x

Турне в България на френския пианист Максим Зекини

25.10.2022

За първи път в България

Турне на френския пианист Максим Зекини

София, Пловдив и Варна: Вход свободен

Русе: Вход с билети

Максим Зекини, роден в Париж, се присъединява към Националната консерватория в Лион, след което към Националната консерватория в Париж. Печели Първа награда с единодушие на международния конкурс Варена – езерото Комо в Италия. Лауреат-стипендиант на фондация „De la Vocation”, създадена през 1959 г. от Марсел Блощайн-Бланше, на фондация „Meyer“ за културно и артистично развитие и на Музикалния патронаж на „Société Générale“, Максим Зекини е подкрепен от фондация „Bru Zane“ – Център за френска романтична музика във Венеция.

Свирил е по-специално в „Seine Musicale“, зала „Гаво“, и в театър „Шатле“ в Париж, в Пекинската опера, в Шанхайската опера, в Московската консерватория „П.И. Чайковски“, в Киевската филхармония, с оркестъра „Pasdeloup“, с Националния симфоничен оркестър на Малайзия, с Филхармоничния оркестър на Кейптаун, с Филхармоничния оркестър на Йоханесбург, със Симфоничния оркестър на Куенка, с Филхармоничния оркестър на Нижни Новгород.

От 2012 г. той прави световна премиера с дискографията (AdVitam Records / лейбъл PIAS Harmonia Mundi): запис в десет тома на антология от произведения, написани за лява ръка – соло пиано, концерти за пиано и оркестър, камерна музика. Тази творба е широко приветствана от пресата (FFFF от „Télérama“, 4 ключа от „Diapason“, 4 звезди от „Classica“, „Le Monde“…).

Максим Зекини е еклектичен музикант, изнасял рецитали с певицата Джулия Мидженес и концерт-четения с актрисата Анук Еме. Той е композитор, автор на много транскрипции и оригиналните му произведения са публикувани от издателства „Durand-Salabert-Universal Music“.

Той свири за пръв път в Карнеги Хол в Ню Йорк през май 2022 г.

В България, програмата на неговите концерти се състои в две части:

  • първа част за лява ръка с произведения от Скрябин, Масне, Белини и Равел.
  • втора част за две ръце: Моцарт, Сен-Санс, Дебюси и Мипел Льогран.

Това турне се осъществява от Френски институт в България в партньорство с Българското национално радио, Alliance française в Пловдив, Alliance française във Варна, Държавна опера – Русе и община Варна.

Назад