x

Франкофония и кино

По случай Месеца на Франкофонията, Френският институт в България си сътрудничи с Министерство на външните работи на Република България и Канадското Посолство за Румъния, България и Молдова за представянето на поредица от три филма в зала „Славейков“. Вход свободен.

петък 25 март от 14:00 ч.

Филмът „100 килограма звезди“ на Мари-Софи Шамбон – прожекция за младежи, които изучават френски език.

100 килограма звезди

  • 2019, Драма, Комедия, 88 мин.
  • Режисьор: Мари-Софи Шамбон
  • В ролите: Лор Дюшен, Анжел Мецгер, Полин Сереис, Зое Де Тарле

Шестнадесетгодишната Лоис има само една мечта: да стане космонавтка. Въпреки, че e гении по физика, има голям проблем: тежи 100 килограма…и няма начин да се отърве от тази семейна черта, която прекомерно си личи. Всичко изглежда безнадеждно, когато Лоис се запознава с Амели, Стана и Жюстин, три белязани от живота тийнейджърки, готови на всичко, за да потеглят с нея към космоса…

Субтитри на български език.

събота 26 март от 18:00 ч.

Улица Франкофония

Документалният филм „Улица Франкофония“ на Българската национална телевизия (БНТ1) е продуциран от Министерство на външните работи на Република България по случай 30-та годишнина от присъединяването на България към Международната организация на франкофонията.

Продължителност: 35 мин.

Субтитри на френски език.

понеделник 28 март от 18:30 ч.

Канадският филм „И заваляха птици“ на Луиз Аршамбо, екранизация на романа на Жослин Сосие.

В присъствието на Н.Пр. Г-жа Аник Гуле, Посланик на Канада в Република България със седалище в Букурещ.

И заваляха птици

  • 2020, 127’, Драма
  • Режисьор: Луиз Аршамбо
  • В ролите: Реми Жирар, Андре Лашапел, Жилбер Сикот

Квебек. Канада. Днес.

Трима възрастни отшелници са усамотени в гората. Докато горски пожари вилнеят в областта, ежедневието им се преобръща от кончината на доайена Бойчук и пристигането на осемдесетгодишна жена, която цял живот e била несправедливо интернирана. Намира ги фотографка, изпратена да интервюира свидетелите на най-смъртоносните пожари до момента. Двете жени правят учудващо откритие – стотици картини на Бойчук, които разказват за трагичното му минало сред пламъците.

И заваляха птици е история за преплетени съдби, където няма възраст за любовта и животът си проправя път след неочаквани обрати.  

Субтитри на български език.

Назад