x

Поредица от филми „Кино и архитектура“

В рамките на Форума „Архитектура и политика през ХХ-ти век“, Френският институт в България има удоволствието да ви покани на поредица от филми, които поставят на преден план архитектурата от този период. Началото ще отбележи филмът „Метрополис“ на Фриц Ланг, шедьовър оставил значима следа в историята на киното, а на 15 юни – „Урбекс“ вечер, посветена на „НЛО-то на Балканите“, с експерименталния късометражен филм « A mountain oddity » и серията „Урбекс червено“ на Арте.

Вход с билет (стандартна цена 7 лв. / намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта.
Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Програма:

понеделник 20 юни, 18:30 ч.

Дворците на народа

2018, документален, 79 мин., България, Германия, Румъния, 2018
Филм на Борис Мисирков и Георги Богданов

Дворците на народа разказва историите на пет от най-представителните сгради на социализма – емблематични за епохата и свидетели на историческите превратности в Източна Европа във втората половина на XX век.
Московският държавен университет, Дворецът на федерацията в Белград, Дворецът на републиката в Берлин, Народният дворец на културата в София, Дворецът на народа в Букурещ. Уникални архитектурни творения, направени с много кураж и сериозна доза лудост, за да напомнят за великата власт и светлото бъдеще на народа. Всяка една от тези сгради е замислена и осъществена така, че да бъде уникална по нещо – най-високата, най-голямата, да има най-големия часовник на света или най-напредналите технологии за времето си. Тези сгради-мастодонти са най-грандиозните строежи на времената, в които „общото благо” е водеща държавна идеология.
Днес, след края на социализма, авторите на филма се отправят на пътешествие из кулоарите на някогашните „дворци”, за да потърсят скритите им тайни. Архитектурните чудеса на епохата са видени през очите на хората, свързани с тях – създатели и строители, бивши и настоящи директори, служители и обитатели.

Субтитри на български и английски език.

понеделник 13 юни, 18:30 ч.

Метрополис

1927, реставрирана версия , 153’, Научна фантастика, Трилър
Режисьор: Фриц Ланг
В ролите: Бригита Хелм, Алфред Абел, Рудолф Клайн-Роге

2026 г. Филмът представлява градска антиутопия, в която синът на богатия кмет на града и млада жена на име Мария се опитват да превъзмогнат голямата пропаст разделяща класите в града.
Реставрираната версия става първият филм, правен някога, в Световното документално наследство на ЮНЕСКО.

Оригинална версия със субтитри на френски и български език.

сряда 15 юни, 18:30 ч.

A mountain oddity

Експериментален филм за паметника на връх Бузлужда от Матьо и Самюел Бернер с екип : Валентина Траянова (перформанс), Рейние Лериколе (музика), Веселин Зографов (звукозапис), Марин Кафеджийски (оператор дрон), Стефан Ларат (аудио миксиране).

Урбекс Червено

Серия от осем документални филма, режисирани от Ан-Лиз Карло

На 9-ти ноември 1989 пада Берлинската стена. В източна Европа, големите комунистически здания биват изоставени, разграбени и забравени. Днес състоянието на развалините, на тези внушителни, но и злокобни декори са останали сковани във времето. От тайния санаториум на Сталин в Грузия, до летящата чиния на Бузлуджа в България, градски изследвания по стъпките на носталгични „съветски фенове“ и налудничави туристи, привърженици на червения брутализъм.

Субтитри на английски език.

Назад