x

Поредица от филми „Изправени пред войната“

По повод Форума Изправени пред войната – Европейски диалози и 80-годишнината от Десанта в Нормандия открийте или преоткрийте емблематични филми, които ще ви припомнят велики моменти от историята, силата на връзката между миналото и настоящето, подчертавайки важността на опазването на мира и свободата.

Всички филми са със субтитри на български език.
Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта.
Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

петък 14 юни, 18:30 ч.

Riverboom

Швейцария, 2023, Документален, 99 мин.
Режисьор: Клод Бештолд, 99 мин.
В ролите: Клод Бештолд, Паоло Уудс, Серж Мишел

През 2002 г., една година след американската инвазия в Афганистан, когато вниманието на световните медии в концентрирано изцяло върху Кабул, трима млади репортери се качват в една кола и потеглят на безразсъднa двумесечна обиколка на страната, за да опознаят афганистанския народ.
Това са Серж – журналист, моралист и работохолик, Паоло – весел и безсъзнателен фотограф, и Клод – страхлив швейцарски графичен дизайнер въоръжен с видеокамера, купена от пазара в Кабул. Това пътешествие ще промени живота им завинаги.

Прожекцията част от съпътстващата програма на изложбата „The Heavens“ на Паоло Ууудс и Габриеле Галимберти, с куратори Надежда Павлова и Никола Михов.

Филмът е в оригинални версия на френски и английски език с английски субтитри.

събота 15 юни, 19:00 ч.

Голямата разходка

Великобритания, Франция, 1966, Фикция, Комедия, 122’
Режисьор: Жерар Ури
В ролите: Мари Дюбоа, Луи дьо Фюнес, Бурвил

Героично-комичен епизод от Втората Световна война. Или как типични французи от средната класа вземат под крилото си британски летци, чиито бомбардировач е свален над Париж. „Голямата разходка“ държи абсолютния зрителски рекорд във Франция с над 17 милиона продадени билети.

Филмът e на френски с български субтитри.

петък 7 юни, 18:30 ч.

Сбогом, господин Хафман

Франция, 2022, драма
Режисьор: Фред Кавайе
В ролите: Даниел Отьой, Жил Льолуш, Сара Жиродо, Николай Кински, Матилд Бисон, Пиер Реджани др.

Париж, 1941 г. Франсоа Мерсие е най-обикновен човек, който се стреми единствено да създаде семейство с Бланш, жената, която обича. Той работи за талантливия бижутер Хафман. В условията на германската окупация двамата мъже няма друг избор, освен да сключат споразумение, чиито последици ще променят съдбата им през следващите няколко месеца… “Сбогом, господин Хафман” е драматична и вълнуваща история, която проследява отпечатъка на историята върху живота на трима души.

Филмът е на френски с български субтитри.

събота 8 юни, 19:00 ч.

Господин Клайн

Франция, Италия, 1976, Трилър, криминален, 122’
Режисьор: Джоузеф Лоузи
С участието на: Ален Делон, Жана Моро, Франсин Берже, Жулиет Берто, Жан Буиз

Париж, 1942. Робърт Клайн е успешен търговец на произведения на изкуството, който печели от отношението на френското правителство към своите еврейски граждани. За да избегнат депортирането в Германия, евреите са принудени да продават съкровищата си на безскрупулни хора като Клайн. Един ден Клайн получава еврейска брошура, адресирана до него. Той решава да разгледа брошурата и открива, че има друг г-н Клайн, който се е заел да обърка самоличността им, за да прикрива собствените си антинацистки дейности. Клайн е твърдо решен да открие с какво се занимава неговият съименник до такава степен, че да приеме самоличността му. По този начин той рискува да бъде арестуван вместо човека, който преследва…

Филмът e на френски с български субтитри.

Назад