x

Прожекция на филма „ЧОВЕК“

Френският институт в България и организация Артерия представят прожекция на филма ЧОВЕКна режисьора Ян Артюс-Бертран

На 12 март от 18:00 ч., Френски институт в България, зала „Славейков“,

Времетраене 3ч.08 мин., със субтитри на български език, вход свободен

Филмът „Човек” (2015, Франция) представя колекция от истории и снимки на света, в който живеем. Той е едновременно пътешествие и потапяне в сърцевината на това, какво е да бъдеш човек. Чрез образите, пълни с любов и щастие, както и с омраза и насилие, филмът ни изправя лице в лице с Другия и ни кара да размишляваме за собствения ни живот. От разкази за всекидневието до най-невероятни случки от живота, тези трогателни срещи, споделени с рядко срещана искреност, чертаят големия портрет на съвременния човек – неговата тъмна страна, но и неговото благородство и универсалност. Нашата Земя е показана по един изумителен начин, чрез невиждани досега кадри от въздуха, съпроводени от впечатляваща музика, които ни предоставят мигове, в които можем да дишаме и да се вглъбим в себе си.

Ян Артюс-Бертран е френски фотограф, журналист и еколог. От много ранна възраст се вълнува от въпроси, свързани с околната среда и на 20 годишна възраст става директор на природен парк в централна Франция. На 30 години заминава със съпругата си в Кения. Заедно работят и живеят в резервата Масай Мара, където наблюдават живота на лъвовете. Ян се научава да управлява балон с горещ въздух и за пръв път открива красотата на Земята отвисоко. Книгата му албум „Земята отвисоко“ се разпространява в над 3 милиона екземпляра. А изложбата му е показана в над 120 града от цял свят, включително в София. Следващият му проект „Дом / Home“ е гледан от над 600 милиона души в цял свят. Чрез него Ян изследва пред какви предизвикателства сме изправени, обитавайки нашия дом – Земята.

Филмът „Човек“ е логично продължение. Той съвместява откровените разкази на хора от цял свят със спиращи дъха гледки и уникална съпровождаща музика. В търсене на отговор на въпроса: Какво ни прави хора?

„Аз съм един човек сред седем милиарда други. За последните 40 години снимам нашата планета и нейното човешкото многообразие, но имам чувството, че човечеството не постига напредък. Ние невинаги успяваме да живеем заедно. Защо е така? Аз не търся отговор в статистиката, а в самия човек“, казва Ян Артюс-Бертран по повод филма.

Назад