x

Поредица от филми „Различни, достойни и горди“

През месец юни седмичните кинопрожекции във Френския институт ще се проведат под многоцветния флаг на София Прайд. Представяме ви поредица от филми на френски режисьори, които разсейват предразсъдъците и отхвърлят нетолерантността. Селекцията позволява да се даде видимост на личните и колективни битки в защита на честта и достойнството на LGBTQI+ в тяхното многообразие.

Всички филми са със субтитри на български език.
Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта.
Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Програма:

петък 16 юни, 18:30 ч.

Работа в гората

2022, Франция, Документален, 45 мин.
Режисьор: Лола Пеуч

Прожекцията ще се състои в присъствието на писателката режисьор от български произход Елица Георгиева и продуцентката Карин Чичковски. Ще бъде последвана от дискусия (осигурен е симултанен превод).

Карин Чичковски е продуцент на двайсетина филма станали част от селекциите на Берлинале, Торонто, Ротердам и други големи световни фестивали за документално кино. Сред творбите от последните години е Другата страна на всичко на Мила Турайлич, удостоен с голямата награда на Международния фестивал за документално кино в Амстердам (IDFA), а по-късно и с трийсетина международни награди. Включва се редовно в лекциите по продуцентство в Ателието за документално кино на Висшето училище за кино в Париж (La Femis) и в Университетите Париж 7 и 8.

Синопсис на филма: От сцената на театър под открито небе в Булонския лес, проститутките Хеден, Клаудия и Саманта, разказват за гората като за тяхно работно място. На фона на пейзажите от парижкия парк, куиър говорителка разказва истории. Тръгвайки от създаването му по време на Втората френска империя, по време на разцвета на колониалните завоевания, и стигайки до днешни дни, тя ни дава да разберем, че горският масив е запазено място за висшето френско общество, където и тружениците на секса са извоювали място вече повече от век.

събота 17 юни, 19:00 ч.

Млади завинаги

2022, 126’, Драматична комедия
Режисьор: Валерия Бруни-Тедески
В ролите : Надя Терешкиевич, Софиан Беннасер, Луи Гарел

Края на 80-те години. Стела, Етиен, Адел и цялата трупа са двадесетгодишни. Те се явяват на приемен конкурс за знаменитата школа на Патрис Шеро и Пиер Романс в Театър Амандие на Нантер. Отдали се с всички сили на живота, страстта, театъра, любовта, те ще преодолеят заедно едно творческо изпитание, но ще понесат и първи трагични неуспехи. Съдбата им отразява не толкова епохата, колкото необикновеното поприще на артистите.
Непочтителен, забавен, чувствен, поколенчески, егоцентричен, универсален, филмът отдава почит на Патрис Шеро и ръководения от него Театър Амандие от 1982 до 1990 г. Митично средище, нещо като Консерватория на свободомислието, отхвърляща академизма, същински инкубатор на таланти, в който се осъществи революция на театралния живот по онова време. Школа, в която израсна Валерия Бруни-Тедески, заедно с бъдещи таланти като Анес Жауи и Венсан Перес.

петък 2 юни, 18:30 ч.

Истинският Сен Лоран

2014, Франция, биографичен, драма
Режисьор: Бертран Бонело
В ролите: Хелмут Бергер, Гаспар Юлиел, Валерия Бруни Тедески, Леа Сейду, Луи Гарел

Филмът е съсредоточен върху периода 1967 – 1976, белязал срещата на един от най-великите моделиери на всички времена с едно свободомислещо десетилетие.

събота 3 юни, 19:00 ч.

Невидимите

2011, Франция, 100’, документален
Режисьор: Себастиен Лифшиц
В ролите: Терез Клерк

Мъже и жени родени в периода между двете световни войни; между тях няма нищо общо, освен факта, че признавали открито своята хомосексуалност във време, когато обществото отказвало да ги приеме. Обичали са, воювали са, жадували са, любили са, а днес разказват за живота на хора в сянка, разделени между желанието да се чувстват като всички останали и принудата да извоюват собствена свобода и заживеят в хармония със своята природа.

петък 9 юни, 18:30 ч.

Ние двете

2018, Франция, 95’, драма
Режисьор : Филипо Менегети
В ролите: Барбара Сукова, Мартин Шевалие, Леа Дрюкер

Нина и Мадлен са дълбоко влюбени една в друга. Пред очите на останалите са само съседки, обитаващи отделни квартири на последния етаж. Ежедневно си ходят на гости и споделят живота си. Никой не ги познава истински, дори Анна, грижовната дъщеря на Мадлен. До деня, в който трагично събитие преобръща всичко….

събота 10 юни, 19:00 ч.

Блещукащите скаридки

2019, Франция, 103 мин., комедия
Режисьор: Седрик Льо Гало и Максим Говар
В ролите: Никола Гоб, Албан Льоноар, Микаел Абитебул, Давид Байо, Ролан Мену, Жофре Куе, Ромен Бро, Феликс Мартинез

Подведен под отговорност за хомофобски изказвания, световният вицешампион по плуване Матиас льо Гоф е принуден да тренира „Блещукащите скаридки“, гей отбор по водна топка, чиито участници са мотивирани по-скоро от весело прекарване на времето, отколкото от спортни амбиции. Взривоопасният екип се отправя към Хърватия за участие в Гей игрите – най-голяма спортна проява за хомосексуални в света. Пътуването позволява на Матиас да се потопи в удивителен свят, който тотално подронва принципите му и го кара да преразгледа приоритетите си в живота.

Назад