x

Програма „Ронсар 2023″/ Участниците разказват

26.05.2023

Програмата за ученическа мобилност „Ронсар“ се осъществява съвместно от Академия Нанси-МецАкадемията на Гренобъл и Френският институт в България.

Разказ на Петя Дочева, ученичка в 10 клас в ПГРЕ „Г. С. Раковски“ в Бургас, която е 4 седмици в семейство във Франция, в гимназия към Академията Нанси-Мец.

Каква беше Вашата мотивация да се включите в програма „Ронсар“?

Основната ми мотивация да участвам в програмата „Ронсар“ беше да подобря знанията си по френски език и да открия Франция, нейните богатства и култура, както и да се запозная с хора на моята възраст и да разговарям с тях.

По какъв начин престоят във френско семейство Ви обогати/изненада?

Посрещащото ме френско семейство е много добро, грижовно и динамично. Благодарение на престоя ми във Франция ставам все по-независима и откривам ежедневието на французите, техните навици и традиции. С изненада установих, че имам много общи неща с моята приятелка по перо и нейното семейство.

Какви са Вашите впечатления от училищното образование във Франция?

Френската училищна система е много различна от българската. Часовете са по-дълги, но учениците имат възможност да обядват заедно, което им позволява да се опознаят по-добре. Учителите винаги помагат на учениците, работят бавно и са сигурни, че всички разбират.

Френският език за мен е….. модерен език, който изучавам с удоволствие.

Франция за мен е…..мечта, която съм в процес да осъществя.

България за мен е…..моята родина, която ще обичам винаги.

Разказ на Ренета Пеева, ученичка в 10 клас в ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив, която е 4 седмици в семейство във Франция, в гимназия към Академията на Гренобъл

Каква беше Вашата мотивация да се включите в програма „Ронсар“?

Аз съм много общителна и позитивна, обичам да срещам нови хора и да се запознавам с тях. Нещо повече, благодарение на този проект успях да подобря уменията си по френски език и беше много полезно да го направя във франкофонска среда. Станах по-отговорна и независима, което е важно за едно 17-годишно момиче. Чудесно е, че имам възможността да участвам в този проект, който намирам за наистина интересен и вълнуващ.

По какъв начин престоят във френско семейство Ви обогати/изненада?

Този един месец ме научи на много неща. Станах по-отговорно и независимо момиче. Тук имах различен живот, различно ежедневие. Много е интересно да видиш как живеят другите хора, в различни части на света. Бях изненадана от хората тук. Всички са толкова приятелски настроени и гостоприемни, винаги усмихнати. Харесва ми начинът, по който винаги се поздравяват един друг, дори и да не се познават. Но бях много изненадана от целувката за поздрав. Това беше голямо удоволствие. Семейството, с което живеех, беше повече от прекрасно. Бяха много мили и грижовни. Станахме много близки и ще си останем приятели завинаги.

Какви са Вашите впечатления от училищното образование във Франция?

Френската образователна система е много различна от българската. Дните тук са много дълги. Учебните занятия започват в 8 или 9 часа сутринта. В някои дни занятията приключват в 17:30 или 18:00 ч. Часовете им са по-дълги – 55 минути, понякога 1 час и 30 минути. И тъй като разполагат с толкова много време, учителите не бързат с урока. Работят по-бавно, за да могат учениците да разберат материала по-добре. Те правят много повече упражнения. В България часовете са по-кратки и не разполагаме с много време.

Френският език за мен е….това е най-красивият и мелодичен език. Избрах да уча френски, защото този език ме привлече още от първия път, когато го чух.

Франция за мен е….. много красива страна, с красива природа, много туристически забележителности и интересни, приятелски настроени хора. Със сигурност ще се върна във Франция!

България винаги ще бъде в сърцето ми. Тук съм родена, тук съм израснала, тук са любимите ми хора. Където и да съм, България винаги ми липсва. Обичам традициите ни, кухнята ни, обичаите ни.

Назад