x

Поредица от филми на Франсоа Озон

За две поредни седмици, Френският институт в България ще ви потопи в богатата и ярка филмография на Франсоа Озон. Страстен киноман, той се заема едновременно с режисурата, сценариите и продуцирането на филмите си и без колебание пристъпва към тежки тематики. Започваме на 31-ви март с паметния филм „В къщата“, с необуздания Фабрис Лукини, където се разиграват едновременно манипулация, обсебване, страст и воайорство. На 1ви април, филмът „Франц“ – романтична, очарователна, нежна и деликатна драма, заснета в голямата си част в черно-бяло и на немски език, в която всеки отделен персонаж се оказва по някакъв начин жертва на голямата История. На 7-ми април, психоаналитичният трилър „Другият любовник“, където, както често при този режисьор, се осветява пътят на една уязвима жена, загубила посоката сред „лабиринт от огледала“. И накрая, на 8-ми април, съвсем наскоро представеният на откриващата церемония на Берлинале 2022 – „Петер фон Кант“, адаптация на театралната пиеса „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ на Райнер Вернер Фасбиндер, адаптирана още през 1972 година за големия екран.
Позволете си да изпаднете в плен на очарованието от творчеството на Франсоа Озон и заповядайте в зала Славейков!

Всички филми са със субтитри на български език.
Филмите „Франц“ и „Петер фон Кант“ са на немски и френски език с български субтитри.
Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта
Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

ПРОГРАМА

петък 7 април, 18:30 ч.

Другият любовник

Франция, Белгия, 2017, Трилър, Драма, Еротичен, 107’
Режисьор: Франсоа Озон
В ролите: Жереми Рение, Марин Вакт, Жаклин Бисе

Клои е красива млада дама, която се намира в труден момент от живота си. Тя тръгва на сеанси при привлекателния и мистериозен психолог Пол. Платените им разговори водят до неизбежна връзка и няколко месеца по-късно Клое е влюбена и живее с новия си партньор. Въпреки че стабилният живот ѝ носи отдавна забравеното щастие, тя все повече започва да се съмнява, че любимият ѝ не е точно мъжът, за когото тя го мисли.

Не се препоръчва за лица под 16-годишна възраст

събота 8 април, 19:00 ч.

Петер фон Кант

Франция, Белгия, 2022, Драма, 85 мин.
Режисьор: Франсоа Озон
В ролите: Изабел Аджани, Дени Меноше, Хана Шигула, Халил Бен Гарбия, Стефан Крепон

По пиесата и филма „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ на Райнер Вернер Фасбиндер

„Петер фон Кант“ е свободна интерпретация на шедьовъра „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ (1972) на Райнер Фасбиндер. В ръцете на Озон тази история акумулира мощна енергия от любов и ревност, хумор и съблазън – всичко, което прави живота и изкуството така неразривно свързани. Превръщайки героинята Петра фон Кант в мъж, при това кинорежисьор, изигран превъзходно от Дени Меноше според признанието на международната критика, Франсоа Озон отдава почит не само на оригиналния филм, но и на самия Фасбиндер.

Филмът е на немски и френски език с български субтитри.

петък 31 март, 18:30 ч.

В къщата

Франция, 2012, Трилър
Режисьор: Франсоа Озон
Участват: Фабрис Лукини, Кристин Скот-Томас, Еманюел Сение

Разочарован от учениците си, учителят Жермен изпитва благоволение само към ученика от последния чин Клод, който ярко се откроява сред останалите. Момчето се отличава със силна наблюдателност и се заема да напише разказ за семейството на свой съученик, когото има възможност внимателно да следи.

събота 1 април, 19:00 ч.

Франц

Франция-Германия, 2016, Драма, 113’
Режисьор: Франсоа Озон
В ролите: Пиер Нине, Паула Беер, Ернст Стьоцнер

След Първата световна война в едно малко немско градче младата Ана всеки ден скърби над гроба на своя покоен годеник Франц. Той е убит на фронта във Франция. Но един ден, малко след поражението на Германия, на същия този гроб цветя оставя и младият французин Адриан.

Филмът е на немски и френски език с български субтитри.

Назад