x

Представяне на българското издание на книгата „Златни пикели: Оскарите в алпинизма“, 4 декември 2023 г. от 17:00 ч. в зала „Славейков“

Френският институт в България и ИК „Одисея-ин“ имат удоволствието да ви поканят на представяне на българското издание на книгата „Златни пикели: Оскари в алпинизма“, в присъствието на един от нейните автори г-н Давид Шамбр и директора на издателството г-н Любомир Попйорданов.

4 декември 2023 г., от 17:00 ч. в зала „Слвейков“

Вход свободен, събитие на френски и български език (консекутивен превод)

Всяка година от 1992 г. насам алпинистите, извършили най-забележителните изкачвания, получават наградата Piolet d’Or (Златен пикел). Тази книга представя изключителните маршрути, изкачени от тези смели алпинисти и ни позволява да се докоснем до приключенията им в най-красивите и недостъпни планини на планетата. Повече от 60 маршрута по легендарни стени и върхове, прокарани от повече от 100 топ катерача от цял свят.

Една истинска история на „големия модерен алпинизъм“

От 2009 г. насам Златни пикели за кариера се присъждат и на някои от най-големите имена в алпинизма, сред които Валтер Бонати, Райнхолд Меснер, Робер Параго, Дъг Скот, Кщищов Виелицки, Катрин Дестивел, Джеф Лоу и др.

Българското издание включва и постиженията, отличени със Златен пикел и пикели за кариера в алпинизма, през 2021 и 2022 г. и лауреатите през 2023 г.!

„Постиженията, за които се присъждат Златните пикели, са нищо без историите, които разказват. Те са представителни за разбиранията за големия алпинизъм“.

Райнхолд Меснер

***

Давид Шамбр е страстен катерач, член на Groupe de Haute Montagne. След като открива катеренето по скалите на Фонтенбло, тръгва по големите алпийски маршрути на Монблан (първо свободно преминаване на тур Бонати на Гран Капюсен), докато учи география в Сорбоната. През 80-те години на ХХ век е част от първата вълна професионални катерачи в рамките на Bande des Parisiens. Силата му е в свободното и соло катерене, като същевременно пътува по света. Премества се да живее в Прованс, за да бъде по-близо до скалите. Той споделя своята страст като пише исторически статии за повечето списания и книги за планинарство и катерене, включително статии за повечето списания и книги за планинарство и катерене, включително „Le 9e degré, toute l’histoire de l’escalade“, и в съавторство “Haute montagne”, “Le huitieme degree”, Ëscalade, debuter et progresser en toute securite”, “Piolets d’or”, Ïl etait une fois l’escalade” комикс.

Назад