x

Състезатели по джудо получиха възможността да посетят „Арена Марсово поле“ – олимпийската зала по джудо в рамките на Олимпийските игри „Париж 2024“

23.03.2023

 „Арена Марсово поле“ посрещна първите си състезатели по джудо. Някои от олимпийците имаха възможността да се запознаят с олимпийското съоръжение, където ще се проведат състезанията по джудо по време на ОИ „Париж 2024“.

Всички джудисти, които участваха в „Голям шлем по джудо 2023“ в Париж, се надяваха да спечелят точки за олимпийската квалификация и по този начин да се доближат до участие в Игрите в Париж през 2024 г. Сред тях някои вече бяха имали честта да посетят съоръжението, където ще се състоят състезанията по джудо по време на предстоящите Олимпийски игри.

На 6 февруари 2023 г. 15 атлети посетиха „Арена Марсово поле“ по покана на Международната федерация по джудо и Европейския съюз по джудо. В посещението участваха олимпийски медалисти като французите Теди Ринер и Роман Дико, украинката Дария Билодид, грузинеца Лаша Шавдатуашвили или бразилката Рафаела Силва. Те бяха впечатлени от съоръжението, разположено на Марсово поле, в подножието на Айфеловата кула.

„Смятам, че е истинска привилегия да се състезаваш пред тази забележителност. Вече мога да усетя атмосферата на това олимпийско съоръжение“,  каза Роман Дико на сайта на Международната федерация по джудо.

„Много харесвам това място, въпреки че е все още празно. Ще бъде истинско преживяване“, добави Теди Ринер за Европейския съюз по джудо.

„Арена Марсово поле“ разполага с капацитет от 8 356 места

На 6 февруари 2023 г. бяха само 15 души, но в периода от 27 юли до 3 август 2024 г. общо 372 джудисти ще се състезават на тепиха в „Арена Марсово поле“.

Състезанията по джудо са предвидени в първата седмица от програмата на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. във въпросното съоръжение, в което след това ще се проведе надпреварата по борба. Залата, разположена в 7-ми район, в самото сърце на Париж, ще може да посрещне 8 356 зрители в рамките на всяка сесия.

В момента  „Арена Марсово поле“ е известна под наименованието „Временен Гран Пале“. Става дума за временна постройка с площ от 10 000 кв. м, която е изградена с цел да замести „Гран пале“, друг олимпийски обект в рамките на ОИ „Париж 2024“, който понастоящем е в ремонт. В нея се организират събития, свързани с изкуството, модата и спорта.

Временният „Гран Пале“ е проектиран от архитекта Жан-Мишел Вилмот и изграден през 2021 г. от устойчиви материали, като съоръжението е съобразено с общата композиция на еспланадата.

Тект и снимка: #Paris2024

Назад