x

Конференция-дискусия „Правата на хомосексуалните двойки в Европейския съюз“ на 11 май 2023

България приковава вниманието с делото, наречено „Бебе Сара“: на 1 март 2023, Върховният административен съд на България реши да анулира решението на Административния съд София-град и да пренебрегне решението на Съда на ЕС, като отказа издаването на акт за раждане на малко момиченце, родено в семейството на две майки.

Как да защитим правата на ЛГБТ хората? Може ли и трябва ли Европейският съюз да наложи правото си над страните-членки в тази област? Какви са потенциалните последици за семейното право? Всички тези въпроси, заедно с много други, ще обсъдим с юристи и адвокати, специалисти по право на ЕС.

Като част от поредицата „Конференции-дискусии по обедно време“, Френският институт в България, в партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира конференция-дискусията „Правата на хомосексуалните двойки в Европейския съюз“.

четвъртък, 11 май 2023, от 12:00 до 13:30 ч. в зала „Славейков“ на Френския институт. Вход свободен. Симултанен превод френски/български

Участници:

Едуардо Стопиони, професор по публично право в Университета в Страсбург

Едуардо Стопиони е доктор по международно право (Висше училище по право на Сорбоната). Преминава пост-докторска специализация в Университета Хитотсубаши в Токио (2019), а след това е научен сътрудник Senior Research Fellow в Института за процесуално право „Макс Планк“ – Люксембург (2016-2020). Преподава и работи в научните области, свързани с международното публично право, право на Европейския съюз и с критическата теория в правото. Работил е като асоцииран редактор на Journal of World Investment and Trade, а понастоящем е член на научния редакторски комитет на списанието Revue luxembourgeoise de droit public и на консултативната комисия по правата на човека във Великото херцогство Люксембург.

Деница Любенова, адвокат, защитничка на човешките права.

Деница Любенова е съоснователка на организацията ЛГБТИ Действие и от 2016 година насам е директор на юридическата програма на организацията. Деница води някои от делата пред националните съдилища и десетки други – пред Европейския съд по правата на човека, за да защити правата на хората от общността ЛГБТИ. Най-голямото постижение на Деница досега е решението на Съда на Европейския съюз по делото C-490/20 В.М.А. срещу Столична община – район Панчарево за издаването на Акт за раждане на дете с двама родители от един и същи пол. Делото е прецедент в Европа и логично води до предложение за регламент, свързан с произхода в Европейския съюз.

Христо Христев, е юрист, адвокат, преподавател по право на Европейския съюз в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Христо Христев има докторска степен по право (2012 г.) от Университет Лотарингия и е специалист по право на Европейския съюз. Той е доцент в юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Той е също така член и координатор за България на Европейската академична мрежа по наказателно право, член на Софийската адвокатска колегия и обучител в Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ към Висшия адвокатски съвет на Република България. Ръководител е на френскоезичната магистърска програма „Право на Европейския съюз“ в Софийския университет.

Събитието се организира с подкрепата на Френския институт в Париж и в партньорство с организацията ЛГБТИ Действие, фондация GLAS и фондация „Сингъл степ“.

Назад