x

Минало и бъдеще на дисидентството: 35 години след закуската с президента Франсоа Митеран – 18 януари 2024 г., 17:00 ч., зала „Славейков“

„За другата Европа, имам усещането, че вратите на следващото столетие ще се отворят от вятъра на свободата, който ще нахлуе през вратите, през прозорците“, Франсоа Митеран

Конференцията-дискусия с г-н Мишел Елчанинофф и г-жа Копринка Червенкова ще проследи пътя на дисидентите, тези от миналото и тези от настоящето: тези личности „без власт“, по думите на Вацлав Хавел, които водят етична борба, отказвайки да лъжат, да се подчиняват или да компрометират своите ценности, когато се сблъскват с авторитарните режими.

На първо време те предприемат действия от свое име, подтиквани от конкретен размисъл или за да отстояват етичните си принципи, преди евентуално да се включат в колективни действия. За разлика от активистите, в служба на дадена идеология или организирана структура, те действат открито, без да употребяват насилие, което често ги излага на гонения или води до тяхното хвърляне в затвора. В действителност тези дисиденти са изпреварили своето време.

В този дух и с тези размишления, Френският институт в България предлага да се отбележи 35-тата годишнина от закуската с Франсоа Митеран в София.

Модератор на конференцията-дискусия: г-н Люк Леви, съветник по сътрудничеството и културната дейност, директор на Френския институт в България

18 януари 2024 г. от 17:00 ч. в зала „Славейков“ във Френския институт в България. Вход свободен. Симултанен превод френски/български

Мишел Елчанинофф е преподавател и доктор по философия, главен редактор на френското месечно списание Philosophie Magazine. Автор е на няколко книги за съвременните идеологии и историята на идеите, сред които „В съзнанието на Владимир Путин“ (Actes Sud, 2015, преиздадена през 2002 г.), „В съзнанието на Марин Льо Пен (Actes Sud, 2017) и „Ленин стъпи на луната“ (Actes Sud, 2022).

След като се среща с дисиденти от съветския период, както и с настоящи дисиденти в Европа и по света, той публикува „Новите дисиденти“ (Stock, 2016). Учредява асоциация, със същото име, чиято цел е да повиши обществената осведоменост за миролюбивата борба на тези жени и мъже, отстояващи свободите.

Снимка: Жилбер Манон

Копринка Червенкова е родена в София. Завършва Френската гимназия в родния си град и Висшия театрален институт (ГИТИС) в Москва. От 1975 г. работи във в. „Култура“. Заради участие в „Клуба за подкрепа на гласността и преустройството“ в края на 1989 г. е уволнена от вестника, а на 24 декември 1989 г. е изключена и от БКП. От 1990 г. до юни 2018 г., когато вестник „Култура“ е спрян, тя е негов главен редактор.

На 19 януари 1989 г. участва в закуската с президента Франсоа Митеран.

Филмът на БНТ, посветен на живота ѝ „Вярна на себе си“ е сниман през 2023 г. във Френската резиденция.

Снимка: БНТ

Назад