x

Изправени пред войната – Eвропейски диалози: „От Балканите до Черно море: европейски наследства, идентичности и траектории“- 13 до 15 юни 2024 г. в София и Пловдив

#EuropeanDialogue

„Европейските диалози“ са поредица от кръгли маси, които събират интелектуалци, хора на изкуството и писатели в София и Пловдив на тема „От Балканите до Черно море: европейски наследства, идентичности и траектории“.

Каква европейска история споделяме? Какви са културните характеристики и политическите разкази, които оформят и поддържат проекта за обединена Европа в София и Париж, в Киев и във Варшава; в Рига и в Будапеща, в Белград, в Сараево и Кишинев и във всички останали европейски столици? Тези въпроси изискват неотложен отговор след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

За да се намери отговор на тези въпроси, Френският институт в Париж през есента на 2023 г. постави началото на поредица от публични дискусии в Европа, озаглавени „Изправени пред войната – европейски диалози“. Програмата започна в Прага в Карловия университет, като част от ежегодния форум на Европейската среща на високо равнище в Прага и продължи във Вилнюс, Варшава и Амстердам, преди да се пренесе в София и Пловдив в България.

Чрез размисли, дискусии, артистични и литературни събития, срещите в България ще дадат възможност да се обсъди преобразяването на Европа в условията на война и по-конкретно Югоизточна Европа, въпросите за наследството и идентичността, пространството и територията, разрива и обновлението в тази част на континента, която като цяло е предназначена да бъде част от Европейския съюз.

„Европейските диалози“ в България ще съберат експерти, лица, вземащи решения, интелектуалци и творци от региона и други части на Европа, за да обсъдят на какво Югоизточна Европа може да научи европейците за пътя и бъдещето на континента. Обсъжданите теми в рамките на кръгли маси и различните сесии с участие, ще бъдат отбелязани с артистични и литературни прояви.

София, 13 юни 2024 г.
Френски институт, 11:00 – 20:00


Пловдив, 14 юни 2024 г.
Балабанова къща, 14:00 – 17:30


София, 15 юни 2024 г./ Фокус Изкуство
Френски институт и галерия „Синтезис“

ЕЗИЦИ
Френски, английски, български (симултанен превод)

РЕГИСТРАЦИЯ
Безплатен вход след регистрация: https://t.ly/T-Hww

ПРОГРАМА 13 ЮНИ / СОФИЯ

11:00-11:30 – Официално откриване

Място: Френски институт в България

Жоел Мейер, посланик на Франция

Софи Рено, директор „Сътрудничество и обществен диалог“, Френски институт

Найден Тодоров, министър на културата

11:30-13:00 – Кръгла маса: Европа, изправена пред войната

Руската агресия в Украйна е голямо сътресение за Европа, която е изправена пред крайната необходимост да окаже масирана подкрепа на тази страна. След години на наивност, които вероятно доведоха до липса на подготовка срещу руската заплаха, въпреки предупрежденията на страните от „кървавите поля“, ако използваме израза на американския историк Тимъти Снайдър, дали вече сме излезли от тази фаза? Руската инвазия също така накара европейските лидери да преразгледат подхода си към разширяването на ЕС, за да се противопоставят на Владимир Путин и неговите амбиции. Какво въздействие оказа войната в Украйна и върху Югоизточна Европа и върху външната политика в региона?

Силви Кофман, журналист от в. Монд (Франция)

Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), (България)

Константин Сигов, философ (Украйна)

Уна Бергманe, политолог и историк (Латвия)

Модератор: Елена Максимин, заместник главен редактор на le Grand Continent (Франция)

13:00-14:00 – Свободно време за обяд

14:00-14:15 – Встъпителна реч / Водещ лектор: Ахмет Инсел, политолог и университетски преподавател (Турция)

14:15-15:45 – Кръгла маса: Балканите и представите за границите

Заради сложната си история, тежестта на империите, амбивалентните си отношения с Европа и многобройните си политически, етнически и религиозни разделения, Балканите отдавна са сцена на различни представи за границите. Те могат да припомнят както за насилствено разделение, така и за добросъседство, за културно богатство и за междуетническо напрежение, символизирайки, както препятствия, така и жизнеността на сливанията и срещите. Дори и днес, представата за границите продължава да подхранва дискусиите за идентичността, суверенитета и принадлежността.

Александър Леви, френско-български журналист и писател (Le Temps, Courrier international)

Сирил Блондел, доцент по география, Университет Реймс Шампан-Арден (Франция)

Милана Чергич, етнограф, Университет Йоханес Гутенберг в Майнц (Босна и Херцеговина)

Гергей Ромшич, научен изследовател, Център за изследвания в областта на хуманитарните науки, Институт по история, Унгария

Модератор: Тони Николов, философ и главен редактор на списание Култура (България)

15:45-16:00 – Кафе пауза 

16:00-16:15 – Встъпителна реч / Водещ лектор: Мишел Фуше, географ, дипломат, писател (Франция)

16:15-17:45 – Кръгла маса: Югоизточна Европа и интеграцията в Европейския съюз

Разширяването на Европейския съюз в този регион се превърна в геополитически императив след като Русия започна войната срещу Украйна. Конфликтът има двойнствено въздействие върху процеса на присъединяване. От една страна, въпросът за разширяването отново е в центъра на дискусиите, но от друга, тази война подчертава факта, че страните на Балканите далеч не са съгласни с външната политика на Съюза.

