x

Нощ на идеите 2022

Френският институт в България, в партньорство със Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ) и СУ „Св. Климент Охридски“, представят

Нощта на идеите 2022: (Пре)изграждаме заедно

27 януари 2022 г. (четвъртък),  17:00 – 21:00 ч.

Събитието ще се проведе онлайн във Facebook и Zoom. Симултанен превод френски/български.

ЗАПИШЕТЕ СЕ

Темата „(Пре)изграждаме заедно“ беше избрана, за да постави акцент върху устойчивостта и силата на обществата да се възстановят и да създават след предизвикателствата от последните години. Три дебата с различни фокуси ще изследват темата за преизграждането в пост COVID реалността.

Събитието отбелязва началото на програмата на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз в България.

След шока от Ковид пандемията, стъписал хората по целия свят, поставил под въпрос нашето ежедневие, икономическото, социалното и личностното ни развитие, разрушил мечтите и социалните връзки; след стряскащите данни за екологичното състояние на планетата ни и климатичните аномалии, очертаващи мрачни прогнози за бъдещите поколения…

…ние трябва да се справим с тази ситуация, правейки най-доброто, на което сме способни, за да предотвратим необратимите последици– поотделно всеки, но и всички заедно – и да продължим в правилната посока.

С настоящото събитие Френският институт в България дава своя принос за размисъла и обмена на експертно мнение в различни области: еколог, политик, политолог, психолог, активист, социолог, икономист, бизнесдама, философ, журналист, експерт по психо-социални дейности: всички участници ще допринесат за обогатяване на диалога по тези обществени въпроси, които ни вълнуват, споделяйки с публиката тяхната визия за средствата за тяхното незабавно преодоляване.

Да потърсим решението в нас самите и всички заедно да (преизградим) бъдещето!

ПРОГРАМА

17:00 – 18:15 ч.: „(Пре)изграждаме себе си„, с участието на:

Илдико Отова

Илдико Отова има докторска степен по Политически науки от Нов български университет, лауреат на стипендията “Чарлз Мозер” за отлични постижения в областта на политологията. Специализирала е в Националното училище по администрация (ENA), Франция. Работи като изследовател в множество национални и международни проекти в областта на миграцията и бежанските въпроси, градските политики и гражданствеността, крайно десения популизъм и екстремизъм. Илдико Отова преподава Европейска миграционна политика в Софийския университет, катедра “Европеистика”. Има множество публикации на английски, френски и български език.

Марсел Жажер

Марсел Жажер е почетен професор, бивш ръководител на катедра Социална дейност и социална намеса в Националния център за изкуства и професии във Франция (CNAM), а от 2003 г. и член на неговата Интердисциплинарна лаборатория за социална икономика (LISE). На 23 юни 2021, Марсел Жажер е избран за председател на Националния съюз на участниците в обучението и изследванията в социалните дейности (Unaforis). Преди това заема постовете директор на Центъра за помощ чрез труд за хора с ментални увреждания в Монтесон (Ивлин, Франция), директор на Регионалния институт по социални дейности в Монруж (О-дьо-Сен) и в Ньойи-сюр-Марн, Франция. Работил е в Националната мисия в подкрепа на психичното здраве.

Марсел Жажер е член на редица образователни и изследователски институции, между които и Научният съвет на Националната агенция за оценка и качество на социалните учреждения и социалните и медико-социалните служби (ANESM), член е на Висшия съвет по труда и социалната политика, където е работил за Грьонел по политиките за социална интеграция. Той е председател на научния съвет на Националната обсерватория по защита на детето (ONPE).

Марсел Жажер е автор на много произведения, публикувани от издателство Дюнод: [Упътване в социалния и медико-социалния сектор], 11 издание през 2020 г., [Социалните дейности и изследвания], 2014, [Потребители или граждани?], 2011, [Да ръководиш учреждение или услуги в социалната и медико-социалната сфера], 2005, [Механизмите на взаимовръзка и допълване в санитарния и социалния сектор, социални дейности и психиатрия, 2006. Жажер пише в съавторство с Жан-Франсоа Бодюре [„Да обновим социалната и медико-социалната дейност: история и причини за промяна“], 2005. Марсел Жажер е автор на множество научни доклади в социалната, медико-социалната и психиатричната сфера.

Ирина Недева

Модератор:

Ирина Недева е председател на АЕЖ-България, и специален представител на международната АЕЖ по въпросите на дезинформацията, радио журналист и автор на документални филми с дългогодишен професионален опит в обществените електронни медии. Тя е старши редактор в програма „Хоризонт” на БНР. Като човек, който вярва в с социалната значимост на критическото мислене и отворения публичен дебат, тя е ангажирана и с първия независим Център за култура и дебат „Червената къща”, още от основаването му през 2000 година.

