x

Поредица от филми „Съдби на жени“

В продължение на месец, от 8-ми септември до 8-ми октомври, Френският институт в България ви кани да се насладите на филми, които разказват истории на жени с изключителни съдби. Силни, смели, същевременно чувствителни и крехки, но с уникално битие. Чувствеността на тези героини –влюбени, трафикантки на дрога, култиваторки на рози или монахини ни създава настроение и ни изпълва с хумор. Тъй като жените са на почит, сме избрали и три френски актриси, чиито роли ще представим три уикенда – Катрин Фрот на 9-ти и 10-ти септември, Жулиет Бинош на 16 и 17 септември и Симон Синьоре по време на „ретроспектива“, с която ще завърши поредицата на 7-ми и 8-ми октомври. Приятно гледане!

Поредицата „Съдби на жени“ се организира с подкрепата на Naos и Bioderma.

Всички филми са със субтитри на български език.
Вход с билет (стандартна цена 7 лв. / намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта.
Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Програма:

Уикенд Симон Синьоре

петък 7 октомври, 18:30 ч.

Диаболичните

1954, Драма, Трилър, Ужас, 117’
Режисьор : Анри-Жорж Клузо
В ролите : Симон Синьоре, Пол Мьорис, Вера Слузо и Шарл Ванел

В институция за превъзпитание на млади момчета, Кристин и Никол – съответно съпруга и любовница на директора Мишел Деласал, се свързват с цел да убият човека, към когото  изпитват вече нетърпима омраза. Но няколко дни след злодеянието, тялото на Мишел изчезва. Адаптация, илюстрираща черната природа на киното на Клузо.

събота 8 октомври, 19:00 ч.

Животът пред теб

1977, Комедия, драма, 105’
Режисьор: Моше Мизрахи
С участието на: Симон Синьоре, Клод Дофин, Сами Бен-Юб, Мохамед Зинет

По романа на френския писател Ромен Гари, публикуван под псевдонима Емил Ажар

Мадам Роза, бивша проститутка от еврейски произход, живее в порутена стара сграда в Белвил. Уморена и изтощена от живота, тя се грижи за малки деца, които са ѝ предоставени от социалните грижи. Едно от децата, Мохамед, решава да върне любовта, която им дава, като се грижи за нея…

Награди :
1977: Оскар: Най-добър чуждоезичен филм
1977: Златен глобус: Номинация за най-добър чуждестранен филм
1977: Награди Давид ди Донатело: Най-добра чуждестранна актриса (Симон Синьоре)
1977: Награди Сезар: Най-добра актриса (Симон Синьоре); 3 номинации
1978: Асоциация на филмовите критици в Лос Анджелис: Най-добър чуждоезичен филм

четвъртък 8 септември, 18:30 ч.

Бенедета

2021, биографична драма, исторически, 131’
Режисьор: Пол Верховен
В ролите: Шарлот Рамплинг, Виржини Ефира, Ламбер Уилсън, Дафне Патакиа

Филмът не се препоръчва за лица под 12-годишна възраст.

Майсторът на провокацията в киното Пол Верховен ни пренася в ренесансова Италия. Младата монахиня Бенедета страда от смущаващи религиозни и еротични видения. Тя е избрана за игуменка заради странните си способности, но скоро възникват съмнения, че има „свръхестествен договор с Исус“. Постепенно отношенията й с нейната помощничка се превръщат в романтична любовна връзка.

Уикенд Катрин Фрот

петък 9 септември, 18:30 ч.

Акушерката

2017, Драматична комедия, 117’
Режисьор: Мартин Провост
В ролите: Катрин Деньов, Катрин Фрот, Оливие Гурме

В тази ярка и очарователна драма, двете френски актриси Катрин Фрот и Катрин Деньов споделят екрана за пръв път.
Клеър е чудесна и способна акушерка, която има естествен талант да изражда бебета, но с наближаване края на кариерата си, тя започва да поставя под въпрос мястото и уменията си.
Един ден, тя провежда странен телефонен разговор, с глас от миналото – Беатриче, екстравагантната и безгрижна любовница на починалия й баща, която има важни и неотложни новини и иска да я види отново, 30 години след като е изчезнала без следа.
Различни във всяко отношение, Клер – свръхсъвестна, а Беатриче – със свободен дух и обичаща живота, двете жени ще се научат да се приемат една друга, а разкриването на стари тайни ще компенсира изгубените години.

събота 10 септември, 19:00 ч.

