x

Университетският преподавател и есеист Жорж Баню почина на 79-годишна възраст

23.01.2023

Университетският преподавател и есеист Жорж Баню почина на 79-годишна възраст на 21 януари 2023 г. Съдиректор на списанието « Alternatives théâtrales », той е и директор на поредицата „Le temps du théâtre“, на издателство „Actes-Sud“.

„Отиде си една от най-великите памети на театъра“, написа Франсоаз Нисен, директор на издателство „Actes Sud“ и президент на фестивала в Авиньон.

Жорж Баню посвещава многобройни творби на емблематични фигури на съвременната театрална режисура – от Питър Брук, по който е специалист, до Антоан Витез, от Йежи Гротовски и Тадеуш Кантор до Ариана Мнушкин и Джорджо Стрелер, които стават негови приятели. Познанията му за европейската и световната сцена, ерудицията и колоритният му език го превръщат в особено просветен зрител и високо ценен писател.

Наред с други трудове Жорж Баню публикува „Le Rouge et or“ (издателство „Flammarion/Rizzoli“), справочен труд за поетиката на италианския театър. Eсето му « Notre théâtre, La Cerisaie » (Издателство „Actes Sud“) е посветено на творчеството на Чехов, а „L’Acteur qui ne revient pas“ (издателство „Gallimard“) на японския театър, „Les Bouffes du Nord“, на „създателите“, сред които е и Питър Брук. Сред творбите му е и есето „Vers un théâtre premier“ (издателство „Points“, поредица „Essais“, 2005).

Негови творби са „Shakespeare, le monde est une scène“ и „Les Voyages du comédien“ (издателство „Gallimard“). Той е и е автор и създател колективни произведения като „Les Voyages ou l’ailleurs du théâtre“ (списание „Alternatives théâtrales“).

Жорж Баню е бил председател на „Награда Европа за театър“ и три пъти получава наградата за най-добра книга за театър на Синдиката на критиката, както и Голямата награда за франкофония на Френската академия през 2014 г.

Photo : wikipedia.org

Назад