x

Плакатна изложба „Молиер без граници“

По повод 400 години от рождението на френския драматург Жан-Батист Поклен, известен със сценичното си име Молиер, чествана на 15 януари, Международното триенале на сценичиния плакат- София в партньорство с Френския институт в България и Държавен културен институт – МвНР представят специалната колекция „Молиер без граници“.

Колекцията обединява 35 български и чуждестранни плакати.

Някои от тях са създадени специално за проекта, а други са част от богатия фонд на Триеналето.

Включени са творби на някои от най-влиятелните български и чуждестранни майстори на плаката като: Асен Старейшински, Стефан Десподов, Георги Янков (България), Стефан Бунди (Швейцария), Томаш Богуславски и Пьотр Депта (Полша), Владимир Терентиев и Юри Тореев (Беларус) и др.

В желанието си да провокира широк кръг млади български плакатисти, Международното триенале се обърна към петима утвърдени съвременни автори (участници и носители на награди от триеналето):  Александра Гогова, Димитър Трайчев, Капка Кънева, Костадин Отонов и Христофор Кръстев, които в качеството на ментори, привлякоха като участници свои колеги и възпитаници. По този начин проектът включи и творби на млади художници, в т.ч. студенти и ученици от художествени училища и академии в София, Пловдив, Варна.

Изложбата „Молиер без граници” е отворен проект, който ще се разраства през цялата настояща година,  включително и с плакати, предназначени за предстоящото през ноември т.г. Х. юбилейно Международно триенале на сценичния плакат – София.

Пълна колекция с творчеството на Молиер можете да откриете в нашата Медиатека. Очакваме ви!

Назад