x

XIV-ти Софйски фестивал на науката – Френско участие

Как микротехнологиите променят медицината произвеждайки микро-органи с размерите на USB? Как е открит океан, скрит под леда на една от луните на Сатурн? Двама френски учени ще дойдат и ще отговорят на тези и много други въпроси по време на XIV-ото издание на Софийския фестивал на науката в София Тех Парк, бул. „Цариградско шосе“ № 111. Френският институт в България ви кани да дойдете и да се срещнете с тях и да разберете как френските изследователи допринасят за развитието на научното познание.

Програма

Вход свободен

11 май, 13:00 до 14:00 ч., зала „Космос“

Орган върху чип: мини органи в лабораторията за нуждите на биомедицината

На кръстопътя на биологията, физиката и инженерството, органът върху чип е нововъзникваща технология, която имитира добре човешките органи в лабораториите. С размерите на USB памет, тези микроустройства позволяват на изследователите и клиницистите да моделират по-добре човешкото здраве и болести. Като по-точни, тези аватари на органи сега ускоряват разработването на нови лекарства и персонализирана медицина. Впуснете се в бъдещето с младия френски изследовател Александър Грасар от Института Пастьор.

На френски с превод на български език

Александър Грасар

Александър Грасар е млад френски изследовател, ръководещ изследователска лаборатория в Института Пастьор в Лил, където екипът му разработва нови технологии за орган върху чип за по-добро разбиране на инфекциозните заболявания. След като получава докторска степен по клетъчна биология от университета Paris-Saclay, той придобива опит в областта на биоинженерството и инфекциологията в Калифорнийския университет Бъркли и Института Пастьор в Париж.

11 май, 17:30 до 18:30 ч., зала „Космос“

Мимас (луна на Сатурн): океан под ледената обвивка

Спътникът на Сатурн  Мимас е с геологично неактивна повърхност, която изглежда е и много древна. Въпреки това, данните, получени от космическия апарат Касини-Хюйгенс за въртеливото движение и орбитата на Мимас, разкри наличието на млад подземен океан. Така Мимас стана най-малкият спътник в Слънчевата система, за които са открити доказателства за съществуване на океан под повърхността. Научете повече от френския астрофизик Никола́ Рамбо́ от Сорбоната.

На френски с превод на български език.

Никола Рамбo

Никола́ Рамбо́ е преподавател и изследовател в Парижкия университет Сорбона и в Института по небесна механика и изчисляване на ефемериди към Парижката обсерватория. Неговите научни интереси са в изучаването на въртенето на небесните тела в Слънчевата система, включително Луната и ледените спътници, за да изследва тяхната вътрешна структура.

Назад