Професионалните й интереси включват социалните и политически движения, пост-комунистическото развитие, изкуство и активизъм, човешки права, медийни свободи, религиозни и малцинствени права, политика, история, Студената война и миграцията. През 2011-2012г. специализира по линия на програмата Фулбрайт за междудържавен образователен обмен с отличието на Хюбърт Хъмфри, бивш вицепрезидент на САЩ, във Philip Merill College of Journalism, University of Maryland, College Park.

18:30 – 19:30 ч.: „(Пре)изграждаме Европа„, с участието на:

Адам Михник

Адам Михник (роден през 1946 г.) е историк, есеист, политически журналист и главен редактор на полския вестник Gazeta Wyborcza. Между 1968 и 1989 г. той е сред главните активисти на демократичната опозиция, обявена за нелегална от Полската народна република. През 1964 г. записва история във Варшавския университет. На два пъти обучението му е прекъсвано по политически причини, а след протестите от 1968 г. е изключен и осъден на три години затвор. Завършва обучението си в Историческия факултет в Университета „Адам Мицкевич“ в Познан. През 70-те години участва активно в множество опозиционни организации и работи за нелегалната преса. През 80-те години е задържан на два пъти заради активистката му дейност срещу режима на Обединената полска работническа армия. По-късно е амнистиран и освободен.

През 1989 г. участва в преговорите на кръглата маса между властта и опозицията. Адам Михник е член на Асоциацията на полските писатели. Носител е на множество отличия, сред които титлата „Доктор хонорис кауза“ на няколко университета. Автор е на редица забележителни публикации и статии, поместени в световната преса.

Тони Николов

Тони Николов е философ и журналист. Главен редактор на Портал Култура и сп. „Култура“. Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши хуманитарни науки (Париж) в групата на проф. Жак льо Гоф. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M) в Лувен. От 2005 г. до 2009 г. е главен редактор на Радио Франс Ентернасионал – България.

Автор на статии в областта на средновековната и съвременната философия, преводач на книги на Ж. П. Сартр, Ж. Ф. Лиотар, А. Безансон, Ж.Бернанос, Р. Жирар, Ж.Грийн, Вл. Гика, К. Вирджил Георгиу, на енцикликата „Блясъкът на истината” и на книгата на Бенедикт XVI „Светлина на света”. Съставител на тритомника с есета на Георги Марков. Хоноруван преподавател в СУ „Св.Климент Охридски”. Автор на книгите „Пропуканата България“ („Хермес“, 2015), „Българската дилема“ („Хермес“, 2017) и „Спомнена София“ („Рива“, 2021).

Ivan Krastev

Иван Кръстев е писател, политолог и учен, председател на Управителния съвет на фондация  „Център за либерални стратегии“ в София. Завършва философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а след това специализира за една година в колежа „Сейнт Антъни“ на Оксфордския университет със стипендия на „Отворено общество“. Той е изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена (IWM Vienna), основател и член на Европейския съвет за външна политика, член на борда на Фондация „Ерсте“. Той е в международния редакционен съвет на списанията „Europe’s World“, „Journal of Democracy“ и „Transit – Europäische Revue“.

Бил е изпълнителен директор на Международната комисия за Балканите, председателствана от бившия министър-председател на Италия Джулиано Амато, и главен редактор на българското издание на списание „Foreign Policy“ (2005 – 2011). Негови статии излизат редовно в българската, и чуждестранната преса. Автор и съавтор е на около дузина книги, публикувани на няколко езика (Утре ли е вече, Как пандемията променя Европа, 2020, Le Moment Illibéral, Fayard, 2019).

Ирина Недева

Модератор: Ирина Недева е председател на АЕЖ-България, и специален представител на международната АЕЖ по въпросите на дезинформацията, радио журналист и автор на документални филми с дългогодишен професионален опит в обществените електронни медии. Тя е старши редактор в програма „Хоризонт” на БНР. Като човек, който вярва в с социалната значимост на критическото мислене и отворения публичен дебат, тя е ангажирана и с първия независим Център за култура и дебат „Червената къща”, още от основаването му през 2000 година.

Професионалните й интереси включват социалните и политически движения, пост-комунистическото развитие, изкуство и активизъм, човешки права, медийни свободи, религиозни и малцинствени права, политика, история, Студената война и миграцията. През 2011-2012г. специализира по линия на програмата Фулбрайт за междудържавен образователен обмен с отличието на Хюбърт Хъмфри, бивш вицепрезидент на САЩ, във Philip Merill College of Journalism, University of Maryland, College Park.

