x

Жан-Батист Андреа с „Бди над нея“ е носителя на „Изборът на Награда Гонкур в България 2024“

На 24 април 2024 г. Жан-Батист Андреа беше отличен в седмото издание на „Изборът на Наградата Гонкур в България“ за „Бди над нея“ (Veiller sur elle). Под почетното председателство на писателката и актриса Пенда Диуф, осем представители на осем екипа от три езикови гимназии, носители на знака LabelFrancEducation, два френски лицея и три университета от Велико Търново и София, обсъждаха и гласуваха за своя фаворит.

Поздравления за всички членове на журито, които защитиха избора си със страст и убеденост. Големи благодарности на всички учители, които работиха с тях.

Организиран от Френския институт в България в партньорство с Академия Гонкур, конкурсът „Изборът на Наградата Гонкур в България“ има за цел да популяризира съвременната френскоезична литература в България.

В рамките на обсъжданията на наградата „Изборът на Наградата Гонкур в България“ в България журито, съставено от членове на Френския институт в България, Франкофонския регионален център на Бюрото на МОФ за Централна и Източна Европа (CREFECO) и издателство „Колибри“, присъди първа награда за творческо писане на Елица Ангелова от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Почетна награда бе също връчена на ученичка от 10-ти клас от Международния френски лицей във Варна.

Повече информация за „Изборът на Награда Гонкур в България“, можете да откриете тук

Назад