x

Вечната Катрин Деньов

За отпразнуване навлизането в 8-мото десетилетие на голямата френска актриса, Френският институт в България предлага през целия април селекция от филми, разкриващи многоликия образ на Катрин Деньов.

Открай време тя е едновременно навсякъде. По булевардите, на кориците на списанията, в киносалоните и по телевизията, при Гарел или Бери. Вездесъщият талант, който Катрин Деньов тъй щедро раздава, може само да ни радва.

Поредицата ще започне на 5 април с мюзикъла Шербургските чадъри на Жак Деми, останал емблематичен за редица поколения, с мелодии композирани от Мишел Льогран. Ретроспективата продължава, на 6-ти април със забележителния Дневна красавица на испанския режисьор Луис Бунюел, в който актрисата, в разцвета на красотата си, интерпретира ролята на своенравна жена с лоша репутация.

На 12 април от 18:30 ч., Последното метро на Франсоа Трюфо събира за пръв път актрисата с Депардийо. С този филм те завоюват десет отличия Сезар, между които наградата за най-добра актриса за Катрин Деньов.

На 13 април от 19:00 ч. ще представим Индокитай на Режис Варние – митичен филм разказващ романтична история на фона на исторически събития, който ни отвежда в далечните земи на колонизирания Индокитай. За изиграването на тази независима, силна, но и чувствителна роля, Катрин Деньов е отличена с втори Сезар за най-добра актриса през 1993.

Следващата седмица, на 19-ти и 20-ти април, продължаваме с два по-близки до съвремието филма. Сбогом на нощта, 8-ми филм на Тешине с нейно участие, насочващ вниманието ни към ислямската радикализация, и Истината – първият филм на френски език на японския режисьор Хирокадзу Коре-еда, който тя озарява в компанията на Жулиет Бинош.

И накрая, най-последният ѝ филм, комедията Жената на президента на Леа Доменак, в който актрисата се подвизава в тайорите на Бернадет Ширак, чийто прожекции бяха изцяло разпродадени на премиерата в България през ноември миналата година, на Френския филмов фестивал-Киномания.

От митичните ѝ дебюти до съвременните ѝ проекти, тази поредица от филми проследява кариерата на една актриса, която винаги е била влюбена в киното.

Всички филми са със субтитри на български език.
Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта.
Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

петък 26 април, 18:30 ч. и събота 27 април, 19:00 ч.

Жената на президента

2023, Биографичен, Драматична комедия, 92’
Режисьор: Леа Доменак
В ролите: Катрин Деньов, Дени Подалиде, Мишел Вуйермоз

При настаняването си в Елисейския дворец, Бернадет Ширак очаква най-сетне да заеме мястото, което заслужава, след като непрекъснато е действала в сянката на съпруга си, до избирането му за президент на Франция. Оставена извън светлината на прожекторите заради старомодния си маниер, Бернадет решава да си отмъсти, като се превърне в неоспорима медийна фигура.
Пикантна комедия и пръв пълнометражен филм на Леа Доменак, позволяващ да се насладим на умелото съчетание на фикция с архивни кадри. Катрин Деньов се превъплъщава в Бернадет, или Костенурката (както я наричал съпругът й), с чувство за финес, хумор и задушевност.

петък 5 април, 18:30 ч.

Шербургските чадъри

1964, Франция, 91’, Музикална комедия, Драма
Режисьор : Жак Деми
Музика: Мишел Льогран
В ролите: Катрин Деньов, Нино Кастелнуово, Елен Фармер, Марк Мишел, Ан Вернон

Жьоньовев, отчаяна, вижда как нейният годеник заминава на фронта в Алжир. Майка й, почти разорена, я подтиква към богатия Ролан Гасар… След „Лола“ и „Заливът на ангелите“, Жак Деми съчинява, заедно с Мишел Льогран, причудливо и уникално преживяване: изцяло изпята мелодрама, наподобяваща банална опера. Лудо харесван или осмиван, филмът се превърна в световна референция в седмото изкуство.

събота 6 април, 19:00 ч.

