x

Срещи на младото европейско кино 2022 (20-29 юни)

17.06.2022

Програмата на тазгодишното издание на фестивала за кинообразование с вход свободен ще разходи младите зрители през историята на киното и ще ги срещне с Алис Ги, Чечилия Манджини и други. Международна конференция, киноконцерт и разнообразие от дискусии и ателиета очакват учениците, техните учители и родители в София от 20 до 29 юни.

Оригинална селекция от филми на знаменити европейски жени-режисьори, международна конференция, уникален по рода си киноконцерт, майсторски класове, както и богата селекция от прожекции на рядко показвани за българската публика филми, придружени от интересни дискусии и творчески ателиета, очакват младите любители на киноизкуството в София от 20 до 29 юни, в рамките на “Срещи на младото европейско кино” 2022.

ПЪЛНА ПРОГРАМА

От 22 до 25 юни, във Френски институт – София публиката ще се наслади на рубриката “Жените режисьори: от началото на киното дo днес” – специална селекция от филми на жени-режисьори – класици на европейското кино.

В рамките на рубриката ще видим късометражна програма на Алис Ги (1873 – 1968), прочула се като една от първите жени в историята на киното. Още преди жените да имат право да гласуват, чрез работата си французойката успява да режисира, продуцира или ръководи създаването на около 1000 филма.

С подкрепата на Френски институт в България, специална селекция от 13 нейни късометражни филма ще бъдат представени на младежката публика.

Прожекциите ще бъдат последвани от ателие за деца и младежи на възраст между 11 и 18 години, в което младите участници ще преоткрият филмите чрез рисунки – пресъздавайки на хартия движения и форми, които току-що са видели на големия екран.

Отново в рамките на “Жените режисьори: от началото на киното дo днес”, на 21.06 ще гледаме и класиката “Момиче във фрак” (реж. Карин Сванстрьом, Швеция, 1926). Тази ярка комедия в седем действия е един от най-добрите филми от епохата на нямото кино в Швеция и последният пълнометражен филм на режисьорката Карин Сванстрьом (1873-1942). С него тя поставя важни и актуални теми дори и днес, почти сто години след създаването на филма.

Прожекцията е подходяща за младежи над 15 години и ще бъде последвана от дискусия.

Младите зрители ще имат възможността да видят и продукцията “Отминал ден” (21.06), на реж. Марта Месарош (Унгария, 1968). Дебютният игрален филм на Месарош е зашеметяващ портрет на млада унгарка, която с твърда решителност търси собствената си идентичност в общество, преживяващо драматичен контраст между традицията и развиващата се модерност. Филмът е едновременно пример за Новата вълна в Източна Европа в края на 60-те години и един от ранните филми на европейското феминисткото кино. Филмът е подходящ е за младежи над 15 години и ще бъде последван от дискусия.

В сряда, 22.06, ще гледаме и “Моят XX-ти век” (реж. Илдико Енеди, Унгария, 1989), разказващ невероятната история на две близначки, отгледани от различни семейства, които се превръщат в съвсем различни личности, докато в навечерието на Новия век съдбата не ги среща отново. Филмът е част от програмата, благодарение на Институт Лист София / Liszt Intézet Szófia и е подходящ за ученици над 18-годишна възраст, както и за студенти.

Осмото издание на “Срещи на младото европейско кино” е отредило и специално внимание на една от иконите на италианското документално кино –  италианската режисьорка Чечилия Манджини.

В рамките на фестивала ще бъде представен знаменития й филм “Да бъдем жени”, създаден през 1964 г., но изключително актуален и днес. С чувство за хумор и ирония, киното на Манджини се фокусира върху историите за несправедливост в обществото

След прожекцията организаторите канят зрителите и на специалното киноателие, вдъхновено от творчеството на Манджини – работа с колажна техника и ще интерпретация на образа на жената в списанията от 1964г. и днес. Aтелието ще бъде водено от младата художничка Вероника Белчева.

В програмата в зала „Славейков“ са включени още класиката „Зази в метрото“ (реж. Луи Мал), дебютният филм на режисьора Ели Грап – „Олга“, представен на фестивала в Кан през 2021 г., както и три документални филма: шведският „Марта и Ники“, сръбският „Другата страна на всичко“ и програмата от литовски документални филми.

За първи път в рамките на “Срещи на младото европейско кино” ще се състои европейска конференция “Кинообразование в училище”, посветена на кинообразователните инициативи в училище в цяла Европа. Тя ще се проведе на 28 юни 2022 г., от 10:00 в зала “Славейков” на Френския институт в София. Конференцията ще бъде с участието на 14 европейски университети и организации от сферата на културата и изкуството, като близо 40 експерти в областта на киното и педагогиката от България, Германия, Испания, Италия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Северна Ирландия, Турция, Финландия, Франция, Хърватска, Чехия ще се включат в конференцията.

По време на форума ще бъдат представени в дълбочина инициативи, по които екипът на фестивала работи целогодишно, в синергия с европейски партньори: “CinEd – европейско кинообразование за деца и младежи”, “Киното, сто години младост”, “Млади режисьори снимат града си” и др.

Ще бъдат показани също така филми, реализирани от ученици от Велико Търново, Ловеч, с. Дерманци, в присъствието на авторите им, както и възможностите за развитието им и по-широк обхват на национално ниво.

Сред акцентите от тазгодишното издание на “Срещи на младото европейско кино” ще бъде и авторският киноконцерт (24.06, 17:00ч., Френски Институт), който организаторите замислят от няколко години. На българската публика ще бъде представена програма от късометражни френски филми, сред които кратка няма комедия от кинозвездата Макс Линдер от 1912 година, акомпанирана с нов, музикален прочит на музикантите Станислав Арабаджиев (пиано), Венцислав Благоев (тромпет), Михаил Иванов (контрабас), Стефан Горанов (барабани) и Димитър Благоев (китара).

В рамките на “Срещи на младото европейско кино” 2022 ще се състоят и интересни майсторки класове – на 25.06, във Френски институт, режисьорът Христо Симеонов ще разкрие на присъстващите съществена част от своята работа с деца пред камера, от избора им до снимачния процес, както и своите лични наблюдения и професионален опит с решаващия етап на кастинга. На 29.06, отново във Френски институт, публиката ще се срещне с режисьорката Елица Петкова, която ще разкаже какъв е пътят от възникването на една идея до нейната реализация на голям екран, как се намират  историите, които се превръщат във филмови произведения и какво е необходимо за изграждането на плътни, пълнокръвни образи и един разказ, на който зрителят успява да се довери.

Всички събития от програмата на “Срещи на младото европейско кино” 2022 са с вход свободен. Всички желаещи да се присъединят към ателиетата и лекциите, е нужно да се запишат предварително на arteurbanacollectif@gmail.com.

Назад