20:00 – 21:00 ч.: „(Пре)изграждаме планетата

Дебатът „Възстановяване на планетата“ е посветен на горещите теми за климатичната и екологична криза, за притесненията, очакванията и възможните решени за справяне с проблема. Сега, когато научните данни стават все по-ясни, възниква въпросът за различните стратегии и методи, които да позволят на човечеството да възстанови хармонична връзка с живата природа и нашата планета. Как да преосмислим нашето отношение към природата и биоразнообразието? Съществува ли консенсус за спешните проблеми на планетата? Възможен ли е баланс между смекчаване на последиците от климатичните промени и приспособяване към тях? Какво е разпределението на ролите между политици, бизнеса и неправителствения сектор? Каква е ролята на киното, медиите и социалните мрежи? Какъв избор в сферата на енергетиката и икономиката трябва да направят в бъдеще Европа и България?

С участието на:

Жан-Клод Менш

Жан-Клод Менш е кмет на Унгерсхайм и бивш заместник-председател по устойчиво развитие на агломерацията Мюлуз – Алзас. През 2020 г. е преизбран със 70% от гласовете за шести кметски мандат. При управлението на Жан-Клод Менш, градът Унгерсхайм (с 2400 жители, в региона Гранд Ест), намалява потреблението на публично осветление с 50%, а СО2 емисиите – с 600 тона на година, като същевременно открива 130 нови работни места. Училищният ресторант вече предлага храна от 100% биологично производство от споделени градини за социална интеграция и комунални ферми.

Междувременно Унгерсхайм цели да достигне пълна енергийна независимост до 2023 година: с разполагането на соларни фотоволтаични централи върху терена на бившите калиеви мини, (дотук мощностите достигат 10,4 MW, и се работи по инсталирането на още 2,5 MW), местното производство на електроенергия покрива между 70 и 80% от нуждите на града, включително за електрическо отопление. Унгерсхайм се управлява с демократичен подход, чрез създадените от общината съвет за гражданско участие в местното самоуправление, съвет на представители на асоциативните среди и граждански консултативен съвет.

Саша Безуханова

Саша Безуханова е филантроп и инвеститор, с 20-годишна успешна управленска кариера в частния сектор (в НР) и значим принос в общественото развитие на България.  Тя е основател и председател на борда на MOVE.BG, неутрална платформа за сътрудничество, която търси трайни политически, икономически и социални решения чрез иновации, участие и съвместно създаване. Саша е инициатор на коалиция „За Зелен рестарт“, мрежа за сътрудничество за зелени иновации и нови публични политики, на EDIT.BG, отворена мрежа за дигитални иновации и на The ChangeMakers, ангажирана мултидисциплинарна общност, която обединява новатори в сферите на дигиталното, екологичното и артистично развитие.

Саша е председател на бордовете на WWF Централна и Източна Европа и Български център на жените в технологиите, член е на Комитета за инвестиции към Европейския съвет по иновациите и съветник към GreenTech Alliance. Тя е ментор и ангел-инвеститор за множество стартиращи компании в сферата на технологиите и устойчивото развитие. Образователните квалификации на Саша Безуханова включват магистратура по международни политики и преговори в Graduate Institute в Женева, инженерна магистратура в Технически университет – София, поредица от управленски квалификации в INSEAD, Stanford и други престижни университети.

Юлиан Попов

Юлиaн Попов е председател на Института за ефективност на сградите в Европа, старши научен сътрудник на Европейската фондация за климата, бивш министър на околната среда. Юлиян Попов е член на „Европейската фондация за климата“, председател на Института за ефективност на сградите в Европа и бивш министър на околната среда на България. Бил е посланик на добра воля на България за енергийната и климатична политика и съветник по енергийната сигурност на президента на България. Юлиан е член на Европейския съвет за външни отношения, на Консултативния съвет на „Climate KIC“ и на управителните съвети на няколко други организации, свързани с енергетиката и климата. Той е заместник-ректор и настоящ член на управителния съвет на Нов български университет и съосновател на Тунизийското училище за политика.

Г-н Попов е избран от EurActiv за една от 40-те най-влиятелни личности в областта на европейската енергийна политика (n°24) и европейската политика за енергийна ефективност (n°25). Статиите му за европейската и енергийната политика са публикувани от Financial Times, Project Syndicate, NS Energy Monitor, The Independent, Al Jazeera, Huffington Post, EurActiv и др. Той е автор на две книги и съавтор на книгите „Суперелектропреносните мрежи на Европа“ и „Енергийна и климатична дипломация“. Живее в Лондон със семейството си.

Балин Балинов

Модератор: Балин Балинов, Координатор проекти, Greenpeace

17:00 – 18:30 ч. – Конференция „Европа и светът“, СИФАМ

В рамките на Нощта на идеите 2022 и на „Конференции по научна франкофония“, нашите партньори от СИФАМ организират дебат озаглавен „Европа и светът“, в който участие ще вземе г-жа Илиана Йотова, Вицепрезидент на Република България.

Регистрация : ТУК

Повече информация : ТУК

Френско председателство на Съвета на Европейския съюз

Назад