x

Изправени пред войната – Eвропейски диалози: „От Балканите до Черно море: европейски наследства, идентичности и траектории“- 13 и 14 юни 2024 г. в София и Пловдив

#EuropeanDialogue

„Европейските диалози“ са поредица от кръгли маси, които събират интелектуалци, хора на изкуството и писатели в София и Пловдив на тема „От Балканите до Черно море: европейски наследства, идентичности и траектории“.

Каква европейска история споделяме? Какви са културните характеристики и политическите разкази, които оформят и поддържат проекта за обединена Европа в София и Париж, в Киев и Букурещ, във Варшава и Рига, в Будапеща и Белград, в Сараево и Кишинев и във всички останали европейски столици? Тези въпроси изискват неотложен отговор след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

За да се намери отговор на тези въпроси, Френският институт в Париж през есента на 2023 г. постави началото на поредица от публични дискусии в Европа, озаглавени „Изправени пред войната – европейски диалози“. Програмата започна в Прага в Карловия университет, като част от ежегодния форум на Европейската среща на високо равнище в Прага и продължи във Вилнюс, Варшава и Амстердам, преди да се пренесе в София и Пловдив в България.

Чрез размисли, дискусии, артистични и литературни събития, срещите в България ще дадат възможност да се обсъди преобразяването на Европа в условията на война и по-конкретно Югоизточна Европа, въпросите за наследството и идентичността, пространството и територията, разрива и обновлението в тази част на континента, която като цяло е предназначена да стане част от Европейския съюз.

„Европейските диалози“ в България ще съберат експерти, лица, вземащи решения, интелектуалци и творци от региона и други части на Европа, за да обсъдят на какво Югоизточна Европа може да научи европейците за пътя и бъдещето на континента. Обсъжданите теми в рамките на кръгли маси и различните сесии с участие, ще бъдат отбелязани с артистични и литературни прояви.

София, 13 юни 2024 г.
Френски институт, 11:00 – 20:00


Пловдив, 14 юни 2024 г.
Балабанова къща, 14:00 – 17:30


София, 15 юни 2024 г./ Фокус Изкуство
Френски институт и галерия „Синтезис“

ЕЗИЦИ
Френски, английски, български (симултанен превод)

РЕГИСТРАЦИЯ
Безплатен вход след регистрация: https://t.ly/T-Hww

ПРОГРАМА 13 ЮНИ / СОФИЯ

Предварителна програма

11:00-11:30 – Официално откриване

Място: Френски институт в България

Найден Тодоров, министър на културата

Софи Рено, директор „Сътрудничество и обществен диалог“

11:30-13:00 – Кръгла маса: Европа, изправена пред войната

Руската агресия в Украйна е голямо сътресение за Европа, която е изправена пред крайната необходимост да окаже масирана подкрепа на тази страна. След години на наивност, които вероятно доведоха до липса на подготовка срещу руската заплаха, въпреки предупрежденията на страните от „кървавите поля“, ако използваме израза на американския историк Тимъти Снайдър, дали вече сме излезли от тази фаза? Руската инвазия също така накара европейските лидери да преразгледат подхода си към разширяването на ЕС, за да се противопоставят на Владимир Путин и неговите амбиции. Какво въздействие оказа войната в Украйна и върху Югоизточна Европа и върху външната политика в региона?

Силви Кауфман, журналист от в. Монд (Франция)

Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) и ръководител на софийския офис (България)

Константин Сигов, философ (Украйна)

Уна Бергманe, политолог и историк (Латвия)

Модератор: Елена Максимин, заместник главен редактор на le Grand Continent (Франция)

13:00-14:00 – Свободно време за обяд

14:00-14:15 – Встъпителна реч / Водещ лектор: Ахмет Инсел, политолог и университетски преподавател (Турция)

14:15-15:45 – Кръгла маса: Балканите и представите за границите

Заради сложната си история, тежестта на империите, амбивалентните си отношения с Европа и многобройните си политически, етнически и религиозни разделения, Балканите отдавна са сцена на различни представи за границите. Те могат да припомнят както за кърваво разделение, така и за добросъседство, за културно богатство и за междуетническо напрежение, олицетворявайки последователно форма на „увреждане на хетерогенността“ или на силата на смесването и срещите. Дори и днес, представата за границите продължава да подхранва дискусиите за идентичността, суверенитета и принадлежността.

Александър Леви, френско-български журналист и писател (Le Temps, Courrier international)

Сирил Блондел, доцент по география, Университет Реймс Шампан-Арден (Франция)

Милана Чергич, етнограф, Университет Йоханес Гутенберг в Майнц (Босна и Херцеговина)

Гергей Ромшич, научен изследовател, Център за изследвания в областта на хуманитарните науки, Институт по история, Унгария

Модератор: Тони Николов, философ и главен редактор на списание Култура (България)

15:45-16:00 – Кафе пауза 

16:00-16:15 – Встъпителна реч / Водещ лектор: Мишел Фуше, географ (Франция)

16:00-17:45 – Кръгла маса: Югоизточна Европа и интеграцията в Европейския съюз

Разширяването на Европейския съюз в този регион се превърна в геополитически императив след като Русия започна войната срещу Украйна. Конфликтът има двойнствено въздействие върху процеса на присъединяване. От една страна, въпросът за разширяването отново е в центъра на дискусиите, но от друга, тази война подчертава факта, че страните на Балканите далеч не са съгласни с външната политика на Съюза.

