x

Поредица от филми с Жерар Депардийо

Вече близо пет десетилетия Жерар Депардийо пробива световните киноекрани, след което изчезва и се появява там където най-малко го очакваме. Неизменен персонаж на френското кино, енигматична личност, чиято чувствителност и очарование умело се прикриват зад показна сила и могъщество. Изобилната му филмография включва повече от двеста филми. През декември, избрахме да ви представим някои от тях, известни или малко познати в България.  

Всички филми са със субтитри на български език.
Вход с билет (стандартна цена 7 лв. / намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта.
Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Програма:

петък 16 декември, 18:30 ч.

Мъже

2021, Драма, Исторически, 101’
Режисьор: Люка Белво
В ролите: Жерар Депардийо, Катрин Фрот, Жан-Пиер Дарусен

Предупреждение: някои сцени, реплики или картини могат да смутят по-чувствителните зрители.

Били са мобилизирани в Алжир по време на „събитията“ през 1960 г. Две години по-късно, Бернар, Рабут, Феврие и други се връщат във Франция. Не са споделяли за живота си там и всеки тръгнал по своя път. Но понякога е достатъчен и най-дребният повод – рожден ден, малък подарък, та 40 години по-късно миналото да нахлуе отново в живота на хората, мислели, че могат да го зачеркнат.

събота 17 декември, 19:00 ч.

Мегре и мъртвото момиче

2022, криминална драма, 89’
Режисьор: Патрис Льоконт
В ролите: Жерар Депардийо, Мелани Берние, Ерве Пиер, Орор Клеман, Жад Лабест, Пиер Мур

Младо момиче, облечено в красива вечерна рокля, е намерено мъртво на парижки площад. Комисар Мегре ще направи всичко възможно да идентифицира жертвата, макар и на пръв поглед нищо да не може да му помогне. Никой не я познава и не си спомня за нея. Появява се обаче престъпничка, която поразително прилича на момичето…
Адаптирайки прочутия роман на белгийския писател Жорж Сименон, издаден през 1954 г., режисьорът Патрис Льоконт възкресява добрата традиция на “старомодното” разказване на истории, като поставя на фокус темите за привилегиите, социалния статус, властта и лоялността.

петък 9 декември, 18:30 ч.

Изгубени илюзии

2021, историческа драма, 141’
Режисьор: Ксавие Джаноли
В ролите: Сесил дьо Франс, Ксавие Долан, Жерар Депардийо, Венсан Лакост, Бенжамен Воасан, Андре Маркон, Жана Балибар и др.

По едноименния роман на Оноре дьо Балзак.
Адаптация по романа „Изгубени илюзии“, част от епическия цикъл „Човешка комедия“ на френския писател Оноре дьо Балзак, разкриващ облика на френското общество от Великата френска революция до края на Юлската монархия. „Изгубени илюзии“ е отражение на трагичната епоха след разгрома на Наполеон. Това е времето, когато възходящата буржоазия постепенно налага своята все още млада пошлост и когато старата родова аристокрация, вече подстригана от ножицата на гилотината, се опитва да прелее нова кръв в старческата си немощ.

Награди и номинации:
2022: Пет номинации за награда „Люмиер“: за най-добър филм, най-добър актьор (Бенжамен Воасан), режисура, сценарий, операторско майсторство
2021: Номинация за наградата на публиката от Международния филмов фестивал в Сан Себастиан
2021: Номинация „Златен лъв“ за най-добър филм от кинофестивала във Венеция

събота 10 декември, 19:00 ч.

Чичо ми от Америка

1980, Драма, Комедия, Романтичен, 121’
Режисьор: Ален Рене
В ролите: Роже Пиер, Никол Гарсия, Мари Дюбоа, Жерер Депардийо

Три съдби – на журналист, директор на новините в радиостанция, на син на земеделец, преминал в текстилната промишленост, засегната от кризата, и на дъщеря на работник, издигнала се до дизайнер – се съпоставят като контрапункт на теориите на биолога професор Лаборит, чиято лаборатория изследва поведението на плъхове и хора живеещи в общност.

петък 2 декември, 18:30 ч.

Терапия за мизантропи

2019, Драматична комедия, 93’
Режисьор: Гийом Никлу
В ролите: Жерар Депардийо, Мишел Уелбек, Максим Льофрансоа

В този филм провокативният френски писател Мишел Уелбек и кинозвездата Жерар Депардийо играят самите себе си. Те се опитват да се справят с жестокия режим, който им е предписан в един терапевтичен център. Но се случва нещо неочаквано…
Награди и номинации:
2019 Номинация „Златна раковина“ за най-добър филм от филмовия фестивал в Сан Себастиан

събота 3 декември, 19:00 ч.

Влюбен в жена си

2018, Романтична комедия, 86’
Режисьор: Даниел Отьой
В ролите: Жерар Депардийо, Адриана Угарте, Даниел Отьой, Сандин Киберлен

Даниел и Патрик са приятели от години. Даниел е женен за Изабел, а Патрик се е разделил с жена си, защото връзката им го е задушавала.
Сега той има нова приятелка – Ема, която е млада, много красива и с испански корени. В случайна среща на улицата, Даниел кани Патрик на вечеря у дома.
Въпреки нежеланието на съпругата му Изабел, гостите пристигат и Даниел е омаян от Ема, толкова, че не може да спре да фантазира….

Назад