x

Поредица от филми „Винаги любов“

Ревност, клевета или нежност, тази поредица от 8 филма предлага букет от емоции, които ще поставят под въпрос вашето разбиране за любовта.

Може ли една жена да обича еднакво двама мъже? Можем ли все още да полудеем от любов? – тези два въпроса ще бъдат зададени през първия уикенд на „големите класики“ и ще продължат с уикенд посветен на Катрин Корсини, режисьорка с кауза, която често представя под светлината на прожекторите двояки отношения като приятелство и любов.

Всички филми са със субтитри на български език.
Вход с билет (стандартна цена 7 лв. / намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта.
Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.
В рамките на тази поредица от филми, билет за прожекция за влюбени двойки – намалена цена 4 лв.

Програма:

петък 10 юни, 18:30 ч.

Някой някъде

2019, 110 мин., Драма

Режисьор: Седрик Клапиш

В ролите: Ана Жирардо, Пиер Нине, Камий Котен, Франсоа Сивил

Реми и Мелани са на тридесет години и живеят в един квартал в Париж. Тя умножава пропуснатите срещи в социалните мрежи, докато той се мъчи да си уреди среща. И двамата са жертви на тази самота на големите градове, във време, когато смятаме, че срещата трябва да е по-лесна… Двама души, два пътя. Без да знаят, те поемат по два пътя, които ще ги отведат в една и съща посока… тази на любовна история?

събота 11 юни, 19:00 ч.

Привидности

2020, 110′, Трилър

Режисьор: Марк Фитуси

В ролите: Карин Виар, Лукас Енгландер, Летисиа Дош, Бенямин Биолай

Ева и Анри са между немногобройните истински щастливи двойки сред френската общност във Виена. Перфектно изглеждащата отстрани картина обаче се пропуква когато Ева разбира, че Анри я мами. Първата й реакция е да си отмъсти, като прекарва една нощ с младия австриец Йонас, но това е само началото на опасна спирала, от която няма връщане назад…

петък 20 май, 18:30 ч.

Лудият Пиеро

1965, 112’, Фикция, Криминален, Екшън

Режисьор : Жан-Люк Годар

В ролите: Анна Карина, Жан-Пол Белмондо

Фердинанд тръгва на път с Мариан, студентка, която някога е обичал. Но любовното пътешествие бързо се превръща в преследване. Банда гангстери, с която изглежда Мариан е замесена, ги преследва безспир… С криминален сценарии, Годар сякаш преосмися киното. Синьо-червена поема, в която морето отново става митично, а човешките същества – богове.

събота 21 май, 19:00 ч.

Жул и Жим

1961, 105′, Драматична комедия

Режисьор: Франсоа Трюфо

В ролите: Жан Моро, Анри Сер, Оскар Вернер

Жул и Жим са двама студенти бохеми в Париж през периода Бел епок. Те споделят всичко – артистични вкусове, житейски гледни точки, завоевания. Един ден попадат на Катрин, млада жена, почти толкова независима, колкото всеки от тях.

петък 27 май, 18:30 ч.

Вие сте полудели

2019, 95’, Драма

Режисьор: Одре Диуан

В ролите: Пио Мармай, Селин Салет, Карол Франк

Роман обича Камий толкова, колкото  и двете си дъщери, но крие от всички  тях сериозните си проблеми с пристрастяването към наркотиците, което може да застраши най-близките му. Има ли надежда за любовта, когато доверието е нарушено?

събота 28 май, 19:00 ч.

Младите любовници

2021, Драма, Романс, 112’

Режисьорка : Карин Тардиьо /Réalisatrice : Carine Tardieu

В ролите : Мелвил Пупо, Фани Ардан

Шона, 70 годишна, свободна и независима, се е откъснала от любовния си живот. Но ето че е развълнувана от присъствието на Пиер, 45 годишен мъж, с когото само се е запознала години по-рано.
Противно на всякакви очаквания, Пиер не вижда в нея само „жена на известна възраст“, а жена, привличаща желанието му, която не се бои да обича.
Странни диалози, ръце, които се преплитат, деликатна, силна и вълнуваща любовна драма, която не се плаши от времето.

петък 3 юни, 18:30

Красивият сезон

2015, 105’, Драматична комедия

Режисьор: Картин Корсини

В ролите: Сесил дьо Франс, Изия Егелен, Ноеми Лвовски

1971 г. Делфин, момиче от село, се мести в Париж, за да се освободи от семейната примка и добие финансова независимост. Карол е парижанка. Живее с приятеля си Манюел  и участва активно в зараждащото се феминистко движение. Когато Делфин и Карол се запознават, любовната връзка преобръща техните съдби. 

събота 4 юни, 19:00 ч.

Невъзможна любов

2018, 135’, Драма         

Режисьор: Катрин Корсини

В ролите: Виржини Ефира, Нилс Шнайдер, Джени Бет, Естел Лескюр, Корали Рюсие, Илиана Забет

Шатору през 50-те години на ХХ в.. Рашел, скромна секретарка, се запознава с Филип, брилянтен млад мъж, произхождащ от буржоазно семейство. От пламенната им, но краткотрайна връзка, се ражда малко момиченце – Шантал. Филип отказва да сключи брак с жена извън неговата социална класа. Ще се наложи Рашел да отгледа дъщеря си сама. Това за нея е без значение, защото Шантал е голямото й щастие, но тя повежда борба, при положение че Филип не участва в отглеждането на детето, поне да му даде името си. Битка продължила повече от 10 години, която съсипва както нейния, така и живота на дъщеря й…адаптация по романа на Кристин Ангот.

Назад