбиране на невероятната история на Сам, Арно и Алекс, блестящи младежи, които са подвластни на магията на мистериозната Алиса …

Конкурс „Златното перо“

20 март 2024г., 14:00-16:00ч., Алианс Франсез Варна

Конкурс Златното перо
На 20 март ще се проведе традиционният конкурс по писане на френски език отворен за всички изучаващи езика в Алианс Франсез Варна,
Резултатите ще бъдат обявени на 15 юни и ще бъдат раздадени награди от асоциация Защита на френския език.

Състезание „Grand Quiz de la Francophonie“

21 март 2024г., 10:00-12:00ч., зала „Славейков“

По случай Месеца на Франкофонията и в навечерието на XIX Международна среща на върха на Франкофонията, която ще се проведе във Франция на 4 и 5 октомври 2024 г., Френският институт в България организира състезанието „Grand Quiz de la Francophonie“. Състезанието се организира в сътрудничество с Посолството на Кралство Мароко, Групата на франкофонските посланици в България и Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа (CREFECO-OIF). Въпросите ще обхващат различни аспекти на френскоговорящия свят и страните членки на Международна организация на франкофонията: езикови, географски, демографски, исторически, политически, литературни, културни, художествени, гастрономически и спортни аспекти.

Конкурс четене с разбиране

21 март 2024г., 13:00ч.

Осем отбора от училища с преподаване на френски език като втори чужд език ще се състезават в четене с разбиране на детективския роман „Jus de chaussette“ на Винван Ремед. Предизвикателството ще бъде под формата на викторина, в която ще бъде награден най-бързият отбор с най-добро разбиране на историята на младия инспектор Оскар, който търси убиеца на Лоран Лепринс, млад уеб гений.

Франкофонско Караоке

22 март 2024г., 10:30-13:00ч.

Отбори от девет училища от София, Плевен и Благоевград ще се изправят един срещу друг с хитовете на френски език от вчера и днес, в битка за златния и сребърния микрофон на 2024 г.! Така че нека да запеем!

Публикуване на поетични произведения с Десетте думи на френския език

22 март 2024г., Алианс Франсез Варна

Публикуване на поетични творения:
Няколко поетични творения съдържащи десетте думи на Франкофонията 2024, ще бъдат публикувани в социалните ни мрежи на 22 март.

Турнирът Марио Карт

23 март 2024г., 11:00-13:30ч., Медиатека, ФИБ

Правила на провеждане:
Турнирът Марио Карт за Нинтендо Суич е организиран за учащи френски език на всякаква възраст.

  • Състезават се 2 екипа от 2ма играча /общо 14 играча/
  • Екипите се определят чрез жребии в деня на турнира
  • Всеки екип има по 6 игри
  • Екипът, който събере най-много точки след 6те игри печели турнира
  • Продължителност на турнира: 2 часа
    Вход свободен с предварително записване. Местата са ограничени!

Франкофонията в национални костюми

24 март 2024г., 11:00-13:00ч., зала „Славейков“ след записване към АПФБ

Този уъркшоп, организиран от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България в партньорство с Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа (CREFECO-OIF) и Френския институт в България, дава възможност на участниците да изработят костюми от различни региони на Франция, Швейцария, Мароко, Сенегал, Виетнам и България. Творческият процес, с арт специалисти от Танцова и арт компания „Софистик-Живо“, ще бъде основан на възпроизвеждане на макети на национални костюми, както и на характерни части от тях – етографски бижута, колани, традиционни обувки и др.
За повече информация: https://apfb-bg.org/ 

Междуучилищни спортни състезания

25 март 2024г., НСА Васил Левски“

За Олимпийската и Параолимпийската седмица 2024 класовете от 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, 133 СУ „А. С. Пушкин“ и френския лицей „Виктор Юго“ ще се съберат сутринта на 25 март в Националната спортна академия „Васил Левски“ за приятелски спортни състезания, организирани във връзка с Олимпийските игри в Париж 2024 г. По този повод учениците ще посетят и Българския олимпийски музей, който се намира в НСА. 

Кино прожекция – „ORA“

25 март 2024г., 15:00ч., зала „Славейков“

ORA е историята на трима приятели сърфисти, всеки със своето увреждане, житейски път и трудности. Но страстта към сърфа ги кара да продължат напред и да преодолеят препятствията. Както и желанието им да споделят своя опит с хората с увреждания в Таити, като им занесат оборудване и участват в дните на сърфистите с увреждания. Повод за прекрасни срещи и вълнуващи моменти. Филм на френски език за учениците, участващи в Олимпийската и Параолимпийската седмица 2024 г.

Среща с Ерик Даржан

25 март 2024г., 16:00ч., зала „Славейков“

Ерик Даржан е световен вицешампион по парасърф. Той ще се срещне с ученици от училищата, участващи в Олимпийската и Параолимпийската седмица 2024, за да разкаже за спортната си кариера и за предизвикателствата, които е трябвало да преодолее, за да преследва страстта си към сърфинга, след като е бил нападнат от акула и е загубил част от подвижността си.

