x

Премиера: Световноизвестният спектакъл МАY B (МОЖЕ БИ) на Маги Марен в София

Френският институт в България и Световен театър в София 2022 имат удоволствието да ви представят световноизвестният спектакъл МАY B (МОЖЕ БИ) на Маги Марен на 7 юни от 19:30 ч. в Сатиричен театър – София. Събитието е част от културната програма на френското Председателство на Съвета на Европейския съюз.           

Маги Марен е надарена с невероятна фантазия и с усет към абсурда. В пиесите на Самюъл Бекет тя открива идеална отправна точка за размисъл върху абсурдите на живота. Подобно на Бекет, тя работи с архетипни персонажи – неговите, всъщност – и използвайки универсални символи, създава красноречив образ на човешкото състояние. Ана Киселгоф, в-к „Ню Йорк Таймс“, 1986 г.

МаyB (Може би) е спектакъл от историческо значение на гранд-дамата на съвременния танц във Франция – Маги Марен. Създаден през 1981 г., той ѝ донася международно признание и до днес не слиза от световните сцени, като бива поставян над 800 пъти.

Вдъхновен от творчеството на Самюъл Бекет, спектакълът интерпретира неговия абсурден свят със средствата на танцовия театър и чрез въздействащи образи. Самото заглавие разкрива влечението на автора към думата „може би“ и напомня за склонността му да играе с думите и значенията. Танцът като символ на мистерията на живота.

Хореография Маги Марен
Оригинална музика Франц Шуберт, песни от карнавала Бенш (Белгия), Гавин Брайърс
Осветление Александър Бенето
Костюми Луиз Марен
Участват Каи Чоиби, Лазаре Хюе, Лоуиз Мариот, Лиса Мартинес, Лизе Месина, Изабел Мисал, Кати Поло, Роландо Рока, Енио Самарко, Марсело Сепулведа
Продукция Компания „Маги Марен“ и Дом на изкуствата и културата в Кретей
Времетраене 90 мин.

Родена в Тулуза, Маги Марен изучава класически балет. По-късно става част от балетната трупа в Страсбург, а след това присъединява към школата „Мудра“ на хореографа Морис Бежар в Брюксел. Няколко години тя е солист в знаменитата му трупа „Балетът на XX век“. През 1970-те започва да работи самостоятелно и става част от френската нова вълна в танца. През 1984 г. основава собствена компания, с която създава повече от 50 представления. Носител е на наградата на Американския танцов фестивал през 2003 г. и е отличена от Венецианското биенале за танц със наградата „Златен лъв“ за цялостен принос през 2016 г.

От 12 юни, 19:00 ч. до 13 юни, 19:00 ч. на viafest.org гледайте безплатно на стрийминг специален филм за спектакъла May B (Може би) с режисьор Давид Мумбаш.

Гостуването се осъществява с подкрепата на Френското Посолство и Френския институт в България.
Със съдействието на програма „Театроскоп“, инициирана от Френското министерство за Европа и външните работи, Френското министерство на културата и Френския институт в Париж.
Компания „Маги Марен“ е субсидирана от Регионалната дирекция за култура Оверн-Рон-Алпи, регион Оверн-Рон-Алпи, град Лион.
Билети: 25, 20, 18 лв./ 16 лв. за учащи и пенсионери
Билети на касата на Сатиричния театър и онлайн на satirata.bg/tickets.
Световен театър в София е част от културния каледар на Столична община за 2022 г.

Френско председателство на Съвета на Европейския съюз

Назад