x

Oткриването на Параолимпийските игри в Париж през 2024 г. ще се проведе сред изключителния декор на площад „Конкорд“ и авеню „Шан-з-Елизе“

23.01.2023

Организационният комитет на Олимпийските игри „Париж 2024“ и свързаните с него заинтересовани страни обявяват, че церемонията по откриването на Параолимпийските игри в Париж през 2024 г. ще се проведе сред изключителния декор на площад „Конкорд“ и авеню „Шан-з-Елизе“.

По подобие на Олимпийските игри /ОИ/, церемонията по откриването на Параолимпийските игри в Париж през 2024 г. ще се проведе в самия център на Париж, като по този начин както спортистите така и широката публика ще получат възможност за уникално преживяване.

Управителният съвет на „Париж 2024“ одобри концепцията за церемонията по откриването на Параолимпийските игри във френската столица, според която честването в самото сърце на Париж, между долната част на „Шан-з-Елизе“ и площад „Конкорд“, се очертава като вълшебно изживяване.

Решението, одобрено от Международния параолимпийски комитет (МПК), бе взето няколко дни след масовия успех на първия Параолимпийски ден, който се проведе на 8 октомври миналата година и събра десетки хиляди души на площад „Бастилия“ в Париж.

За това издание на Параолимпийските игри, които се организират за пръв път във Франция, „Париж 2024“ мисли мащабно и предлага нов прочит на концепцията за церемонията по откриването. За пръв път в историята на Игрите, церемонията по откриването на ОИ, а няколко седмици по-късно и церемонията по откриването на Параолимпийските игри, ще се проведат извън стадионите, в самото сърце на Париж.

Уникален миг за параолимпийските атлети

 „Шан-з-Елизе“ и намиращият се в края на авенюто площад „Конкорд“ ще се превърнат в грандиозен декор на една церемония, която ще се открие на 28 август 2024 г. с шествие на 4 400-те спортисти, включени в 184 делегации от целия свят. То ще започне в долната част на „Шан-з-Елизе“, под формата на символичен почетен шпалир, преди да продължи на площад „Конкорд“, който ще бъде устроен така, че да бъде достъпен за всички. 65 000 души ще могат да присъстват на церемонията, от които 30 000 ще се ползват със свободен достъп в долната част на „Шан-з-Елизе“. Това е изключителна възможност да се насочи вниманието на целия свят към атлетите.

Приобщаването – основно послание на Игрите

Игрите и церемонията по тяхното откриване се явяват послание, отправено към света, което представя приобщаването като основно предизвикателство за обществото ни, извеждайки на преден план Параолимпийските игри и предоставяйки на атлетите сцена на висотата на техните постижения.

„С цел да насочи цялото внимание към постиженията на параолимпийските атлети, ценностите, които въплъщават и и емоциите, които ни носят, „Париж 2024“ иска да им осигури безпрецедентна видимост, като организира за първи път церемония по откриването извън рамките на стадиона“, обяснява Тони Естанге, председател на „Париж 2024“. Освен че предлага на най-великите атлети и на зрителите от цял свят невиждан декор, организираната в сърцето на града церемония е мощен символ на амбицията ни да се възползваме от провеждането за пръв път в нашата страна на Параолимпийски игри, за да поставим въпроса за приобщаването на хората с увреждания като основен за обществото“

Емили Гоми влиза в състава на Управителния съвет на „Париж 2024“

Заседанието на УС бе също повод да бъде официално представена Емили Гоми в качеството ѝ на нов член на Управителния съвет на „Париж 2024“. Бившата баскетболистка с международна кариера, понастоящем на 39 години, влиза в състава на УС като една от петте добре подготвени личности, които представляват спортните среди и се посочват от Тони Естанге, председател на „Париж 2024“. Тя заема освободеното от Мартен Фуркад място, който вече ще участва в УС в качеството си на новоизбран член на МОК (избран по време на Зимните ОИ в Пекин през 2022 г.).

