x

Конференция по обедно време: Може ли спортът да допринесе за преодоляването на неравенствата между мъжете и жените? – 28 март 2024 в зала „Славейков“

Френският институт в България и BIODERMA представят конференция-диксусията по обедно време „Може ли спортът да допринесе за предодоляването на неравенствата между мъжете и жените?“

28 март 2024 г., четвъртък от 12:00 до 13:30 ч. Вход свободен. Симултанен превод френски/български

Понякога спортът може да изглежда като привилегировано място за насърчаване на равенството между мъжете и жените. Но каква е реалността? Докато Олимпийските игри в Париж 2024 полагат значителни усилия за постигане на равенство между мъжете и жените спортисти, участващи в игрите, как най-малките спортни структури успяват да избегнат възпроизвеждането на традиционните модели и да се осмелят да променят нагласите? Това са само част от въпросите, на които ще се опитаме да отговорим заедно по време на обедната дискусия, на тема „Може ли спортът да допринесе за преодоляване на равенствата между мъжете и жените?“ Тази дискусия е включена в програмата Олимпийската и Параолимпийската седмица, която ще се проведе в училищата от 25 до 29 март 2024 г.

Дискусия с участието на: Даниела Дашева, заместник-министър на младежта и спорта, Браим Аннур, двукратен световен шампион по френски бокс – САВАТЕ и Никол Абар, бивша професионална футболистка, представителка на асоциацията Egal Sport. Разговорът ще бъде модериран от Карин Околие, бивша българска спортистка от най-високо ниво.

Участници в дискусията

Професор Даниела Дашева е заместник-министър на младежта и спорта и народен представител в 48-ото Народно събрание, където е заместник-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.
Тя е професор по „Теория и методика на спортната тренировка“ и „Доктор на педагогическите науки“. В продължение на два мандата е заместник-ректор на Национална спортна академия „Васил Левски“ по научната и международната дейност. До 2019 г. е ръководител на катедра „Теория на спорта“, а понастоящем е член на Академичния съвет на Национална спортна академия „Васил Левски“.
Професор Дашева има голям брой научни публикации, издадени книги и учебници в областта на спортната наука и спортната тренировка.

Браим Аннур е впечатляващ пример за забележителна двойна кариера – която обхваща както спорт, така и академични постижения. Двукратен световен шампион, двукратен европейски и петкратен шампион на Франция по френски бокс-Савате, Браим едновременно е и дипломиран строителен инженер от Висше строително училище (ESTP), магистър по мениджмънт от ESCP Business School и притежава държавна диплома „Младеж, образование и спорт“ (DEJEPS) по Савате. В момента той работи като инженер, ръководител на проект в областта на недвижимите имоти. Същевременно е общински съветник по въпросите на спорта, олимпийските и параолимпийските игри в община във Вал д’Оаз и работи за развитие на местната спортна политика.

Никол Абар печели 8 шампионски титли по футбол във Франция между 1977 и 1987 г. и играе за националния отбор в продължение на 10 години. Ангажиментът ѝ за равен достъп на мъжете и жените до спорта я подтиква да създаде асоциацията „Свобода за състезателките – С.З.С.“, която през 2003 г. води до първата във Франция санкция срещу футболен клуб за полова дискриминация. Никол започва работа в Министерството на спорта през 2000 г., където в периода 2012-2013 г. е ръководител на проект към министрите за правата на жените и на образованието и отговаря за програмата за равенство ABCD, която включва 10 академии и 600 класа. През 2019 г. Никол Абар се оттегля от поста си на висш държавен служител в  администрацията и оттогава е лектор на пълен работен ден по въпросите на равенството между половете и дискриминацията.

Карин Околие е бивша лекоатлетка, част от националния отбор на България. Тя е рекордьорка в спринта на 200 м за младежи в зала, балканска шампионка, 5-та в бягането на 200 м на първите младежки олимпийски игри, многократна шампионка на България и участничка в европейски първенства.
Има бакалавърска степен по маркетинг, а настоящата ѝ професионална роля е в областта на медиите. Тя е водеща на подкаст, създател на съдържание в социалните медии и телевизионна водеща – има собствено спортно предаване по Euronews.

Назад