За да се усложнят нещата, проблемите, свързани с върховенството на закона в страните от Западните Балкани (независимост на съдебната система или медиите, корупция и т.н.), водят до опасения, че новите държави могат да се присъединят към ЕС и да последват стъпките на Унгария на Виктор Орбан. Съществува и реален риск от внасяне на конфликти в Европейския съюз.

В исторически план много държави от Западните Балкани са срещали пречки в процеса на присъединяване поради двустранни спорове с някои държави – членки на ЕС. Тази ситуация изисква комплексен стратегически подход от страна на Европейския съюз. ЕС може да бъде принуден да разграничи уреждането на двустранните спорове от процеса на присъединяване.

И накрая, съществува въпросът за развитието: кандидатите за присъединяване в този регион са изправени пред още по-големи икономически трудности в сравнение с най-бедните страни на ЕС.

Димитрис Христопулос, Професор в университета Пантейон (Гърция)

Клотилд Варен, изследовател, отговарящ за европейските въпроси в Центъра за анализи, прогнози и стратегии на Министерството на Европа и външните работи (Франция) 

Юлиан Гроза, директор на Института за европейски политики и реформи в Кишинев (Молдова)

Беса Лучи, главен редактор на мултимедийното списание Kosovo 2.0 (Косово)

Модератор: Христо Христев, доцент по право в Софийския университет (България)

18:00 – Културно събитие „Балкански времена“, музикално пътешествие из Балканите, представено от Ина Кънчева (с музиканти от България, Гърция и Турция)

Място : Френски институт в България

ПРОГРАМА 14 ЮНИ / ПЛОВДИВ

Предварителна програма

14:00-15:30 – Разговор между писатели за наследството, идентичностите и териториите: истории и фикция в европейското въображение (1-ва част)

Място : Балабанова къща, Пловдив

Писатели от Югоизточна Европа изследват по свой собствен начин проблемите, свързани със споделеното наследство и идентичност на техния регион. Техните разкази изваждат наяве спомени за щастливите смесици, но и за конфликтите, тоталитарното минало и доброволните и принудителните миграции, белязали XX век на Балканите – регион на Европа, който се колебае между забравата и изобилието от спомени. Тези срещи дават възможност на авторите от Балканите да влязат в диалог с писатели от Франция, Полша и Украйна по тези теми и въпроси. Чрез разказите на тези писатели ще разгледаме пътувания и съдби, оформени от изгнание и завръщане, от антиутопия, хумор и носталгия.

Георги Господинов, писател (България) 

Матиас Енар, писател (Франция)

Елица Георгиева, писателка (България) 

Томаш Рожицки, поет и писател (Полша)

Модератор: Фредерик Мартел, социолог и писател, журналист в радио France Culture (Франция)

15:30-16:00 Кафе пауза 

16:00-17:30 – Разговор между писатели за наследството, идентичностите и териториите: истории и фикция в европейското въображение (2-ра част)

Мари Врина-Николов, професор (Франция / България)

Мария Касимова-Моасе, писателка (България) 

Игор Щикс, писател и съдиректор на Музей на 90-те години (Сърбия)

Модератор: Лена Може, главен редактор на списание Kometa

ПРОГРАМА 15 ЮНИ / СОФИЯ

Място : Френски институт в България

9:00-10:30 – Презентация на тема „Създаване на отдел за византийско и източнохристиянско изкуство в Лувъра и неговите предизвикателства в съвременния свят“ на Максимилиен Дюран, директор на отдела за византийско и източнохристиянско изкуство в Лувъра (Франция)

10:30-12:00 – Представяне на проекта Музей на 90-те“ в Белград

Деян Убович, директор на GRAD, Европейски център за култура и дискусии (Сърбия)

Игор Щикс, писател и съдиректор на Музей на 90-те години (Сърбия)

Яра Бубнова, директор на Националната галерия (България)

Модератор и участник в дискусията: Бойко Василев, журналист, БНТ (България)

16:00 – Представяне на списание Kometa

Място : Галерия „Синтезис“ , бул. „Васил Левски“ 57

Презентация на Лена Може, съосновател и главен редактор (Франция)

Модератори : Никола Михов, артист, съдиректор на Галерия „Синтезис“ & Надежда Павлова, съдиректор на Галерия „Синтезис“

Тур в изложбата THE HEAVENS на Габриеле Галимберти и Паоло Уудс, директор на фотографията на списание Kometa

Партньори

Сред френските партньори са Arte, Kometa, Le Grand Continent, Ouest-France, Репортери без граници и Университет Париж 8.

Българските партньори включват Асоциацията на европейските журналисти – България, Европейския съвет за външна политика в България, списание „Култура“ и портал „Култура“, община Пловдив, Пловдив чете, Българското национално радио, Дарик радио и Евронюз България.

#EuropeanDialogue

Назад