x

Френско кино през февруари: На вълните на музиката

Звук-картина, песен-танц, инструмент-въздух, струни-движение: всевъзможни комбинации, които разкриват всичко което киното и музиката могат заедно да обрисуват и изразят. През месец февруари в зала „Славейков“ ви предлагаме поредица от филми в разнообразни жанрове: започваме с комедия засягаща въпроса със завещаването на френските шансони на бъдещите поколения (Не е моят тип), по-късно класически и съвременни мюзикъли (Госпожиците от Рошфор и Тралала), романтични филми, разказващи истории за любовните терзания на композитори (Съпругата на Чайковски, Луи), биографични филми с красива музика (Погледът на Шарл, Барбара) и, триумфален завършек с истории за истински таланти произхождащи от крайни квартали (Дивертименто, В твоите ръце).

Рок и класическа музика, френски шансон… Бунт и очарование, огорчение и екстаз, щастие и ритъм, смях и писъци: пъстра палитра от емоции, завещани от историческото римуване между кино и музика, които ще ни накарат да блуждаем, да мечтаем и да танцуваме заедно!

Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта.
Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

ПРОГРАМА

петък 8 март, 18:30 ч.

Дивертименто

2023, Франция, 110’, Драма, Биографичен
Режисьор: Мари-Кастий Ментон Шаар
В ролите: Улая Амамра, Лина Ел Араби, Нилс Ареструп

Седемнадесетгодишната Захия Зиуани мечтае да стане диригент на оркестър. Сестра й близначка Фетума, иска да израсне като професионална виолончелистка. Закърмени от ранно детство с класическа симфонична музика, те се стремят да дадат достъп до нея на всички хора по света.
Но как да сбъднеш тези мечти през 1995 г., когато си жена от алжирско потекло и живееш в предградието Сен Дени? С упорство, страст, кураж и най-вече с невероятния проект за създаване на собствен оркестър: Divertimento.
Разказ, който съдържа прекрасен урок за кураж и постоянство, базиран на реални факти.

Със субтитри на български език

събота 9 март, 19:00 ч.

Луи

2021, Франция, 88’, Драма
Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Виржини Ефира, Матийо Касовиц, Гийом Кане, Летисия Каста, Натали Бай

Губейки вдъхновението си, композитор се изолира в запустяла къща, на малък остров, в Бретан. Там той намира старо пиано и бива посещаван от хора, които не го оставят да си почине.

Със субтитри на български език

петък 9 февруари, 18:30 ч.

Не е моят тип

2022, Франция, 110’, Комедия
Режисьор: Мишел Леклерк
Участват:  Ребека Мардер, Феликс Моати, Джудит Чемла, Филип Ребот

Марсия, стилна парижка млада певица, записва албум със своя идол Daredjane, рок икона от 70-те. Когато Daredjane умира случайно, Марсия трябва да получи одобрение от притежателя на правата на Daredjane, Антъни, продавач на крайградския пазар, за да издаде албума им. Но Антъни никога не е харесвал далечната си роднина, камо ли нейната музика. Двата им свята се сблъскват между добър и лош вкус, изтънченост и грубост, искреност и лъжи. Освен ако любовта не попречи…

Със субтитри на български език

събота 10 февруари, 19:00 ч.

ТРАЛАЛА

2021, Франция, 120’, Мюзикъл
Режисьор: Арно и Жан-Мари Ларийо
Участват:  Матийо Амалрик, Жозиан Баласко, Мелани Тиери, Майуен

Тралала е певец от парижките улици на около 40. Една нощ той среща много красиво младо момиче, която му оставя загадъчно съобщение преди още по-мистериозно да изчезне: „И най-вече – НЕ БЪДИ себе си!“. Дали е сънувал? Той тръгва да дири момичето и се озовава в Лурд, където успява да я открие. Тя обаче не го помни. Но симпатична възрастна дама решава, че Тралала е нейният отдавна изчезнал син Пат. Певецът решава да приеме тази роля. Той не само ще намери ново семейство, ще изрази таланти, които никога не е имал, но и ще бъде обикнат от цели 3 неустоимо красиви жени. Чудесна музикална романтична комедия, идеална за доброто настроение в гореща лятна нощ!

Със субтитри на български език

петък 16 февруари, 18:30 ч.

Съпругата на Чайковски

2023, Русия-Франция-Швейцария, 143’, Биографичен, Драма
Режисьор: Кирил Серебренников
Участват:  Алена Михайлова и Один Бирон

Филм за бурната връзка между Пьотър Чайковски, най-известният руски композитор на всички времена, и съпругата му Антонина Милюкова.

Филм на руски, със субтитри на български език

събота 17 февруари, 19:00 ч.

В твоите ръце

2018, Франция, 106’, Комедия, Драма
Режисьор: Людвик Бернар
Участват:  Жул Беншетри, Кристин Скот Томас, Ламбер Уилсън

Матийо е младеж, обсебен от страстта си към пианото. Той живее в предградията и свири в парижкото метрото, където го забелязва Пиер, преподавател в консерваторията. След дребен грабеж Матийо се озовава зад решетките, откъдето го измъква Пиер, убеден в неговия талант.

Със субтитри на български език

петък 23 февруари, 18:30 ч.

Погледът на Шарл

2019, Франция, 76’, Документален
Режисьор: Марк до Доменико и Шарл Азнавур

През 1948 г. Едит Пиаф подарява на Шарл Азнавур камера Пайар-Болекс, която дълги години съпровожда ежедневието на популярния изпълнител. До 1982 г. Азнавур заснема с камерата десетки часове материал, който съставлява сърцевината на неговия филмов дневник.

Със субтитри на български език

събота 24 февруари, 19:00 ч.

Барбара

2017, Франция, 97’, Драма, Биографичен, Мюзикъл
Режисьор: Матийо Амалрик
Участват:  Жан Балибар, Матийо Амалрик, Лиса Рей-Джейкъбс

Актриса се подготвя да играе ролята на певицата Барбара и заснемането на филма ще започне скоро. Тя разработва персонажа, тренира гласа си, разучава песните, партитурите, жестовете, пробва костюмите, заучава сцените и ролята постепенно назрява в съзнанието й, дори я обсебва. Режисьорът също работи: организира срещи, проучва архивни кадри, подбира музиката… той е запленен, също толкова обсебен, но дали от Барбара или от нейното превъплъщение?

Със субтитри на български език

петък 1 март, 18:30 ч.

Госпожиците от Рошфор

1967 г., Франция, 120’, Музикална комедия
Режисьор: Жак Деми
Музика: Мишел Льогран
В ролите: Катрин Деньов, Франсоаз Дорлеак, Джийн Кели

В Рошфор, докато амбулантните търговци се настаняват на площада, две близначки, родени под зодиакалния знак близнаци, мечтаят за голямата любов… която се оказва по-близко отколкото биха предположили. След триумфа на „Шербургските чадъри“, след мелодрамата, Деми и Льогран композират нов „мюзикъл“ изпълнен с весели и примамливи любовни приключения.

Със субтитри на български език

Назад