Отразяването на войната – прожекция и дискусия

26 март 2024г., 18:00 ч., зала „Славейков“

18:00 ч. : „Отразяването на войната“ – дискусия с участието на Ариан Шьомен, репортер на терен от в-к „“Льо Монд““ и Бойко Василев, журналист и водещ в БНТ. Симултанен превод френски/български.
19:30 ч, : „20 дни в Мариупол“ на Мстислав Чернов (на английски, украински и руски със субтитри на български език)
21:00 ч. : Дискусия с публиката

Комикс ателие „Спортът в комикси“

26 март 2024г., 14:00-15:00ч., Алианс Франсез Варна

Работилница „Спортът в комиксите“:
Писателката и журналистка Елена Владова ще води комикс уъркшоп на тема спорт. Тази дейност, съчетаваща езикова работа и творчество, ще бъде насочена към деца и юноши и ще се проведе в Алианс Франсез Варна

Франкофонска вечер

27 март 2024г., Алианс Франсез Варна

Кулинарно пътешествие из франкофонските държави.

Ателиета по хип-хоп и съвременни танци с танцьори от компанията Chriki’z

26-27 март 2024г., в различни училища

Учениците от училищата, които участват в Олимпийската и Параолимпийската седмица 2024, ще имат възможност да участват в ателиета по танци и хип-хоп, водени от френската школа за съвременен танц Chriki’z. Два часа в компанията на професионални танцьори, които ще ги накарат да танцуват и изразят себе си.

Среща с Браим Аннур

26-28 март 2024г., в различни училища

Браим Аннур е двукратен световен шампион и трикратен европейски шампион по френски бокс-САВАТЕ. Той ще бъде с нас в България по време на Олимпийската и Параолимпийската седмица (ОПС) и ще се срещне с ученици от участващите в нея училища. Повод да научим как се гради спортна кариера на високо ниво и как се прави подготовка за преход към професионалния свят успоредно със спортната кариера.

Хип-хоп спектакъл „L’Inizio“

28 март 2024г., 18:30 ч., Топлоцентрала

Френската школа за съвременен танц Chriki’z ще представи своя спектакъл L’Inizio в Топлоцентрала. Преработен през 2018 г., този спектакъл събира на сцената петима танцьори с опит в хип-хопа, съвременния танц и капоейра, чийто особености пресъздават великолепни сцени, напомнящи италиански картини. Хип-хоп с енергия и финес. Спектакълът е отворен за широката публика до запълване на местата в залата.

Конференция по обедно време: „Може ли спортът да допринесе за преодоляването на неравенствата между мъжете и жените?“

28 март 2024г., зала „Славейков“

Понякога спортът може да изглежда като привилегировано място за насърчаване на равенството между мъжете и жените. Но каква е реалността? Докато Олимпийските игри в Париж 2024 полагат значителни усилия за постигане на равенство между мъжете и жените спортисти, участващи в игрите, как най-малките спортни структури успяват да избегнат възпроизвеждането на традиционните модели и да се осмелят да променят нагласите? Това са само част от въпросите, на които ще се опитаме да отговорим заедно по време на обедната дискусия, на тема „Може ли спортът да допринесе за преодоляване на равенствата между мъжете и жените?“ Тази дискусия е включена в програмата Олимпийската и Параолимпийската седмица, която ще се проведе в училищата от 25 до 29 март 2024 г.

Кино прожекция за ученици „Le Pays des sourds“

29 март 2024г., 14:00ч., зала „Славейков“

Какъв е светът за милионите хора, които от раждането си живеят в тишина? Заедно с Жан-Клод, Клер, Флоран, Абу, Мари-Елен и още няколко души, Никола Филибер ни разкрива тази далечна страна, управлявана от специфични системи за комуникация, където погледа и допира са толкова важни.

Филм на френски език за ученици от 8 до 12 клас.

Представяне на регионалната брошура за Олимпийските и Параолимпийските игри

30 март 2024г.

Искате да присъствате на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж 2024? Или просто сте любопитни да научите повече за историята на олимпийското движение в България?  Брошурата за олимпийските и параолимпийските игри, изготвена съвместно с ученици от българските училища, носители на знака LabelFrancEducation, ще ви предостави много отговори на вашите въпроси! Тази брошура може да бъде разгледана онлайн и изтеглена от уебсайта на Френския институт.

Фотоконкурс „Десетте думи на Франкофонията 2024

30 март 2024г., Алианс Франсез Варна

Онлайн Фотоконкурс, отворен за всички, с тема десетте думи на френския език, избрани от спортния речник в чест на Олимпийските игри в Париж. Конкурсът стартира през март, а големият победител в това състезание ще бъде обявен през юли.

Назад