x

Отразяването на войната – прожекция и дискусия на 26 март 2024 г. в зала „Славейков“

„Отразяването на войната“: вечер, посветена на солидарността с Украйна, 26 март 2024, начало в 18:00 ч.

Френският институт в България организира вечер за размисъл и дискусия по повод повече от две годишната украинска съпротива срещу руската агресия.

Журналистът Бойко Василев (БНТ) ще дискутира с Ариан Шьомен, репортер на терен във в-к „Монд“ и писателка, която току-що се е завърнала от Украйна. Дискусията ще бъде водена от Люк Леви, съветник по сътрудничеството и културната дейност, директор на Френския институт в България.

Вечерта ще продължи с прожекция на документалния филм „20 дни в Мариупол“ на украинските журналисти Мстислав Чернов и Евгений Малолетка. Номиниран за Оскар, отличен с награда BAFTA, този филм е изключително разтърсващ разказ за обсадата на Мариопул през зимата на 2022 година.

Вход свободен с регистрация: КЛИКНЕТЕ ТУКПоради запълване на капацитета на залата, регистрацията е затворена.

🇺🇦🇫🇷#SolidaritéAvecclUkraine #СолидарностСУкрайна

Програма :

18:00 ч.: Дискусия с участието на Ариан Шьомен (в-к „Монд“ и Бойко Василев (БНТ). Симултанен превод френски/български

19:30 ч.: Прожекция на филма „20 дни в Мариупол“, 2023, 94′, документален, на английски, руски и украински, със субтитри на български език

21:00 ч.: Продължаване на разговора с публиката

Участници в дискусията

Ариан Шьомен е френска журналистка и писателка. В продължение на много години работи като журналист във вестник „Монд“ в отделите „Политика“ и „Общество“, след което става репортер на терен в същия вестник. Тя е автор на редица репортажи за Милан Кундера, Мишел Уелбек, Папа Франсоа и Владимир Зеленски. От март 2022 г. досега е била над шест пъти в Украйна в продължение на седмици.

Автор е на няколко политически документа, а отскоро и на нехудожествени произведения, сред които : Общността (за град Трап в хватката на джихада, с Рафаел Баке, Албeн Мишел, 2018 г.), Брак в тишината (Ромен Гари и Жан Себерг, Equateurs, 2014 г.), В търсене на Милан Кундера (Sous-Sol, 2020), Не събуждай децата (Sous-Sol, 2023

Бойко Василев е популярен български журналист, телевизионен водещ и изпълнителен продуцент на предаването „Панорама“ на Българската национална телевизия (БНТ). Експерт по балканската тематика, той отразява за БНТ актуалните събития в Сърбия, Хърватия и Република Македония, войната в Босна и Херцеговина (1994 и 1995), конфликтът в Косово (1998), ударите на НАТО в Белград (1999), протестите срещу Слободан Милошевич (2000). В рамките на предаването води своя авторска коментарна рубрика по международни въпроси. Успоредно с основната си работа, снима репортажи и документални филми – и от 2010 г. до 2016 г. продуцира документалната поредица по международна тема „Светът на живо“. Отразява войните в Сирия (2012) и Ирак (2015), а през юни 2001 г. организира специално издание на „Панорама“ от Скопие, във връзка с конфликта в Македония. Бойко Василев е вицепрезидент на Фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и член на Борда на Института за регионални и международни изследвания.

20 дни в Мариупол

Режисьор и сценарист: Мстислав Чернов

Синопсис: В навечерието на руската инвазия в Украйна екип украински журналисти пристига в стратегическия източен пристанищен град Мариупол. По време на последвалата обсада и нападение, докато жителите бягат от бомбите, а достъпът до електричество, храна, вода и лекарства е отрязан, екипът – единствените журналисти, останали в града – се бори да отрази жестокостите и да изпрати кадрите си на света. Накрая, обградени от руски войници, те се укриват в болница, без да имат представа как ще избягат. След като стават свидетели на толкова много смърт, режисьорът Чернов и колегите му се питат дали репортажите им ще имат значение. Но оцелелите жители на града ги умоляват да се погрижат света да стане свидетел на случващото се.

НАГРАДИ:

ОСКАРИ 2024 : Най-добър пълнометражен документален филм
BAFTA 2024 : Най-добър документален филм
Сънданс 2023 : Награда на публиката в секция „Световно документално кино“

Назад