x

Литературна среща с Пенда Диуф на тема „Текстът и тялото – материали и капитал“ водена от българския режисьор Стефан Прохоров

Четвъртък 25 април, 18:30 ч., зала „Славейков“ на Френския институт в България
Вход свободен. Предвиден е превод френски/български

По дефиниция съвременният артист е много повече от автор. Държавата-провиденция и „невидимата ръка на пазара“ почти са унищожили кариерата на самотния артист посветил се единствено на изкуството си. Авторите вече не са само артисти, но и продуценти, активисти и разпространители на колективни ценности и каузи. Без тях почти няма възможност за изразяване.

Дискусията с Пенда Диуф ще се фокусира върху отговорността на съвременния драматург и театрален практик, техните роли и перспективи. Пенда Диуф и Стефан Прохров ще обсъдят политиката на тялото и нейното отражение в областта на културата и културното наследство, многообразието в Европа и потенциала на миналото като „капитал“ за бъдещи артистични намеси.

Пенда Диуф е драматург, актриса и бивша директорка на френско-сенегалската съвременна медиатека.

Родена в Дижон в семейството на баща сенегалец и майка от Кот д’Ивоар, Пенда Диуф прекарва цялото си детство, чувствайки се изключена и безнадеждно попаднала между белия свят на френските метрополия и света на волофските си братовчеди в Сенегал.

На 19 години пише първата си пиеса Poussière (Прах), без никога да е ходила на театър. Благодарение на нея, печели стипендия от френския Национален център за театър, след което е избрана от читателското бюро на Comédie-française. През 2008 г., благодарение на пиесата Souriez, vous êtes filmés (Усмихнете се, снимат ви) печели стипендия от фондация „Бомарше“.

В края на 2010 г. изпада в тежка депресия. Спасява я самостоятелно пътуване до Намибия, по стъпките на Франк Фредерикс, продължило месец и половина. Тя разказва за пътуването си в автобиографичния текст Pistes (Пътеки), който тя самата изиграва на фестивала в Авиньон през 2017 г. В него напомня и за първия геноцид на XX век: избиването племената Хереро и Нама от германските колониални войски.

В търсене на своята идентичност предприема инициативата да се сдобие и със сенегалско гражданство и става генерален секретар на антирасистката асоциация Les Indivisibles.

Участвала е в писателски резиденции във Френския институт в Тунис – Вила Саламбо, Кралския двор в Лондон, през 2024 във Вила Албертин в Ню Йорк, Националния театър в Страсбург или Дома на писателите в Ла Рошел. Тя е и лауреат на стипендията « Les mondes Nouveaux » отпусната й от Министерство на културата през 2023 г.

Пенда Диуф е избрана за „нов театрален талант за 2023 г.“ от SACD (Дружеството на авторите и композиторите на драматични произведения във Франция).

Стефан Прохоров е български режисьор и драматург, работещ най-вече в сферата на театъра и изпълнителското изкуство. Работата му се фокусира върху интердисциплинарния подход към социално значими теми, както и върху междукултурните експерименти в класическия театър. Неговата художествена работа е съсредоточена върху интерактивни и сетивни пърформанси по социални проблеми.

Литературната среща се организира в рамките на тазгодишното издание на Избора на Наградата Гонкур в България.

Назад