Емили Гоми работи за спортните институции, както и развива дейност в нестопанския сектор. Тя е член на Комисията на елитните професионални спортисти към Френския национален олимпийски и спортен комитет (CNOSF), както и посланик на специалния знак “ Земя на игрите 2024“ от ноември 2021 г. насам. През 2019 г. основава асоциацията „Tous Ego par le Sport“, чиято цел е да популяризира спортните занимания за всички сред младежта и, по-специално, сред младите момичета. Тя също така работи с „Play International“, неправителствена организация, която е пионер в областта на развитието и възпитанието чрез спорт.

Със своята стратегия за „кръгова икономика“, „Париж 2024“ потвърждава амбицията си за екологична и социална трансформация на Игрите

Управителния съвет одобри стратегията за кръгова икономика за Игрите „Париж 2024“. През последните две години, „Париж 2024“ усилено работи по оценката на ресурсите, необходими за успешното провеждане на Игрите. Въпросната оценка ще позволи отсега да се намерят решения за намаляване на отпадъците, повторна употреба или рециклиране още в подготвителния етап от осъществяването на Игрите.

Наскоро „Париж 2024“ също така официално получи сертификат за прилагане на международния стандарт ISO 20121, чиято цел е да насърчава организирането на по-устойчиви събития и по този начин да се справя с предизвикателствата, свързани с достъпността, наследството и борбата с климатичните промени. Организационният комитет успя да приложи метод за прогнозиране във всички фази на осъществяване на Игрите чрез използване на глобален и трансверсален екологичен подход.

Всички публикации на „Париж 2024“, свързани с Параолимпийските игри, както и медиатеката, можете да откриете на следния адрес: https://presse.paris2024.org/

Общо представяне на Параолимпийските игри в Париж през 2024 г.: https://presse.paris2024.org/assets/dossier-de-presentation-des-jeux-paralympiques-f055-e0190.html?lang=fr

Онлайн магазин на „Париж 2024“ (продажба на подбор от параолимпийски стоки: тениски Le Coq Sportif , значки Drago):  http://boutique.paris2024.org/ 

Можете да научите повече за Параолимпийските игри и параолимпийското движение на адрес: https://presse.paris2024.org/assets/paris-2024-dossier-de-presentation-des-jeux-paralympiquespdf-529e-e0190.html?lang=fr https://presse.paris2024.org/ https://france-paralympique.fr/

Относно „Париж 2024“

Организационният комитет на Олимпийските и параолимпийски игри в Париж през 2024 г. има за задача да планира, организира, финансира и осъществи Олимпийските и параолимпийски игри „Париж 2024“, като спазва договора за град-домакин, подписан между Международния олимпийски комитет (MОК), Френския национален олимпийски и спортен комитет (CNOSF) и Община Париж.

Олимпийските и параолимпийски игри са най-голямото спортно събитие в света с несравнимо медийно въздействие. Те събират 10 500 олимпийски и 4400 паралоимпийски атлети или това са съответно 206 и 184 делегации от петте континента. Наблюдават се от повече от 13 милиона зрители, както и от 4 милиарда телевизионни зрители от целия свят благодарение на 100 000 часа телевизионно излъчване.

Игрите представляват, сред всички световни събития от спортен, икономически или културен характер, едно несравнимо събитие, чиято мощ умножава формите на въздействие. Създаденият през 2018 г. организационен комитет се председателства от трикратния олимпийски шампион Тони Естанге. Той се управлява от Управителен съвет (УС), който обединява всички членове-основатели на проекта: Френски национален олимпийски и спортен комитет (CNOSF), Община Париж, френската държава, област Ил-дьо-Франс, Съвет на департамента Сенa-Сен Дьони, представителите на свързани с Игрите местни администрации, на гражданското общество и социалните партньори.

Текст и снимка: Париж2024

Назад