За да се усложнят нещата, проблемите, свързани с върховенството на закона в страните от Западните Балкани (независимост на съдебната система или медиите, корупция и т.н.), водят до опасения, че новите държави могат да се присъединят към ЕС и да последват стъпките на Унгария на Виктор Орбан. Съществува и реален риск от внасяне на конфликти в Европейския съюз.

В исторически план много държави от Западните Балкани са срещали пречки в процеса на присъединяване поради двустранни спорове с някои държави – членки на ЕС. Тази ситуация изисква комплексен стратегически подход от страна на Европейския съюз. ЕС може да бъде принуден да разграничи уреждането на двустранните спорове от процеса на присъединяване.

И накрая, съществува въпросът за развитието: кандидатите за присъединяване в този регион са изправени пред още по-големи икономически трудности в сравнение с най-малко богатите страни на ЕС.

Димитрис Христопулос, Професор в университета Пантейон (Гърция)

Клотилд Варен, изследовател, отговарящ за европейските въпроси в Центъра за анализи, прогнози и стратегии на Министерството на Европа и външните работи (Франция) 

Юлиан Гроза, директор на Института за европейски политики и реформи в Кишинев (Молдова)

Беса Лучи, главен редактор на мултимедийното списание Kosovo 2.0 (Косово)

Модератор: Христо Христев, доцент по право в Софийския университет (България)

18:00 – Културно събитие „Балкански времена“, музикално пътешествие из Балканите, представено от Ина Кънчева (с музиканти от България, Гърция и Турция)

Място : Френски институт в България

ПРОГРАМА 14 ЮНИ / ПЛОВДИВ

14:00-15:30 – Разговор между писатели за наследството, идентичностите и териториите: истории и фикция в европейското въображение (1-ва част)

Място : Балабанова къща, Пловдив

Писатели от Югоизточна Европа изследват по свой собствен начин проблемите, свързани със споделеното наследство и идентичност на техния регион. Техните разкази изваждат наяве спомени за щастливите смесици, но и за конфликтите, тоталитарното минало и доброволните и принудителните миграции, белязали XX век на Балканите – регион на Европа, който се колебае между забравата и изобилието от спомени. Тези срещи дават възможност на авторите от Балканите да влязат в диалог с писатели от Франция, Полша и Сърбия по тези теми и въпроси. Чрез разказите на тези писатели ще разгледаме пътувания и съдби, оформени от изгнание и завръщане, от антиутопия, хумор и носталгия.

Мария Касимова-Моасе, писателка (България) 

Матиас Енар, писател (Франция)

Томаш Рожицки, поет и писател (Полша)

Модератор: Фредерик Мартел, социолог и писател, журналист в радио France Culture (Франция)

15:30-16:00 Кафе пауза 

16:00-17:30 – Разговор между писатели за наследството, идентичностите и териториите: истории и фикция в европейското въображение (2-ра част)

Мари Врина-Николов, професор (Франция / България)

Георги Господинов, писател (България) 

Игор Щикс, писател и съдиректор на Музей на 90-те години (Сърбия)

Модератор: Елена Максимин, заместник главен редактор на le Grand Continent (Франция)

ПРОГРАМА 15 ЮНИ / СОФИЯ

Място : Френски институт в България

9:15-10:30 – Презентация на тема „Създаване на отдел за византийско и източнохристиянско изкуство в Лувъра и неговите предизвикателства в съвременния свят“ на Максимилиан Дюран, директор на отдела за византийско и източнохристиянско изкуство в Лувъра (Франция)

Участник и модератор: проф. Румяна Прешленова, директор на Института за балканистика с Център по тракология към БАН (България)

10:30 -10:45 Кафе пауза

10:45-12:00 – Представяне на проекта Музей на 90-те“ в Белград

„Дисидентството. Антивоенна Сърбия през 90-те години на ХХ век“ е цифров архив, посветен на историята на сръбското антивоенно движение и независимите медии през 90-те години на ХХ век. Целта на платформата е да съхрани паметта за антивоенните активисти и групи, които по различни начини се противопоставят на шовинизма, етническата принадлежност, военната пропаганда, разрушенията и престъпленията. Платформата има за цел да предостави представителен преглед на най-забележителните
антивоенни лица, групи, медии, документи и публикации в Белград и се разпростира върху цялата територия на бивша Югославия. Тази платформа е първата стъпка към разработването на Музей на 90-те години на ХХ век (планиран за 2025 г.). (…)

Социално-историческите процеси показват, че активизмът е от съществено значение, а идеите са непоклатими. Публичното пространство за изразяване на несъгласие с доминиращото политическо движение, винаги е било важно. От съществено значение тази колекция да бъде публично достъпна, за да се улеснят бъдещите изследвания и да се напомни на всички за значението на смелите и упорити гласове в тези трудни времена

