x

Среща с френския писател Жан-Кристоф Рюфен и представяне на книгата „Адам отпреди грехопадението“

27 април от 19:00 ч в зала Славейков

осигурен е симултанен превод

Френският институт в България и издателство „Колибри“ ви канят на представяне на книгата „Адам отпреди грехопадението“ от Жан-Кристоф Рюфен.

Журналистът и философ Тони Николов, главен редактор на портал и списание „Култура“ ще модерира диалога между Жан-Кристоф Рюфен и френско-българската писателка и режисьор Елица Георгиева, председател на журито на Избора на Наградата Гонкур в България 2023.

Жан-Кристоф Рюфен (р. 1952 г.) е френски лекар, пътешественик, дипломат, хуманитарен активист, общественик, преподавател по политически науки, член на Френската академия… Автор е на над 20 романа, удостоени е с 9 награди, сред които 2 награди „Гонкур“.

На името на Жан-Кристоф Рюфен е кръстена една медиатека в гр. Санс и едно начално училище в гр. Виню по желание на учениците, за които писателят олицетворява вкуса към думите, солидарността и мира. Многобройните интереси на този ренесансов homo sapiens включват и екологията и по-точно нейната тъмна страна, т. нар. „дълбока екология“, насочена към защитата на природата от хищническия човешки вид. Защита, която не подбира средства.

***

В търсене на изгубения рай, в който е живял Адам преди грехопадението, в желанието си да възстановят унищожената хармония, радикалните еколози от САЩ, Европа, Южна Америка ще се опитат да намалят свръхнаселеността на планетата с чудовищните средства на биотероризма. Срещу тях ще се изправи частната агенция „Провидънс“ и по-специално Пол и Кери, двама бивши тайни агенти на ЦРУ, подпомогнати от екипа на агенцията. Животът на милиони човешки същества ще зависи от техния опит, интелигентност и изобретателност.

Модератор на събитието ще бъде философът и журналист, главен редактор на Портал Култура и сп. „Култура“ Тони Николов. В дискусията ще вземе участие френско-българската писателка и режисьорка Елица Георгиева, президент на журито за избор на награда „Гонкур“ в България.

Книгата тук: https://www.colibri.bg/…/zhan-kristof-ryufen-adam…

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Назад