x

„Париж 2024“, посолствата на Франция и отвъдморските местни администрации, получили знака „Земя на Игрите 2024“, организират 24-часова околосветска щафета

13.03.2023

500 дни преди началото на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., Организационният комитет „Париж 2024“, Министерството на европейските въпроси и външните работи на Франция и отвъдморските територии на Франция, получили знака „Земя на Игрите 2024“, канят целия свят да чества спорта, като организират „Околосветска щафета“ на петте континента  в продължение на 24 часа.

На 14 март 2023 г., 500 дни преди началото на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., „Париж 2024“ и Министерството на европейските въпроси и външните работи на Франция организират 24-часова спортна щафета, която ще прекоси петте континета, всички часови пояси на планетата и ще включи в инициативата както обикновените любители, така и спортните среди, като се мобилизират усилията на посолствата на Франция в чужбина и на отвъдморските департаменти, области и местни администрации, получили знака „Земя на Игрите 2024“. Става дума за безпрецедентно събитие, което доказва уникалната способност на спорта за обединение благодарение на енергията, породена от Олимпийските и параолимпийски игри.

Околосветска щафета – 24 часа спорт без прекъсване на петте континента

След успеха на първото издание на щафетата, което бе организирано през 2022 г. и събра повече от 44 дипломатически представителства и отвъдморски територии, както и над 8000 участници, второто издание на щафетата ще прекоси 116 страни и отвъдморски територии благодарение на обединените усилия на посолствата на Франция и отвъдморските департаменти, области и местни администрации, получили знака „Земя на Игрите 2024“. Общо 128 посолства, консулства, постоянни представителства и отвъдморски департаменти, области и местни администрации на Франция, получили знака „Земя на Игрите 2024“, ще участват в щафетата, като организират едночасови спортни събития, между 9 и 10 ч. местно време, и почетат различни спортове и атлети във всяка страна. Щафетата ще стартира в Нова Зеландия, след което ще прекоси Океания, Азия, Европа, Африка и Америка преди да приключи в Тихоокеанския регион, във Френска Полинезия.

През целия ден, всеки ще организира спортно събитие с продължителност един час, от 9 ч. местно време. След като събитието приключи, щафетата ще се поеме от посолствата и отвъдморските територии от следващия часови пояс, като тази схема ще се повтаря на всеки час в продължение на едно денонощие. Предаването на щафетата ще се организира и материализира в социалните мрежи, за да може изцяло да се проследи нейното движение. Успоредно на щафетата, участниците ще организират различни събития (изложби, спортни оживления, брифинг, кръгли маси …), за да покажат по четирите краища на света какъв е подходът към Игрите в Париж през 2024 г.

Инициативи, свързани със спорта и солидарността, които „широко разтварят Игрите“

Посолствата на Франция със знак „Земя на Игрите 2024“ очакват няколко хиляди участници. Над стотина атлети ще се включат в околосветската щафета и около четиридесет спорта ще бъдат изведени на преден план (крикет, таекуондо, стендъп падъл, скейтборд, петанка, скок на дължина, хвърляне на диск и копие, параолимпийска лека атлетика, параолимпийски бадминтон…). Например, в Ирландия ще очакват параолимпийската плувкиня Елън Кийн – носителка на златен медал от Игрите в Токио 2020 и на бронзов от Игрите в Рио 2016, както и Кели Харингтън – олимпийска шампионка по бокс от Игрите в Токио 2020. В Тунис в щафетата ще участва Усама Мелули – най-награждаваният в историята на Игрите тунизийски плувец и атлет, носител на 2 златни и един бронзов медал. В Италия в събитието ще се включи Жан Патри – френски волейболист и олимпийски медалист от Токио 2020. В Aржентина посолството може да разчита на аржентинката Паула Парето  – носителка на бронзов медал по джудо от Игрите в Рио 2016.

Дейностите, които ще се провеждат във всяка една от заинтересованите страни и територии ще бъдат впрочем много разнообразни.

