x

Картбланш на Камен Калев

През месец февруари, Френският институт в България поверява седмичната програма на забележителния български режисьор Камен Калев. В рамките на този „картбланш“, в който преплита български и френски продукции, Камен Калев ще представи филми, които той самия е избрал. Кани българските режисьори Светослав Драганов и Илиян Метев, и журналиста Радослав Чичев за дискусия след прожекциите.

Уводни слова на Камен Калев

Голяма радост е за мен да споделя днес с вас някои филми, оставили траен отпечатък в съзнанието ми!

Тези, които бих искал да гледам или да снимам, най-често не приличат на нищо друго освен на себе си. Това не означава непременно, че са херметични и труднодостъпни, а точно обратното. Това са всъщност филми, излъчващи толкова щедрост и кураж, че се оказват на практика универсални. Животът никога не върви по зададени схеми, което ме кара да вярвам, че когато един филм излиза от руслото на обичайния наратив, той често ни предлага много по-вълнуващи преживявания, които се отпечатват в съзнанието ни за цял живот. 

Избрах по-скорошни филми. Само филмът на Клер Дени „Добра работа“ датира от 1999 г. Достатъчно му бе много малко време, за да се превърне в култов. 

От своя страна, „В класната стая“ бе удостоен със Златна палма в Кан и въпреки това е недобре познат в България. 

Същото сe отнася и за останалите френски филми, които са показвани или никога, или само с няколко прожекции пред българската публика. 

Бих желал, също да представя два забележителни документални филма „Без сбогом“ на Кристоф Агу и „Брагино“ на Клеман Кожитор. Намирам ги за изключително силни и вдъхновяващи заради любовта, която авторите отдават на персонажите. Авторската позиция е необикновена и придава на филмите особено хуманно звучене. 

Филмите на Метев и Драганов свидетелстват за невероятната мощ на филмовото изкуство. Според мен те са пример за авторско кино на световно равнище. 

Всеки филм от селекцията предлага уникален прочит. Авторите очертават своя личен поглед към света. Жан Реноар казва : „Харесваме дадена история, защото харесваме нейния разказвач. Същата история, разказана от друг, не представлява никакъв интерес.“

Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта.
Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Програма:

петък 24 февруари, 18:30 ч.

¾

2017, България-Германия, Драма, 83’
Режисьор: Илиян Метев
В ролите: Мила Михова, Николай Машалов, Тодор Велчев

Филмът е на български със субтитри на френски език и ще бъде последван от дискусия с режисьора Илиян Метев и Камен Калев. Осигурен е симултанен превод.

Ники, Мила и Тодор са трите четвърти в този интелектуален, но и въздушно лек филм за едно семейство с отсъстваща четвъртина, в което близостта и дистанцията се редуват като неплавно свирени клавиши на пиано.

събота 25 февруари, 19:00 ч.

Брагино

2017, Франция, 50’, Документален
Режисьор: Клеман Кожитор

Субтитри на български език.

Насред сибирската тайга, на 700 км от населено място, живеят две семейства – Брагини и Килини. До тях се стига след дълго пътуване с кораб по река Енисей и полет с хеликоптер. Наоколо – безконечна тайга, а селото – разделено от бариера. Двете семейства живеят на пълна самоиздръжка, на края на света, но са скарани и отказват да си говорят…

петък 3 февруари, 18:30 ч.

Смирен

2022, България-Румъния, Драма, 95’
Режисьор : Светослав Драганов
В ролите : Христо Петков, Мирослава Гоговска, Яна Драганова, Атанас Бачорски, Сашка Братанова


Филмът е на български със субтитри на френски език и ще бъде последван от дискусия с режисьора Светослав Драганов и Камен Калев. Осигурен е симултанен превод.

Васил е 40-годишен документален режисьор, който не е постигнал успеха, за който мечтае. Загърбил собственото си семейството, той влага цялата си енергия в новия си филм, разказващ за скъсаната семейна връзка на монах и неговата майка.
Когато научава, че монахът е в психиатрия, а майка му ще се подложи на операция от рак, Васил решава, че трябва да ги събере, за да заснеме емоционален финал на филма си.
Специална награда на журито – 26-ти международен филмов фестивал София Филм Фест.

събота 4 февруари, 19:00 ч.

Добра работа

1998, Франция, Драма, Война, 90’
Режисьор: Клер Дени
В ролите: Дени Лаван, Мишел Субор, Грегоар Колен, Бернардо Монте

Субтитри на български език.

База на френския Чуждестранен легион в пустошите на Джибути. Предвождани от старшина Галу, легионерите провеждат операции в екстремни условия. Към взвода е зачислен новобранец – Сантен. Поразява всички с красотата и обаянието си. Шефът на базата, майор Форестие, е впечатлен от негова героична проява. Но старшина Галу  изпитва силна ревност, подклаждана от потискано влечение към новодошлия. Наказва Сантен да извърши самостоятелен преход в пустинята, като предварително поврежда компаса му. Сантен изчезва безследно, а Галу е предаден на военен трибунал.

петък 10 февруари, 18:30 ч.

Февруари

2020, България-Франция, Драма
Режисьор: Камен Калев
В ролите: Лъчезар Димитров, Кольо Добрев, Иван Налбантов

Филмът е на български със субтитри на френски език и ще бъде последван от дискусия с Камен Калев и Радослав Чичев. Осигурен е симултанен превод.

Поетичен разказ за събитията от живота на един човек – като момче на 8, младеж на 18 и старец на 82. Пътят му в живота изглежда предопределен и монотонен – в родното място и извън него, в жега и в студ, но по всяко време невидима сила като е ли го напътства. Тя е част от нас и по тайнствен начин ни кара да продължаваме напред, към смъртта.

събота 11 февруари, 19:00 ч.

Долината на любовта

2015, Франция-Белгия, Драма
Режисьор: Гийом Никлу
В ролите: Изабел Юпер, Жерар Депардийо, Дан Уорнър, Орелиа Тиере, Дион Ол

Субтитри на български език.

Жерар и Изабел се срещат отново след 30 години заради трагичен инцидент: смъртта на сина им Мишел. Младият мъж се е самоубил в апартамента в Сан Франциско, в който е живял заедно със своя приятел. Мишел се е надявал да се събере с майка си и баща си след смъртта. Той е написал писмо на всеки от тях, в което ги моли да заминат на седемдневно пътешествие през Долината на смъртта. И в двете писма се обещава едно и също: Мишел ще се върне през седмицата на 12 ноември на едно от седемте места в тази долина. Изабел може би е убедена, че синът ѝ ще се върне, както е казал, но Жерар е много объркан. Особено когато час за лекар го принуждава да си тръгне един ден по-рано от очаквания.

петък 17 февруари, 18:30 ч.

В класната стая

2008, Франция, 129’
Режисьор: Лоран Канте
В ролите : Франсоа Бегодо, Насим Амрабт, Лаура Бакела

Субтитри на български език.

Педагог, който не е нито тесногръд, нито излишно строг, често успява да изненада учениците с екстравагантната си прямота. До момента, в който те не започват да подлагат на съмнение методите му на обучение.
Филмът е отличен със „Златна палма“ на Фестивала в Кан през 2008 г.

събота 18 февруари, 19:00

Без сбогом

Субтитри на български език.

2017, Франция, документален, 99’
Режисьор: Кристоф Агу

В изолирания планински регион Форе, 75-годишната Клодет и нейните съселяни се чувстват пренебрегнати от консуматорското общество, което разяжда и малките останки от историческото им наследство и поминъка им. Но не всички се оставят да бъдат отнесени от течението…

Назад