x

Седмични прожекции през януари 2022: Кино и власт

През януари, прожекциите на големия екран в зала „Славейков“ продължават в петък от 18:30 и събота от 19:00 ч. с поредица от филми „Кино и власт“. Програмата е фокусирана върху темата за политиката и властта, по която отделни продукции представят различни и спорни гледни точки.  

Всички филми са със субтитри на български език.

Прожекциите се провеждат при спазване на всички санитарни мерки.

Вход с билет (стандартна цена 7 лв. / намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта.

ПРОГРАМА

петък, 28 януари, 18:30 ч.

Алис и кметът

2018, Драматична комедия, Драма, Комедия, 103 мин.  

Режисьор : Никола Паризие

В ролите: Фабрис Лукини, Анаис Демустие, Нора

Кметът на Лион, Пол Терано се намира в деликатна ситуация. След 30 години в политиката, идеите му са изчерпани, сякаш усеща екзистенциална празнота. За да се справи, назначава млада и успешна философка, Алис Хейман. Следва диалог между две противоположни личности, който ще преобърне изцяло убежденията им. 

събота, 29 януари, 19:00 ч.

На края на света

2018, Драма, 103 мин.

Режисьор: Гийом Никлу

В ролите: Гаспар Улиел, Гийом Гуи, Ланг Хе Тран, Жерар Депардийо

Индокитай, 1945 г. Робер Тасен е млад френски войник, единственият оцелял след кръвопролитие, по време на което брат му изгаря пред очите му. Заслепен от желание за мъст, Робер се впуска в своеволно тайно търсене на убийците. Но срещата му с Маи, млада индокитайка, ще промени намеренията му.

Филмът е забранен за лица под 12 години! Предупреждение: някои сцени, реплики или картини могат да смутят зрителите.

петък 21 януари, 18:30 ч. 

Офицер и шпионин

2019, драма, исторически, трилър, 126 мин.

Режисьор: Роман Полански

В ролите: Луи Гарел, Еманюел Сене, Жан Дюжарден, Матю Амалрик, Дамиен Бонар, Мелвил Пупо, Владимир Йорданов и др.

Шпионаж и държавна конспирация се преплитат в този исторически трилър, екранизация по романа на Робърт Харис. Филмът е посветен на аферата „Драйфус”, която разтърсва френското общество и изтиква на повърхността много скрити дотогава процеси. В центъра на политическия скандал стоят обвиненията в държавна измяна срещу младия артилерийски офицер от еврейски произход Алфред Драйфус. През 1894 г. капитан Драйфус е несправедливо обвинен и осъден на доживотен затвор на Дяволския остров.

събота, 22 януари, 19:00 ч.

Възрастни в залата

2019, Драма, Биографичен, 124 мин.

Режисьор: Коста Гаврас

В ролите: Кристос Лулис, Александрос Вурдумис, Улрих Тукур

След седемгодишна криза държавата е на ръба на пропастта. Избори, свеж полъх и двама мъже, които въплъщават надеждата за спасяване на родината от натиска, на който е подложена. Янис, назначен от Алексис, ще води безмилостна битка из тъмните кулоари и зад затворените врати на европейските институции. Там, където произволът на наложените мерки надделява над човечността и състраданието. Там, където се полагат какви ли не усилия , за да бъдат разединени двамата мъже. Там, където се решава съдбата на всичките им сънародници. Съвременна древногръцка трагедия.

петък 7 януари, 18:30 ч. 

Министър на външните работи 

2013, 114’, Комедия

Режисьор: Бертран Таверние

В ролите: Тиери Лермит, Рафаел Персоназ, Ниелс Арестръп

Александър Таяр дьо Вормс е мъж пълен с енергия, който се харесва на жените и между другото е и министър на външните работи в държавата на Просвещението – Франция. Артур Вламинк, млад студент, подготвящ докторантурата си, е назначен в министерството. Той трябва да пише речите на Министъра, но и да се научи да се съобразява с мнителността и обкръжението на принца…

събота 8 януари, 19:00 

Рън

2013, 102 мин, Драма

Режисьор: Филип Лакот

В ролите: Абдул Карим Конате, Исаак де Банколе, Рен Сали Кулибали

Рън бяга…Току-що e убил министър-председателя на своята страна. За целта е приел образа и облеклото на луд, странстващ из града. Спомени от живота изникват в съзнанието му – детството му с учителя Туру, когато мечтаел да стане заклинател за дъжд, приключенията с лакомницата Гладис и миналото му на активист като Млад Патриот…  

петък 14 януари, 18:30 ч. 

Дьо Гол

2020, Исторически, Биографичен, 109’

Режисьор : Габриел льо Бомен 

В ролите : Ламбер Уилсън, Изабел Каре, Оливие Гурме

Май 1940. Войната се затяга, френската армия е разбита, немците скоро ще нахлуят в Париж. Правителството е в паника и възнамерява да се примири с разгрома. Един мъж, Шарл дьо Гол, току-що произведен генерал, е решен да промени хода на историята. Шарл заминава за Лондон. Иска да издигне друг глас – гласа на съпротивата.

Филм, разкриващ хуманното дело на Дьо Гол и подчертаващ приноса на съпругата му Ивон – спътничка на великия френски военоначалник и политик.

събота 15 януари, 19:00 ч. 

Всичко, което ми остава от революцията 

2018, Комедия, 1 ч. 28 мин.

Режисьор: Джуди Дейвис

В ролите: Джуди Дейвис, Малик Зиди, Клер Дюма 

Анжел се бори срещу проклятието надвиснало над нейното поколение: родена е „твърде късно“, във време на световна политическа криза. Произлиза от семейство активисти, но майка й се е отказала от политическите сблъсъци, а сестра й е избрала корпоративния начин на живот. Само баща й, бивш маоист, при когото тя живее, остава верен на идеалите си. Ядосана и целеустремена, Анжел полага усилия да промени света и да избегне любовните връзки. Понякога Дон Кихот, а друг път Бриджит Джоунс – Анжел се опитва да постигне равновесие… 

Назад