x

Конкурс „Визии за Бузлуджа през XXI-ви век“ – връчване на Голямата награда

След европейския форум „Архитектура и политика на XX-ти век – от изобретение до културно наследство“, който се състоя на 9 и 10 юни 2022 г. в София, Френският институт в България, Институт Сервантес – София и Фондацията BilbaoArte- Испания организираха онлайн конкурс за архитекти и визуални артисти, като голямата награда е един месец резиденция в Центъра за артистични проекти в BilbaoArte, северната част на Испания.

Цел на конкурса: да избере най-добрия проект за оригинална и новаторска визия за културно наследство през нашия XXI-ви век.

Церемонията по връчването на наградата ще се състои във Френския институт в България, зала „Славейков“, сряда 5 октомври от 18:00 ч. в присъствието на г-н Георги Стоилов, архитект на паметника Бузлуджа и почетен председател на журито, Хавиер Ряньо, визуален артист и Директор на BilbaoArte и председател на журито. Другите членове са Алфредо Гастиасоро, архитект, началник на отдела „Развитие и нововъведения“ в общината на Билбао, Аитор Ортис, архитект – фотограф, Стефан Стоянов, архитект, Мария Василева, директор на галерия „Структура“ – София, Мария Луиса Сантос, директор на Институт Сервантес и Ирина Петреску, аташе по културното сътрудничество, Френски институт в България.

По този случай Френският институт ще излъчи онлайн по своя Youtube канал видео записите от европейския форум „Архитектура и политика през XX-ти век – от изобретение да културно наследство“, реализирани от Стефан Стефанов. Това е начин да се напомни контекста за създаването на идеята за голямата награда.

На провелата се церемония Голямата награда на конкурса „Визии за Бузлуджа през XXI-ви век“ беше връчена на младия архитект Стефан Якшев за проекта му “ BUZLUDJA: COMMUNISM INTERRUPTED „. Той ще гостува в продължение на един месец в творческа резиденция в Центъра за артистични проекти в BilbaoArte, северната част на Испания. Специална награда бе присъдена на артиста Микел Еркиага Херан за неговия проект “ENCLAVE, PRESENTACIÓN Y EXPERIMENTACIÓN SOBRE LA GLORIA“. Той ще има възможността да твори в продължение на един месец в резиденцията „WATER TOWER“ в България.

Назад