x

Програма на Параолимпийските игри по дисциплини

04.04.2023

По-малко от 600 дни преди началото на Параолимпийските игри в Париж през 2024 г., организационният комитет представи параолимпийския състезателен календар, който обхваща 549 дисциплини в общо 22 параолимпийски спорта, включени в Игрите.

Програмата включва 22 олимпийски спорта

Състезателният календар, изготвен в тясно сътрудничество с всички международни федерации, Международния параолимпийски комитет (МПК) и Олимпийската служба за излъчване (продуциране на прякото излъчване на Игрите), вече дава точна представа за спортната програма на Параолимпийските игри в Париж през 2024 г. Параолимпийските състезания ще се провеждат в продължение на 11 дни, в периода от 29 август до 8 септември 2024 г.

  • На 29 август, на Националния колодрум в Сен-Кантен-ан-Ивлин, първите медали на Параолимпийските игри ще се раздадат в параолимпийското колоездене на писта в дисциплината бягане на 500 м по часовник за жени.
  • Първите златни медали в параолимпийското плуване ще се раздадат още в първия състезателен ден, на 29 август, по време на финалите на 400 м свободен стил в категория S9 за мъже и жени, под аплодисментите на публиката на басейна „Париж Ла Дефанс Арена“ (17.30 ч.). Първите щафети  ще започнат още на 30 август.
  • Състезанието по ръгби в инвалидна количка ще започне на 2 септември в „Арена Марсово поле“.
  • Много запалени почитатели на параолимпийската езда  ще дойдат в градините на двореца „Версай“, за да насърчават своите шампиони в периода от 3 до 7 септември.
  • Финалът по параолимпийска стрелба с лък ще се проведе на 4 септември от 17.30 ч. на еспланадата пред Дома на инвалидите.
  • Стадионът „Ролан Гарос“ ще се изпълни с хора за финала по тенис единично в инвалидна количка за жени на 6 септември, както и на следващия ден за финала единично при мъжете.
  • Под сянката на знаменитата Айфелова кула, отборите по футбол за незрящи ще спорят на 7 септември за златото.
  • Финалът на параолимпийския маратон (мъже и жени) пред Дома на инвалидите ще протече на 8 септември под гръмките аплодисменти на зрителите.
  • На 8 септември 2024 г., няколко часа преди церемонията по закриването, ще се раздадат последните медали на Параолимпийските игри в „Арена Порт дьо ла Шапел“ в рамките на състезанието по параолимпийско вдигане на тежести в категория +107 кг (мъже).

Запознайте се със състезателния календар по сесии на Игрите в Париж 2024. Той има предварителен характер и може да претърпи промени до края на Игрите.

Игрите ще са достъпни за възможно най-много хора

Игрите мощно ще стартират още в първия състезателен ден.  Предвидено е в деня след церемонията по откриването на площад „Конкорд“ да започнат състезанията в 11 параолимпийски спорта и да се раздадат първите 23 комплекта медали. Множество състезания са програмирани във вечерните часове. Например, финалите по параолимпийско плуване ще се провеждат между 17.30 ч. и 21.30 ч. в „Арена Париж Ла Дефанс“, а част от финалите по параолимпийска лека атлетика ще се състоят между 19.00 ч. и 22.00 ч. на Стад дьо Франс.

Общо 3,4 милиона билета за Параолимпийските игри в Париж през 2024 г. ще бъдат пуснати в продажба още през есента на 2023 г. Цените им ще бъдат достъпни, за да могат възможно най-много хора да се запознаят с параолимпийските спортове. Най-ниската цена е 15 евро, а 50% от билетите ще са на стойност до 25 евро.

Кликнете тук, за да научите повече за спортовете, включени в Параолимпийските игри.

Снимки и текст: #Paris2024

Назад