x

Хип-хоп спектакъл „L’Inizio“ – 28 март 2024г., 18:30 ч. в Топлоцентрала

Хореография за 5 танцьори

от Амин Буса / Компания Chriki’z

Продължителност: 1 час

Френската школа за съвременен танц Chriki’z ще представи своя спектакъл L’Inizio в Топлоцентрала. Преработен през 2018 г., този спектакъл събира на сцената петима танцьори с опит в хип-хопа, съвременния танц и капоейра, чийто особености пресъздават великолепни сцени, напомнящи италиански картини. Хип-хоп с енергия и финес.

L’iniZio – началото на италиански – взема за отправна точка „Битие“ на Микеланджело, нарисувано на свода на Сикстинската капела. Тази фреска ще послужи като основа за размисъл за човешкото състояние – или за разрушителната склонност на човешкия род да нарушава всяко наложено правило. Централната част на платното (Първородният грях) го илюстрира: човешкото същество в своя вечен Едем избира да пренебрегне едно-единствено просто правило, символизирано в най-обикновен предмет…

Както и фреската, L’IniZio е разделена на три основни части, които също са разделени на три по-малки части. Първо, виждаме концепцията за индивида в групата, в осмоза с останалите, докато танцьорът бавно не стане самоуверен, гравитира около останалите, без да прави отстъпки. Различни музикални вселени – от Arvo Pärt до Miserere на Allégri, както и до по-електронни звуци, подхранват тези три части. Музика, на която тялото се привързва, откъсва, със сила и лекота, и когато се връща, те се превръщат в осмоза. Това тяло, присъстващо в L’IniZio, се комбинира и преплита, утвърждава чрез собствената си индивидуалност, чрез груб, енергичен и модерен хип-хоп.

Всеки интерпретатор усеща вкуса на свободата да изрази себе си в този хип-хоп танц, между овладяването на чисти техники и отваряне към многобройни вдъхновения. Върху белия под светлината рисува многобройни сенки, които се преплитат и постепенно се оцветяват, придружавайки телата в маршрут, следващ движението, което създава цветна палитра. L’IniZio – живата фреска на човечеството.

Спектакълът е отворен за широката публика до запълване на местата в залата. Продажбата на билети е възможна на сайта на Топлоцентрала тук

Трейлър: https://vimeo.com/76593301

Представлението се организира с подкрепата на Френския институт в България и се провежда в рамките на Месеца на Франкофонията.

Снимка: Жил Агилар

Назад