Откриващи думи: Яна Генова, заместник-кмет по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“

Деян Убович, директор на GRAD, Европейски център за култура и дискусии (Сърбия)

Игор Щикс, писател и съдиректор на Музей на 90-те години (Сърбия)

Яра Бубнова, директор на Националната галерия (България)

Участник и модератор на дискусията: Бойко Василев, журналист, БНТ (България)

ДРУГИ СЪБИТИЯ | ФОКУС ИЗКУСТВО

Манаки. История в снимки – изложба фотографии на братята Янаки и Милтон Манаки

УЧАСТНИЦИ

(В ПРОЦЕС НА ПУБЛИКУВАНЕ)

АХМЕТ ИНСЕЛ

АХМЕТ ИНСЕЛ

Политолог и университетски преподавател (Турция)

АЛЕКСАНДЪР ЛЕВИ

АЛЕКСАНДЪР ЛЕВИ

Френско-български журналист и писател

<strong>Беса Лучи</strong>

Беса Лучи

Редактор (Косово)

БОЙКО ВАСИЛЕВ

БОЙКО ВАСИЛЕВ

Журналист (България)

<strong>Весела Чернева</strong>

Весела Чернева

Заместник-директор на Европейския съвет за външна политика (България)

<strong>Георги Господинов</strong>

Георги Господинов

Писател (България)

Гергей Ромшич

Гергей Ромшич

Научен изследовател (Унгария)

<strong>Деян Убович</strong>

Деян Убович

Директор на GRAD (Сърбия)

<strong>Димитрис Христопулос</strong>

Димитрис Христопулос

Професор в университета Пантейон (Гърция)

<strong>Елена Максимин</strong>

Елена Максимин

Заместник главен редактор на le Grand Continent (Франция)

<strong>Елоди Борда-Шовен</strong>

Елоди Борда-Шовен

Политически социолог (Франция)

<strong>Игор Щикс</strong>

Игор Щикс

Писател и съдиректор на Музей на 90-те години (Сърбия)

<strong><strong>Илдико Отова</strong></strong>

Илдико Отова

Преподавател-изследовател по политически науки, Нов български университет (България)

Ина Кънчева

Ина Кънчева

Музикант (България)

<strong>Клотилд Варен</strong>

Клотилд Варен

Изследовател, отговарящ за европейските въпроси в Центъра за анализи, прогнози и стратегии към Министерството на Европа и външните работи (Франция)

<strong>КОНСТАНТИН СИГОВ</strong>

КОНСТАНТИН СИГОВ

Философ (Украйна)

<strong><strong><strong>Лоран Маршан</strong></strong></strong>

Лоран Маршан

Журналист (Франция)

<strong>Мари Врина-Николов</strong>

Мари Врина-Николов

Професор (Франция / България)

<strong>Мария Касимова-Моасе</strong>

Мария Касимова-Моасе

Писателка (България)

<strong>Милана Чергич</strong>

Милана Чергич

Антрополог, постдокторант в университет „Йоханес Гутенберг“ Майнц (Босна и Херцеговина)

Максимилиан дюран

Максимилиан дюран

Директор на отдела за византийско и източнохристиянско изкуство в Лувъра (Франция)

<strong>Матиас Енар</strong>

Матиас Енар

Писател (Франция)

<strong>Мишел Фуше</strong>

Мишел Фуше

Географ (Франция)

Радосвета Кръстанова

Радосвета Кръстанова

Директор на Франкофонския център в Нов български университет (България)

<strong>Румяна Прешленова</strong>

Румяна Прешленова

Директор на Института по балканистика с Център по тракология при БАН (България)

<strong><strong><strong>Силви Кофман</strong></strong></strong>

Силви Кофман

Журналист от в. Монд (Франция)

<strong>Сирил Блондел</strong>

Сирил Блондел

Доцент по география (Франция)

<strong><strong>Томаш Рожицки</strong></strong>

Томаш Рожицки

Поет и писател (Полша)

<strong>Тони Николов </strong>

Тони Николов 

Философ и журналист (България)

<strong>Уна Бергманe</strong>

Уна Бергманe

Политолог и историк (Латвия)

<strong>Фабрис пюшо</strong>

Фабрис пюшо

Директор „Общество и култура“ ARTE (Франция)

Фредерик Мартел

Фредерик Мартел

Социолог и писател, журналист в радио France Culture (Франция)

Христо Христев

Христо Христев

Доцент по право в Софийския университет (България)

<strong><strong>Юлиан Гроза</strong></strong>

Юлиан Гроза

Директор на IPRE (Молдова)

Партньори

Сред френските партньори са Arte, Kometa, Le Grand Continent, Ouest-France, Репортери без граници и Университет Париж 8.

Българските партньори включват Асоциацията на европейските журналисти – България, Европейския съвет за външна политика в България, списание „Култура“ и портал „Култура“, община Пловдив, Пловдив чете, Българското национално радио, Дарик радио и Евронюз България.

#EuropeanDialogue

Назад