Генералното консулство на Франция в Бризбейн (бъдещ град-домакин на Игрите през 2032 г.) ще организира събитие, по време на което осемместна гребна лодка с атлети на борда ще прекоси целия град като следва протежението на река Бризбейн. В Хонг-Конг, след петкилометрово бягане по улиците на града и на фона на неговия силует, бегачите ще пресекат финиш линията на борда на драконова лодка. В Турция, няколко седмици след страшните земетресения, Посолството на Франция организира бягане за солидарност, което ще е повод за виртуално предаване на щафетата между Анкара и Истанбул. В Ирландия, надпревара със скейтборд и велосипеди ще тръгне от центъра на Дъблин и ще финишира на фара Пулбърг, намиращ се в края на най-дългата дига в Европа. Предният ден, на 13 март вечерта, мостът „Самюъл Бекет“ ще бъде осветен в цветовете на Франция. В Мароко, щафетата ще започне с преход на гърба на камили през пустинята във Високия Атлас, който ще се осъществи от артисти и изследователи от научната и културна каравана „Кафила“, и ще продължи в медината (стария град) на Ужда в северната част на страната. В Дакар, Сенегал, Посланикът на Франция ще даде старт на щафетата с велосипеди. Организационният комитет на Младежките олимпийски игри в Дакар през 2026 г. ще поеме щафетата със спортни ателиета. В Сейнт-Лусия, Карибски регион, 35 души ще изкачат масива „Гро питон“ на брега на морето, откъдето се открива панорамна гледка към острова. В САЩ, френският лицей в Сан Франциско ще организира щафетно бягане на митичния мост „Голдън гейт“. Френска Полинезия – местна администрация-домакин на Игрите в Париж през 2024 г. – ще отбележи края на деня с бягане до митичната вълна в Теахупо’о, където ще се проведат състезанията по сърф на Олимпиадата в Париж 2024.

В Париж, от 9 до 10 ч., група от около четиридесет човека ще тича по протежението на Сена, нещо като предварителен отзвук от церемонията по откриването на Игрите, която ще се проведе на реката след 500 дни. Амели Удеа-Кастра, министър на спорта и Олимпийските и параолимпийски игри, ще даде старта в 9 ч. в министерството, находящо се в 13-ти район на Париж. След края на бягането, щафетата ще бъде поета в Министерството на външните работи и предадена на посолствата на Франция в Сенегал и Ирландия.

Тони Естанге, Председател на „Париж 2024“: „След 500 дни, Париж и Франция ще посрещнат целия свят. А с околосветската щафета, целият свят ще чества спорта в продължение едно денонощие без прекъсване! Благодарим на всички територии и посолства, които обединиха усилията си за това второ издание на щафетата в рамките на програмата „Земя на Игрите 2024“. С 20 000 участници, които прекосяват 116 страни и отвъдморски територии, щафетата придобива още по-големи измерения. Тя поставя акцента върху ролята на спорта, който ни приканва, заедно, да си сътрудничим, споделяме, надхвърляме собствените си възможности. Днес тази амбиция се осъществява под различни форми навсякъде по планетата благодарение на щафетата и на нейните посланици!“

Самюел Дюкроке, Посланик за спорта, Министерство на европейските въпроси и въшните работи: „Околосветската щафета е носител на едно колкото изпълнено със символика, толкова и амбициозно послание. Тя свидетелства за способността на Игрите в Париж 2024 да обединяват хората благодарение на мрежата ни от дипломатически представителства, на общностите ни в чужбина, както и на партньорите ни по четирите краища на света. На 14 март, мобилизирането на нашите посолства и консулства ще покаже решимостта на Министерството на европейските въпроси и външните работи да даде широк отзвук на Олимпийските и параолимпийски игри далеч отвъд националните ни граници, като постави в основата на техните инициативи ценности като солидарността, равенството и приобщаването.“

За да проследите околосветската щафета, можете да използвате акаунта на „Париж 2024“ в Туитър чрез #TerredeJeux2024 и стената на Terre de Jeux 2024 в социалните мрежи.

За контакт с пресслужбата на Министерството на европейските въпроси и външните работи: presse.dcp@diplomatie.gouv.fr 

Назад