x

CULTURAMA Water Live 2024 & Празник на музиката

Шестото издание на фестивал CULTURAMA е в специална колаборация с Френския институт и с подкрепата на Servier, Bioderma и Etat pûr, и ще се проведе под мотото Water Live – музиката на водата!

По случай Празника на музиката ще се насладим на открити концерти и музикални и танцови пърформанси от преливащи един в друг жанрове и стилове – класика, джаз, самба, хип-хоп, музика от стъкло, изпълнени от български, френски и полски изпълнители.

Началото на празненствата ще бъде поставено на 21 юни от 18:00 часа на Площад Славейков с перкусионистката Василена Серафимова, която ще импровизира върху темата за водата в нейното произведение Mare a Mare. Музикалната тема като визуално приключение продължава с хореографския пърформанс на френското дуо Амин Буса и Жан Азуле от Компания Chriki’Z в колаборация с Българската Федерация по Брейк. Впечатляващата феерия от танц ще бъде преход към симфоничния концерт на открито, където ще звучат увертюрата на Менделсон Спокойно море и щастливо плаване, Поема за любовта и морето на Шосон и Морето на Дебюси. „Глас“ на концерта ще е Ина Кънчева заедно с тазгодишния изключителен фестивален гост – Симфоничния оркестър на Враца, под диригентската палка на неговия главен диригент Христо Павлов.

Най дългият ден в годината ще завърши с джаз концерт на световните френски артисти Венсан Пейрани и Франсоа Салк, които ще импровизират на акордеон и чело, търсейки пресечната точка на музиката и водата в новия Джаз клуб на София In the Mood. Вход с билети

На 22 юни в Триъгълната кула (бул. „Мария Луиза“ 16) българската публика ще се потопи във вибрациите на уникалнo създадена музика на полското чудо Glass Duo. Те създават най-големия професионален комплект музикални чаши, представени на множество престижни международни фестивали. Инструментите на Glass Duo са впечатляващи както акустично, така и визуално със зашеметяващата подредба на чашите, които вихрено пеят и танцуват в ръцете на двамата изпълнители. Веднага след това пътешествието продължава и течението на фестивала ни отнася отново на площад Славейков, който ще даде сцена отново на симфоничен концерт.

В 19:00 часа ще чуем две премиерни за България произведения – Бащата на водите на Грофе и Сънят на Майа на Строук. Младата и ярка цигуларка Лия Петрова, ще бъде специална гост-звезда на CULTURAMA 2024.

Музикалният празник ще завърши подобаващо с късен концерт с бразилските ритми на дуета Oрели и Вериока, които ще раздвижат въображението в софийската лятна нощ отново в In the mood на ул. „Позитано“ 52. Вход с билети

На 23 юни в 15:00 ч. в зала „Славейков“ предстои прожекция на филма Dambusters – Тhe start of the riverlution на режисьора Francisco Campos-Lopez Benyunes, като проектът ще бъде представен от риболовен клуб „Балканка“, които ще въведат публиката в естеството на темата и ще дадат възможност за дискусия. Прожекцията еподходяща за деца.

Програмата на фестивала включва и 5 изложби на напълно различни като стил и визуална идентичност автори, обединени от широката тема на водата.

Повече информация на сайта на CULTURAMA

Представяне на артистите:

Френското дуо Амин Буса и Жан Азуле от Компания Chriki’Z

Основаната през 2011 г. компания Chriki’Z, под ръководството на Амин Буса и Жана Азуле, разработва съвременна творба, базирана на хип-хоп движението. Двамата хореографи са разработили стил, който разширява границите на движението, било то перформативно или минималистично, но винаги въплътено. Чрез своите хуманистични вселени Амин Буса и Жана Азуле създават произведения, в които естетиката се съчетава с живота.

Венсан Пейрани и Франсоа Салк

Винсан Пейрани е артистът, за когото всички настояват. Неговата космополитна и необуздана музикална визия, острото му чувство за преходи и цветове, му позволяват да внася магически щрихи в различните си проекти.

Що се отнася до виолончелиста Франсоа Салк, носител на няколко награди Victoires de la musique и най-високото признание на критиката, той вече е еталон. Неговата чувствителност, спираща дъха виртуозност и харизма са го отвели в над 70 държави и са го превърнали в ключова фигура в света на музиката.

Заедно те ни канят на пътешествие в света на писаната или импровизираната музика и хвърлят нова светлина върху класическия репертоар, традиционни теми от Централна Европа, танго и джаз, за да създадат оригинален и страстен език!

Oрели и Вериока

Предупреждение: това шоу ще ви изпълни с радост! Една китара, два гласа, невероятен мелодичен бийтбокс и кавакиньо… Следвайки пътя на Nougaro или Moustaki, Aurelie & Verioca черпят вдъхновение от бразилските музикални източници. Мелодиите им плават от един ритъм в друг на китара, звучаща като мини оркестър. Изтъкани на френски или португалски, текстовете им ще ви накарат да преминете от дълбока горест до освобождаващ смях. Този уникален дует поддържа изискана осанка, деликатност и хумор като трамплин за разпалване на въображението.

Уебсайт

Назад