x

Прожекция на филма Riverboom

В рамките на съпътстващата програма на изложбата The Heavens на Паоло Ууудс и Габриеле Галимберти в Галерия „Синтезис“ и поредицата от филми „Изправени пред войната“, Френският институт в България Ви кани на прожекцията на филма Riverboom на 14 юни от 18:30 ч. в зала „Славейков“.

Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта.
Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Riverboom, 2023 г., реж. Клод Бештолд, 99 мин. (на френски език, с английски субтитри)

През 2002 г., една година след американската инвазия в Афганистан, когато вниманието на световните медии е концентрирано изцяло върху Кабул, трима млади репортери се качват в една кола и потеглят на безразсъднa двумесечна обиколка на страната, за да опознаят афганистанския народ.

Това са Серж – журналист, моралист и работохолик, Паоло – весел и безрасъден фотограф, и Клод – страхлив швейцарски графичен дизайнер въоръжен с видеокамера, купена от пазара в Кабул. Това пътешествие ще промени живота им завинаги. Клод Бештолд споделя за филма:

Когато бях на 25, родителите ми починаха трагично. След този огромен шок вече не се чувствах на мястото си сред удобството и спокойствието на света в периода между падането на Берлинската стена и 11 септември – свят, който мислеше само за забавления. Болката ми ме превърна в извънземно, основното ми занимание беше да тъна в униние. Комфортният ми живот на брега на красивото Женевско езеро стана непоносим. Когато станах на 30, вместо да скоча от прозореца, скочих в една кола. […] За няколко дни се превърнах от графичен дизайнер във военен репортер. Когато тръгнахме, бяхме съвсем изгубени: жената на Серж го беше напуснала, илюзията на Паоло за идеалния баща се беше сринала, а аз бях загубил родителите си.
Афганистанският хумор, абсурдът на войната и принудителният промискуитет на безкрайното пътуване оформиха нашето бъдещо трио с интензивност, която би била невъзможна по родните ни места. Когато слязохме от колата след голямото пътешествие, вече не бяхме изгубени – бяхме партньори. Оттогава неразделни. Афганистан предопредели съдбата ни.

Riverboom e показван на фестивали в Швейцария, Франция, Турция и Аржентина. През 2023 г. филмът печели наградата на публиката на фестивала Premiers Plans в Анжѐ и наградата за дебютен филм от фестивала за документално кино Fipadoc в Биариц.

Клод Бештолд е роден през 1972 г. в Лозана, Швейцария. Завършва визуална комуникация в École cantonale de Lausanne (ECAL) през 1996 г. През 2002 г. Заедно с Паоло Уудс  основава фотографския колектив и издателство RiverBoom. Неговият Оригиналният му подход към фотографията го превръща в една от водещите фигури на новия репортаж. През 2006 г. печели наградата Grand Prix Vevey Images, а през 2018 г. е номиниран за Prix Elysée. В момента работи като разследващ журналист, а Riverboom e първият му филм като режисьор.

Събитието е част от съпътстващата програма на изложбата The Heavens на Паоло Ууудс и Габриеле Галимберти, с куратори Надежда Павлова и Никола Михов. Тя се осъществява с подкрепата на Френското посолство в България, Френски институт в България, Фотосинтезис и в партньорство с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и продуцентска компания IntermezzoFilms.

Facebook

Назад