x

Седмично кино: Френски комедии

През следващите пет седмици, хуморът ще завладее големия екран на зала „Славейков“ всеки петък от 18:30 ч. и всяка събота от 19:00 ч. Френският институт в България ще представи, поредица от кинокомедии, отразяващи очарованието и свежестта на комедийния жанр.

Всички филми са със субтитри на български език.

Прожекциите се провеждат при спазване на всички санитарни мерки.

Вход с билет (стандартна цена 7 лв. / намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта.

4 март, петък, 18:30 ч.

Създателката на рози

2020, 96 мин., Комедия

Режисьор: Пиер Пино

В ролите: Катрин Фрот, Мелан Омерта, Фатсах Буяхмед

В миналото, Ева Верне била най-голямата розопроизводителка. Днес е на ръба на фалита и рискува да бъде погълната от мощен конкурент. Вера, вярната й секретарка, намира решение, като назначава трима работника без никакъв опит в градинарството, в процес на трудово приобщаване… Във време, когато всичко ги отличава, те се впускат в необикновено приключение, за да спасят малкото земеделско стопанство.

5 март, събота, 19:00 ч.

Разделението

2021, 98 мин., Драма, комедия

Режисьор: Катрин Корсини

С участието на: Валерия Бруни Тедески, Марина Фой, Пио Мармайa Аисату Диало-Саня

Раф и Джули, двойка на ръба на раздялата, се озовават в спешно отделение, граничещо с колапс във вечерта на протеста на парижките жълти жилетки. Срещата им с Ян, ядосан и наранен демонстрант, ще разбие увереността и предразсъдъците на всеки човек. Навън напрежението ескалира. Болницата под натиск трябва да затвори вратите си. Персоналът е претоварен. Нощта ще бъде дълга…

Официална селекция Кан 2021

4 февруари, петък, 18:30 ч,

Огромна

2020, 101 мин., Комедия

Режисьор: Софи Летурнер

В ролите: Марина Фойс, Джонатан Коен, Жаклин Каку

Те са банална, но и необикновена двойка. Тя е пианистка, изнася концерти и печели хляба си с изкуство. Той е неин агент и прави всичко, за да облекчи всекидневието й. Но изведнъж, като гръм от ясно небе, с навършването на 40 години Фредерик иска бебе, а Клер никога не го е желала. Двамата били наясно с това. Той прави непростимото и й прави дете зад гърба. Клер се превръща в кит, а Фредерик се отдава на лентяйство. 

5 феврурари, събота, 19:00 ч.

Антоанет в Севените

2020, Комедия, Романтичен, 95 мин.

Режисьор: Каролин Винял

В ролите: Лор Калами, Бенжамен Лаверн, Оливия Коте, Мария Ривиер

От месеци Антоанет чака лятото и обещаната почивка за двама със своя любовник Владимир. Но, в последния момент, той отлага: съпругата му е резервирала семейна разходка из Севените – с магаре! Изоставена, Антоанет решава ненадейно да тръгне по следите на семейство Стивънсън. Щом пристига заварва не Владимир, а Патрик – твърдоглаво магаре (никой не е безгрешен!), което я съпътства в едно необикновено приключение…

11 февруари, петък, 18:30 ч.

Загадката Анри Пик

2019, Комедия, Драма, 101’

Режисьор: Реми Безансон

В ролите: Фабрис Лукини, Камий Котен, Хана Шигула, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал

Мъж в Бретан събира библиотека с отхвърлени за публикация книги. Преди смъртта си Анри Пик му е пратил своя роман, който ще бъде открит от издателка, но загадките около автора тепърва ще се трупат.

Една редакторка открива роман, който според нея е шедьовър, в специална библиотека. Там се съхраняват само ръкописи, отхвърлени от издателите. Въпросният шедьовър е подписан от Анри Пик, майстор на пици от Бретан, починал две години по-рано. Оказва се, че вдовицата му не знае нищо – нито за романа, нито за интересите на Анри в областта на литературата.

12 февруари, събота, 19:00 ч.

Сбогом, глупаци

2020, Комедия, 87’

Режисьор : Албер Дюпонтел

В ролите :  Виржини Ефира, Албер Дюпонтел, Никола Марие

Бивша фризьорка научава, че е сериозно болна и решава да открие детето, което била принудена да изостави на младини, още петнайсетгодишна. При опитите да преодолее административните препятствия, тя среща технологичен маниак със склонност към самоубийство и сляп архивар надарен с поразителен ентусиазъм. Взривяващите запознанства прерастват в лудо препускане на отчаяни души, които няма какво да губят. Сбогом глупаци, добър ден живот!

7 награди „Сезар“ през 2021 г. сред които за най-добър филм, режисура и оригинален сценарий

18 февруари, петък, 18:30 ч.

Бунтарки

Франция, 2019, Криминална комедия

Режисьор: Ален Модю

Участват: Сесил дьо Франс, Йоланд Моро, Одри Лами

Млада жена е принудена да избяга от малтретиращия я съпруг и да се завърне в родното си градче, което е напуснала като дете. Един ден по невнимание тя убива нейн колега, който настойчиво й се натрапва…

19 февруари, събота, 19:00 ч.

Кръстоносният поход

2021, Комедия, 67’

Режисьор : Луи Гарел

В ролите : Луи Гарел, Летисия Каста и Жозеф Енгел

Aбел и Мариана откриват, че синът им Жозеф, 13 годишен, е разпродал скришно най-ценните вещи на домакинството. Бързо разбират, че това не е самостоятелна акция, и че стотици деца по света са се обединили за събиране средства за тайнствен проект… спасяването на планетата!

Филм затрогващ, вятърничав и освежаващ, изобразяващ „поколението Грета Тунберг“.

25 февруари, петък, 18:30 ч.

Заличаване на историята

2020, 106 мин., Комедия

Режисьори: Беноа Делпен и Гюстав Керверн

Участват: Бланш Жарден, Дени Подалидес, Венсан Лакост

Награди: Номинация за „Златна мечка” – Берлинале, 2020

Три жертви на социалните медии обявяват война на технологичните гиганти.

26 февруари, събота, 19:00 ч.

Двамата Алфредовци

2021, 92 min., Комедия

Режисьор: Брюно Подалидес

Участват: Сандрин Киберлен, Дени Подалидес, Брюно Подалидес

Официална селекция Кан 2020

Александър е безработен и банковата му сметка е замразена. Съпругата му е на двумесечна командировка със секретна мисия на ядрена подводница. В нейно отсъствие Александър трябва освен да поеме грижите за децата, също и да си намери работа. Успешно преминал през едно невероятно интервю, той е назначен на пробен срок, но това е само началото на много по-сериозно изпитание.

Назад