x

Поредица от документални филми за изкуство

avril 2022 documentaires arts

По случай 7-то издание на Фестивала Master of art, Френският институт в България има удоволствието да ви представи френската селекция в зала Славейков. Акцент в програмата: премиерата за България на документалния филм Галантните Индии на Филип Безиа. Филм за взривяващия спектакъл, който събира в Парижката опера 30 хип-хоп, кръмп, брейк и воугинг танцьори, за да представи нов прочит на Галантните Индии на Жан-Филип Рамо.

Всички филми са със субтитри на български език.
Вход с билет (стандартна цена 10 лв. / намалена цена 8 лв.)
Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Програма:

четвъртък 14 април 18:30 ч. и събота 16 април 19:00 ч.

Галантните Индии

2021, Франция, Документален, Опера

Режисьор: Филип Безиа

Това е премиера за 30 хип-хоп, кръмп, брейк и воугинг танцьори…Премиера за режисьора Клеман Кожиторе и хореографката Бинту Дембеле. Премиера за Операта в Париж. Всички те предлагат нов прочит на бароковия шедьовър на Жан-Филип Рамо Галантните Индии, като поставят в диалог градския танц и оперното пеене. От репетициите до публичните спектакли, това е човешка авантюра и среща с политическите предизвикателства, пред които сме изправени: новото поколение артисти днес, ще успее ли да превземе Бастилията?  

петък 15 април, 18:30 ч.

Шарлот Периан – пионер в изкуството да живееш

Франция (2019), 53 мин.

Режисьор: Стефан Гез

Дизайнерката и архитектка Шарлот Периан е била изключително креативна личност, белязала XX век.

С волен дух и политически ангажирана, тя е автор на дизайна на революционни мебели и участва в изобретяването на модерните жилища, замислени да бъдат в хармония както с обитателите си, така и с околната среда.

От авангардните битки заедно с Льо Корбюзие през 30-те години до опита й в Япония и утвърждаването на начин на живот, основан на откровеността и подвижността, този филм, във формата на бележник със спомени, предлага личен поглед към живот, изпълнен със страст и креативност.

четвъртък 7 април, 18:30 ч.

Полък и Полък

Франция (2020), 82 мин.

Режисьор: Изабел Ребр

Джаксън и Чарлз Полък, двама братя, двама художници, които са въвлечени в обратите на американската история на двадесети век. Техния център е Ню Йорк. Кореспонденцията между двамата братя поставя под въпрос един мит и извежда художника от сенките.

петък 8 април, 18:30 ч.

Щурите приключения на Луи дьо Фюнес

Франция (2020), 54 мин.

Режисьор: Луси Кариес

Всички сме се забавлявали от сърце с филмите и героите му, но с този документален филм ще открием кой е човекът зад актьора. За мнозина от нас Луи дьо Фюнес се слива с персонажите си. Така отдавна и добре ги познаваме, че си мислим същото и за този, който ги пресътворява. Но кой е бил дьо Фюнес всъщност? Можем ли да си представим, че отвъд комичното лице се крие всъщност изключително деликатен и скромен човек?

събота 9 април, 19:00 ч.

Безименната, историята на Жана и Бодлер

Франция (2021) 54 мин.

Режисьор: Режин Абадиа

Безименната разказва историята на Жана и Бодлер – тъмнокожата жена, чието истинско име не е известно, и белият поет със значителна слава. Заслепени от расистките си предубеждения, историците и биографите на поета от XIX в. до днес са неуморими в пренебрежението си към Жана. Филмът се стреми да реабилитира тази жена, която е вдъхновила някои от най-красивите поеми, писани на френски език.

Назад