x

Среща в Пловдив на тема „Една сграда, няколко живота: архитектура, наследство и културен урбанизъм“

Френският институт в България, община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“ организират среща на тема „Една сграда, няколко живота: архитектура, наследство и културен урбанизъм“.

Разговор за опазването на архитектурното наследство, повторното му използване, мястото на културата в града

в Балабановата къща в Пловдив, на 18 април (понеделник) 2022 г. в 14:00 ч.
Симултанен превод. Вход свободен.

с участието на:

Г-н Филип Прост, архитект и урбанист, завършил Ecole de Chaillot, член на Националната комисия за културно наследство и архитектура, чиито проекти са белязани от постоянната грижа по отношение на контекста и историята на местата и
Г-жа Мод Льо Флок, Директор на POLAU-arts & Urban Planning и урбанист, специалист във въвеждането на художествена динамика в градските проекти и в процесите на териториален преход

Очакваме ви!

В рамките на събитието ви каним да разгледате изложбата „Франция еМоция – Пътешествие анимация“. Създадена по инициатива на Клъстера Ату Франс (Агенция за развитие на туризма във Франция) и Френския институт, изложбата предлага уникално творческо преживяване между фотографията и дигиталната анимация, което ще ви потопи в любопитно пътуване из забележителното богатство на френското културно наследство.

Филип Прост вписва дейността си в пластовете на времето.

Архитект и урбанист, той е преподавател във Висшето архитектурно училище Париж – Белвил и изследовател в Парижкия институт за архитектурни, градоустройствени и социални науки (IPRAUS). Тройната специализация – архитектура, градоустройство и наследство – му изгражда образ на архитект, постоянно загрижен по отношение на средата и историята на местата.
„Заинтригуван от миналото, запленен от бъдещето“, архитектът Филип Прост поставя на централно място в работата си историческото обследване и връзката между различните епохи. От Града на електротехниците (Cité des Electriciens) в Бруей-ла-Буисиер до Парижкия Монетен двор или Ла Брикетри (La Briqueterie) във Витри-сюр-Сен, той се отнася към наследството с преклонение, но преди всичко го осъвременява – съществуващото възприема като изходен материал за основополагащи съвременни решения. В различни мащаби (от цяла местност до сценографски проект) и спрямо различни задания (строителни дейности, обучение, изследвания), за Прост важно е не толкова изграждането, колкото „да преобрази реалното, да промени живота“.
Понастоящем работи по проект за възстановяване на пристанището Вобан в Антиб и пристанището Галис в Жуан Ле Пин.
Какъвто и да е мащабът на всеки един от проектите му, паметта и средата са основополагащо поле за творчество.

Мод Льо Флок е урбанист (Награда за млади урбанисти 2010 – MEDDLT), специализирана в градската еко-културна сцена

Работи за въвеждане на художествени подходи в методологиите на проекти, приложени към трансформация на територии. През 2007 г. тя основава POLAU pôle arts et urbanisme, център за производство, ресурси и експерименти. Мод Льо Флок създава различни програми между местните власти, художници, културни структури и планиращи.

Назад