Дневна красавица

1967, Франция-Италия, 100‘, Драма
Режисьор: Луис Бунюел
Сценарии: Жан-Клод Кариер
В ролите: Катрин Деньов, Жан Сорел, Мишел Пиколи
По романа Дневна красивица на Жозеф Кесел

Севрин е красива млада жена, която живее със съпруга си, с когото никога не е имала физически отношения. Във фантазиите си тя си представя различни садо-сексуални срещи. Когато разбира, че нейна позната работи като проститутка, тя също отива в публичен дом, където прекарва следобедите, а вечер се прибира при съпруга си. Първоначално срамежлива и неотзивчива, постепенно тя се отпуска и става любимка на много клиенти. В живота ѝ настъпва обрат, когато дребният престъпник Марсел се влюбва в нея и я иска само за себе си. В света на Севрин обаче границата между фантазията и реалността невинаги е очевидна.

петък 12 април, 18:30 ч.

Последното метро

1980, Драма, 128’
Режисьор: Франсоа Трюфо
В ролите: Катрин Деньов, Жерар Депардийо, Жан Поаре

Париж, септември 1942 г., Лука Щайнер, директор на театър „Монмартр“, е принуден да забегне в чужбина, защото е евреин. Съпругата му Марион Щайнер ръководи театъра и избира Бернар Гранже, преселник от комедийния театър на ужасите „Гран Гиньол“, за свой партньор в пиесата „Изчезналата“, постановка на Жан-Луи Котен. До вечерта на генералната репетиция, трупата е предмет на настървени атаки във фашисткия вестник „Жьо сюи парту“, от страна на критика Даксия, чиято амбиция е да оглави Комеди франсез. Как ще се развият събитията, ако Лука Щайнер, от любов към съпругата си, се е престорил, че напуска Франция, а всъщност по време на цялата война се крие в избата на своя театър…

събота 13 април, 19:00 ч.

Индокитай

1992, Франция, 152 мин., Драма, Исторически, Романтичен
Режисьор: Режис Варние
С участието на: Катрин Деньов, Винсент Перес, Лин-Дан Фам, Жан Яне, Доминик Блан

Епосът на Режи Варние за Френския Индокитай е история за романтика и раздяла, разказана на фона на държава в смут. Филмът се фокусира върху връзката на красивата и властна Елиан, френска собственичка на каучукови плантации, и Камил, нейната осиновена индокитайска дъщеря. Майката и дъщерята са много близки, докато в живота им не влиза неуверения морски офицер Жан-Батист. Елиан е влюбена в него, но Жан-Батист и Камил се привличат един към друг и се влюбват. Мислейки, че прави услуга на Камил, Елиан организира прехвърлянето на Жан-Батист на далечните острови Тонкин. Но Камил бяга от плантацията, за да отиде при мъжа, когото обича. Докато пътува из страната, тя придобива по -големи познания и уважение към хората от родината си. Когато правителството я откъсва от Жан-Батист и тяхното дете и я арестува за престъпления срещу държавата, тя се политизира и става поддръжник на комунистите в гражданската война в страната.

петък 19 април, 18:30 ч.

Сбогом на нощта

2018, Фикция, Драма, 103’
Режисьор: Андре Тешине
В ролите: Катрин Деньов, Кейси Моте Клайн, Улая Амамра

Мюриел е обезумяла от щастие да види внука си Алекс, дошъл на гости за няколко дни преди да замине за Канада. Заинтригувана от поведението му, тя скоро открива, че той я е лъгал. Алекс се подготвя за друг живот. Разстроена, Мюриел трябва да реагира светкавично…

събота 20 април, 19:00 ч.

Истината

2019, Драма, 107 мин.
Режисьор: Хирокадзу Коре-еда
В ролите : Катрин Деньов, Жюлиет Бинош, Итън Хоук, Людивин Сение

Фабиен – френска кинозвезда е майка на Люмир – нюйоркска сценаристка. Публикуването на мемоарите на известната актриса подтиква Люмир и семейството й да се завърнат в дома на детството й. Но съжителството бързо прераства в конфликт. Пред смаяния поглед на мъжете изникват спотайвани истини, прикрита отмъстителност и невъзможна любов. Фабиен междувременно се снима в научно фантастичен филм, в ролята на застаряваща дъщеря на вечно млада майка. Реалност и фикция се преплитат и принуждават майката и дъщерята да се преоткрият.

Назад