x

Lycée d’Europe : среща на ученици от 27 европейски държави

09.02.2022

В рамките на инициативата Lycée d’Europe, която ще се проведе от 12 до 19 февруари, един ученик от 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ в София и един от Средно училище за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“ в Русе ще представят България. Към тях ще се присъедини и един преподавател по френски език от 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“.

Събитието, което по план трябваше да се състои в Страсбург, ще се проведе в онлайн формат поради затруднената здравна обстановка.

Програмата е организирана от френското Министерство на образованието, младежта и спорта и организацията France Education International, и с подкрепата на Френският институт в България. Тя е част от календара на френското председателство на Съвета на ЕС и ще събере на едно място ученици и техните учители от 27-те държави членки на ЕС.

Целта на инициативата е да насърчи обмена на идеи по темата за европейското гражданско самосъзнание, съсредоточавайки се върху следната проблематика: „Как се изгражда общество на европейско ниво?“, която ще бъде разделена в четири подтеми.

  • Историческо пространство и места на памет
  • Мобилност и мрежа за укрепване на връзките между европейските граждани
  • Предизвикателствата пред европейските граници
  • Опазване на околната среда в Европа

В рамките на програмата ще бъдат проведени виртуални срещи с членове на Европейския парламент, административни служители в структурите на ЕС, журналисти, а също и конференции и ателиета за младите. Програмата ще позволи на преподавателите да обменят практически опит в областта на образованието по гражданско самосъзнание и да осъществят междукултурни проекти.  

Представяме ви българските участници, които ще вземат участие в тазгодишното издание на инициативата: Николай Найденов (ученик в 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“), Надежда Петрова-Тончева (преподавател в 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“) и Кристина Тодорова (ученичка в Средно училище за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“, Русе).

Назад