Създателката на рози

2020, 96 мин., Комедия
Режисьор: Пиер Пино
В ролите: Катрин Фрот, Мелан Омерта, Фатсах Буяхмед

В миналото, Ева Верне била най-голямата розопроизводителка. Днес е на ръба на фалита и рискува да бъде погълната от мощен конкурент. Вера, вярната й секретарка, намира решение, като назначава трима работника без никакъв опит в градинарството, в процес на трудово приобщаване… Във време, когато всичко ги отличава, те се впускат в необикновено приключение, за да спасят малкото земеделско стопанство.

Уикенд Жулиет Бинош

петък 16 септември, 18:30 ч.

Тази, която не съм

2019, 101’, комедия, драма
Режисьор: Сафи Небу
В ролите: Жулиет Бинош, Никол Гарсия, Франсоа Сивил

По романа на Камий Лоранс Клер.

50-годишна разведена учителка, си създава фалшив фейсбук профил на 24-годишна жена. За целта използва снимка на хубава млада брюнетка. Първоначалната й идея е да следи своя любовник Людо. Само че той приема предложения за приятелство само от хора, които познава лично. За да стигне до Людо, Клер се сприятелява с най-добрия му приятел Алекс. Двамата започват да обменят съобщения и фалшивото им приятелство скоро прераства във фалшива любовна афера…

събота 17 септември, 19:00 ч.

Как да бъдеш добра съпруга

2020, 109’, Комедия
Режисьор: Мартин Провост
В ролите: Жулиет Бинош, Йоланд Моро, Ноеми Лвовски

Полет и съпругът й ръководят училище за домашни прислужници. След внезапната кончина на съпруга й Полет установява, че училището е на ръба на фалита и трябва спешно да поеме отговорност да избегне това.

петък 23 септември, 18:30 ч.

Кръстницата

2020, 106’, Полицейски, Комедия, Драма
Режисьор: Жан-Пол Саломе
В ролите: Изабел Юпер, Иполит Жирардо, Фарида Учани, Лилиан Ровер

Филмът не се препоръчва за лица под 12-годишна възраст

В центъра на тази свежа, забавна и нееднозначна комедия е Пасианс Портофю (Изабел Юпер), зле платена и преуморена преводачка от френски на арабски, която отговаря за телефонното наблюдение към полицейски отдел за борба с наркотиците. Когато си дава сметка, че познава майката на един от подслушваните наркодилъри, Пасианс решава да го покрие, но този ход я повлича към най-дълбоките води на наркотрафика. Скоро тя ще мобилизира всичките си знания и възможности, за да изгради своя собствена престъпна мрежа, и ще се сдобие с прозвището Mama Weed. („Мама Марихуана“).

събота 24 септември, 19:00 ч.

Лъчезарното момиче

2021, 98’, Драма, Исторически
Режисьор: Сандрин Кимберлейн
В ролите: Ребека Мардер, Андре Маркон, Антони Бажон

Париж, лятото на 1942. Ирен е млада еврейка, която живее в устрема на 19-те си години. Семейството й става свидетел на това как открива света, създава приятелства, влюбва се за първи път, отдава се на страстта си към театъра… Мечтае да стане актриса, а дните й отминават един след друг в безгрижна младост. Но Ирен няма представа, че те са преброени…

петък 30 септември, 18:30 ч.

Любовите на Анаис

2021, Комедия, Романс, 98’
Режисьорка : Шарлин Буржоа-Таке
В ролите : Анаис Демустие, Валерия Брюни Тедески и Дени Подалидес

Aнаис е тридесетгодишна, а парите не стигат.  Има си приятел, но не е сигурна дали го обича. Среща Даниел, който веднага я харесва. Но Даниел живее с Емили…която също се харесва на Анаис. Това е историята на млада жена, която не може да си намери мястото. Но също е прозорлива и, напук но всичко, никога не се отказва от своите желания. Дяволски изкусителен сюжет.

събота 1 октомври, 19:00 ч.

Не ми пука

2022, Драматична комедия, Драма, Комедия, 115’
Режисьори : Еманюел Маре, Жули Лекустр
В ролите : Адел Екзархопулос, Александър Перие, Мара Такен

26-годишната Касандра е стюардеса в нискотарифна авиокомпания. Живее от ден за ден и, вярна на Tinder псевдонима си « Carpe Diem », редува поредица полети и безкрайни купони. Живот без привързване или неспирно бягство – това привидно я задоволява. В деня, в който напрежението в авиокомпанията нараства, Касандра губи контрол. Ще съумее ли да се изправи пред дълбоките си рани и да се завърне при тези останали на земята?

Назад