x

POIL UEDA [ FR | JP ] Live @ Singles

26.04.2023

Аларма Пънк Джаз & Пост Култура
в партньорство с Френския институт в България
представят:

POIL UEDA [Франция-Япония] – френският авангарден рок среща японската традиция на 22 май 2023 г., 21:00 ч. в бар Singles (бул. България 1, НДК, вход А4)

PoiL Ueda е среща (и съвместно музикално творение) на френската авангардна прог-рок група PoiL и японската изпълнителка на традиционния струнен инструмент сацума-бива Джунко Уеда (Junko Ueda). Темата на музикалния им пърформънс е вдъхновена от японския военен епос „Хейке-Моногатари“ („Сказание за рода Хейке)” от XIII век.

Композицията се основава на японското традиционно епично пеене, придружено от сацума-бива и будисткото песнопение Шомьо. Албумът е експериментален, но е и силен общ музикален израз на двата стила.

Първата част „Kujо-Shakujо“ („Куджо-Шакуджо“) е сутра (афоризъм, система от афоризми), която описва добродетелите на Shakujо, будистки инструмент с метални пръстени на върха на пръчка. Разклащайки Shakujо и създавайки звука му, ние желаем всички живи същества да бъдат освободени от Шестте свята на безкраен кръг на трансмиграция и да тръгнат по пътя на просветлението. Куджо-Шакуджо сутрата се състои общо от девет части (Куджо). В албума “Dan no Ura” (битката при Дан-но-Ура – голяма морска битка) се пеят първа, втора и трета част.

Групата PoiL от Лион съвсем не е непозната на любителите на авангардната музика у нас (да припомним гостуването им през 2014 г. в София заедно с белгийците Vitas Gerulaitis по покана на Аларма Пънк Джаз и Secretcheese). В музиката им откриваме влияния от Шопен и Равел до Лигети, и от Magma до Кептън Бийфхарт и Запа. И още: дада-пънк, краут-рок, нойз експерименти, прогресив, регресив и какво ли още не!

Групата е част от семейството на авангардния френски лейбъл Dur et Doux и от няколко години вече е квартет – с присъедияването на Беноа Льоконт (от друга знакова формация на Dur et Doux – прог/мат-рок групата Ni) на акустичен бас (съответно Борис Касон, член освен на PoiL още и на авант-пънк триото Her Geisha & The Boobs от каталога на същия лейбъл, продължава основно като китарист). Беноа и барабанистът Гийем Мейер имат опит и в традиционната и модерната етиопска музика от работа си с Аснаке Гебрейес и етио-пънк колектива uKanDanZ.

БИЛЕТИ в системата на EpayGo и на касите на EasyPay. Първите 50 – 20 лв. После скачат на 25. С изчерпването на втория тираж стават по 27. И накрая – на входа на клуба в деня на концерта (ако има останали) – ще са по 30 лв.

Назад