x

Второ издание на фестивала „Минало не минало“ от 12 до 15 октомври 2023

За 4 дни – от 12 до 15 октомври в София ще говорим за общата ни история със средствата на литературата, фотографията, музиката, киното, визуалните изкуства. Както и миналата година така и сега, основен фокус на програмата са годините на социализма, но и периода на преход. 90-те години, първото десетилетие след падането на Берлинската стена, са период на разпад и крайности, но и на детски ентусиазъм и опиянение от свободата.

Може ли изкуството да ни помогне да се справим с миналото? Да се превърне в път към познание, разбиране и приемане. Да ни направи устойчиви към възможността да повтаряме грешките си. Как може да ни помогне изкуството? Киното ще протегне ръка между поколенията. Музиката ще слее в звук минало и настояще. Фотографията ще ни помогне да вникнем отвъд образите от документите. Литературата може да бъде инструмент, с който да трансформираме личната памет в колективен опит. Визуалното изкуство да опитоми останките от рухнали величия.

Пълната програма можете да намерите във Фейсбук страницата на фестивала, събитието “Минало не минало” и на неговия сайт.

Фестивалът “Минало не минало” се организира от фондация „Изкуство – дела и документи“ по инициатива и с финансовата подкрепа на Столична община. Партньори на проекта са Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“, Регионалният исторически музей – София, фондация „Софийска платформа“ и Френският институт в България
Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

Френският институт в България се включва във Фестивала с две прожекции.

Филмите са със субтитри на български език. Вход свободен

12 октомври, 19:00 ч.: „Сърбенка“

реж. Небойша Слипчевич, документален, 72 минути, Хърватия, 2018

През зимата на 1991 г. е убито дванадесетгодишното сръбско момиче Александра Зец. Въпреки че са били известни на обществеността, извършителите никога не са били осъдени за това престъпление. Четвърт век по-късно, театралният режисьор Оливер Фърлич създава театрална постановка за случая Зец. Творческият процес изважда на повърхността скрити травми, превръщайки репетициите в колективна психотерапия, а дванадесетгодишната актриса Нина има чувството, че войната никога не е свършвала.

Филмът е част от колекцията за кинообразование CinEd.

14 октомври, 19:00 ч.: Проект: Баба”

реж. Балинт Ревес, 89 минути, Унгария/Великобритания, 2017

“Проект: Баба” е документален филм, сниман в продължение на седем години. Трима внуци изследват невероятното минало на техните баби: английска шпионка, танцьорка от нацистка Германия и комунистка от Унгария, оцеляла от Холокоста.

“Проект: Баба” задава неудобни въпроси, предизвиква неочаквани дискусии, достига до искрени и емоционални отговори. Този нетрадиционен диалог между поколенията има за цел да разбере какво е наследството, оставено от Втората световна война и по какъв начин се предава паметта в семейството. Трима млади мъже от
различни европейски държави преплитат своите семейни истории.

Назад