x

ПЛAНТЮ – Изложба и дискусия – „Нашата Европа, свободна, демократична, устойчива“ – 7 – 14 декември 2022 г.

Френският карикатурист Плантю в София или как да говорим свободно за Европа чрез изложба на негови карикатури и дискусия (сряда, 7 декември 2022 г. от 17:30 ч. – Френски институт в България – пл. „Славейков“)

През тази особено трудна година, в която пандемията продължава и в която отново се разгоря война на европейския континент, Френският институт в България продължава да организира събития, които поставят въпроси пред обществото ни и се обръщат към нас  чрез изложбата „Нашата Европа, свободна, демократична, устойчива“. Ще има отворен дебат за широката публика „Европа с лице към демоните си“, организирани около работата на Плантю.

Плантю, световноизвестният френски карикатурист, ще представи изложба, поставена пред Института, на площад „Славейков“, от 7 до 14 декември 2022 г. Българската публика ще има възможност да се разходи там, но и да изрази мнението си благодарение на два бели панела, приканващи посетителите да се изразят.

Плантю става известен през 1972 г., като публикува първата си рисунка във вестник „Монд“. Оттогава неговите карикатури за политически, социални, екологични, икономически, международни и национални новини винаги са публикувани на първа страница на митичния френски вестник в продължение на 50 години, до април 2021 г., когато той напуска „Монд“. Абсолютен рекорд.

Плантю, също и редактор, но ценен от велики политици по света, както и от обществеността. Дори днес той остава важен в своята област и активен в своя блог.

Той е дискретно влиятелна личност, внимателен към света и ангажиран с каузи. Основава през 2006 г. с Кофи Анан, генерален секретар на ООН, „Карикатури за мир“, международна неправителствена организация, която защитава свободата на изразяване и на карикатуристите в пресата от всички националности.

Уникална възможност за софиянци да видят неговите карикатури, но и да разговарят лично със световна „звезда“ на карикатурите в пресата.

Изложбата ще бъде открита в 17:30 часа на площад „Славейков“. Тя ще бъде последвана от дискусия на тема „Европа с лице към демоните си” с Плантю, Светослав Иванов – bTV, Христо Комарницки – карикатурист, Тео Ушев – режисьор и Димитър Ганев – политолог.

Вход свободен. Осигурен симултанен превод.

Назад