x

Концерт за флейта и пиано „Почит към Филип Гобер“ – в зала „Славейков“ на 6 март от 18:30 ч.

6 март 2024 г., 18:30 ч., в зала „Славейков“. Вход свободен до запълване на местата в залата.

Концертът се провежда в рамките на месеца на Франкофонията, в памет на великия флейтист, диригент и композитор, значим за Париж през първата половина на 20 век.

Концертът включва две композиции от Филип Гобер и две произведения, посветени на него.

Антонела Бенати – флейтистка

След класическата гимназия получава диплома по флейта в Консерваторията „Арриго Бойто” в Парма и магистър по флейта с отличие в Консерваторията „Джузепе Верди” в Милано. Тя се специализира при Енцо Кароли и Конрад Клем и е участва в майсторските класове на Реймон Гио, Орел Николет, Максанс Ларийо.

В момента е докторант по „Флейтово изкуство и пърформанс” в Нов Български Университет в София, тя провежда изследване на връзката между текст и музикално действие в творчеството на Филип Гобер.

Репертоарът й се простира от Ренесанса до съвременната музика, с особен интерес към френската музика, композирана между края на 19 век и първата половина на 20 век.

Свири в Италия и в чужбина (Швейцария, Испания, Англия, Германия, България, Молдова, Китай) с различни оркестри и камерни ансамбли.

Записала е диск за флейта и арфа с арфистката Елена Пива и два диска със съвременна музика.

Нона Кринчева – пианистка

Тя се запознава с пианото още преди шестгодишна възраст. Ученичка в класа на Мили Белчева в Национално музикално училище „Любомир Пипков“ – София, тя получава впоследствие магистърска степен в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по пиано на проф. д-р Атанас Куртев. През 2018 г. защитава дисертационен труд в Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. Носител е на редица награди от международни конкурси по пиано, камерна музика и клавирен съпровод. Участва в майсторските класове на Лазар Берман, Мишел Бероф, Джон Пери, Ференц Радош, Божидар Ноев, Аведис Куюмджиян, Анжела Тошева и др. Стипендиант на Фондация „Райна Кабаиванска“ през 2003 г., тя прави записи за БНТ и БНР. Като музикант има влечение най-вече към камерното изпълнителство, а като акомпанятор има богат опит с различни: инструменталисти, певци, хореографи, диригенти и др. Има изяви освен в България в Италия, Япония, Австрия, Холандия, Северна Македония, Румъния.

В програмата:

Филип Гобер             Соната за флейта и пиано №1                     (18’)

(1879-1941)                            (Modéré – Lent – Allegro moderato)

Алфредо Казела                    Баркарола и Скерцо                          (10’)

(1883-1947)                            Посветена на Филип Гобер

Пол Тафанел                          Анданте пасторал и Скерцетино     (6’)

(1844-1908)                            Посветена на Филип Гобер

Филип Гобер                         Соната n°2                                          (16’)

(Pastorale – Andante – Assez vif)

Назад